Skocz do zawartości
Gość

[ PC ] Podzespoły do [2500 zł ]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To moja propozycja:

Dołączona grafika

Czy warto tu coś zmienić? Myślałem nad Asus DCII ale jednak ten MSI wydaje mi się lepszy i chłodniejszy / pobiera też mniej prądu.

Obecnie grywam na 19' panoramicznym 1280 x 960 ale chciałbym zakupić coś większego (być może 24' do full hd) Możecie coś polecić?

Jaki dysk proponujecie do tego zestawu? Zasilacz, który posiadam to Corsair CMPSU-520HXEU

Myślę nad obudową - Fractal Design Core 3000

Liczę na wasze rady, pozdrawiam!

Komputer ma służyć do gier i multimediów.

Edytowane przez Areh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram (chociażby Goodram 1333) to różnica 40 zł, tyle mogę już dołożyć :)

HD6950 różnie wypada, w sumie GTX560Ti również co widać po testach na nvsion. Nie wiem właśnie co zrobić teraz z kartą. Obecnie posiadam produkt ze stajni radeona i chciałbym spróbować nV.

Co możesz polecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o szybkość pamięci - w grach nie zyskasz kompletnie nic:

Sandy Bridge a szybkość pamięci - i7 2600K

Co do karty - HD6950 i GTX 560 Ti mają podobną wydajność. Sprawdź za ile są HD6950 od Asusa i Sapphire. Istnieje prawdopodobieństwo, że może uda Ci się odblokować w nich dodatkowe jednostki, co zwiększy znacząco wydajność tych kart.

Testom na Nvision bym zbytnio nie ufał. Wg. nich GTX 560 Ti jest wydajniejszy od HD6950 i jest w stanie konkurować z HD6970. Powiem tyle - nazwa mówi sama za siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięci

Skąd te różnice cenowe między 2x4 a 2x3gb ?

Możesz z linkować jaką pamięć warto kupić?

Nie mam pojęcia co zrobić z tą kartą. Co byś zrobił na moim miejscu? Oglądam te testy na guru etc i nie dochodzę do żadnych wniosków a chciałbym zamówić już podzespoły.

Teraz biorę pod uwagę kartę Asus DirectCU II 6950. Tylko nie wiem z jaką ilością pamięci. Oraz czy zmieści się do obudowy Fractal Design Core 3000

Wie ktoś?

Edytowane przez Areh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja po raz kolejny zaproponuję parę innych obudów-Aerocool RS-9, VS-9, Sharkoon T9, Revoltec Sixty 3. Niby mało ważna rzecz, ale fajnie jest mieć ładną obudowę ;) Ramy możesz kupić 1333, jak już ktoś pisał. Co do procesora, obecnie nie widzę wśród AMD jakiejś alternatywy. Zawsze możesz zaczekać na bulldozery, a na teraz kupić phenoma II i mobo AM3+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale właśnie Fractal Design Core 3000 strasznie mi się podoba jest taka wystylizowana, taka elegancka :D

A co do karty? Sam już nie wiem. Wie ktoś czy 6950 zmieści się do niej (Asus DCII) i czy brać wersję 1GB która jest na proline ? Bo 2GB wersji tam nie ma. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto tu odnotować, że obudowa pozwala na montaż bardzo długiej karty graficznej - nie ma mowy jednak o wykorzystaniu dwóch czy też trzech kart dłuższych niż 27 centymetrów (na przeszkodzie stoi dolna zatoka z trzema miejscami dla dysków 3,5"/2,5").

Już widzę, że 6950 w razie czego się zmieści. Ale teraz pozostaje dylemat którą kartę graficzną wybrać.

I czy nie warto dołożyć do 2600K? W sumie za rok i tak być może zmieniłbym procesor (jakoś tak ma być premiera) więc wydaje mi się, że 2500K powinien wystarczyć.

Klaus@ a jaki wentylator polecasz? Chciałbym zrobić na tym procku okolice 4.6 jeżeli istota temperatury pozwoli to nawet więcej. Oczwyiście stabilne 24/7.

Te pamięci brać?

Goodram 1333 LINK

Edytowane przez Areh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Areh wstawiasz link użyj "wstaw odnośnik", wstawiasz cytat użyj funkcji "wstaw cytat". Nie używaj bez potrzeby "dodaj kod".

Contac 29 jest dobrym wyborem. Aby kupić coś wydajniejszego wyraźnie trzeba wydać ponad 200zł.

Miałem na myśli wentylator do obudowy.

Czy warto zmieniać 2500k na 2600k? Nie można odpowiedzieć na to pytanie. Zapoznaj się z regulaminem działu, uzupełnij 1 post, wtedy można się zastanawiać.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz ten zestaw. 40zł różnicy lepiej dołożyć np. do wentylatora. Dłużej będzie cieszyć.

Różnica w cenie stąd, że zestawów 3x nikt nie kupuje, nie ma nowych dostaw i wiszą w cenie sprzed kilku miesięcy.

W porządku.

Prosiłbym o pomoc na mój porzednik post :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jest w porządku.

Mam pamięci (Goodram 1333 CL9)

Procesor 2500k

Chłodzenie Contac 29

Płytę główną Asrock P67 PRO3 B3

Ale nie mam jeszcze karty graficznej. Nie jestem w stanie wybrać między 560Ti a 6950.

Testy które skłaniają mnie ku 6950:

TEST I

TEST II

+ dla 560TI taki, że będę mieć dostępne więcej slotów na płycie co jest nie możliwe przy trzyslotowym 6950 od Asusa.

Edytowane przez Areh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD6950 ma możliwość (małą to małą ale zawsze) odblokowania do HD6970

Poza tym warto brać pod uwagę takie kryteria jak pobór mocy, kulturę pracy chłodzenia, długość gwarancji.

Olałeś moją prośbę o zapoznanie się z regulaminem działu i uzupełnienie pierwszego posta. Jak więc Ci pomóc w pozostałych kwestiach?

Nie podałeś zastosowania nowego sprzętu, czy to tylko gry czy może też zaawansowana obróbka grafiki, wideo, modelowanie 3D gdzie np pazurki może pokazać HT w 2600k czy CUDA w 560ti.

Jak proszę o zapoznanie się z regulaminem to po to abyś ułatwił pomoc sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawiłem do czego ma służyć komputer.

Praktycznie niemożliwe jest odblokowanie 6970 więc to odpada. Asus 6950 jest trzyslotowy i zajmuje sporo powierzchni na płycie.

Ciężko teraz zdecydować mi się na kartę graficzną. Poza nią zestaw wygląda tak:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj dokładnie, bo są dwie wersje i napewno jest "dwu slotowa".

Ale o jakiej karcie mówisz?

Teraz już naprawdę nie wiem co zrobić z tą kartą wziąłbym 6950 1gb od Asusa ponieważ różne komentarze zbiera 560Ti a sterowniki sporo poprawiły u ATI przez ostatni czas co widać po testach. Co wy byście wybrali? I najlepiej link z agito, proline... Dziękuje za pomoc serdecznie :)

EDIT://

Myślę, że zdecyduję się na:

>> TĄ KARTĘ <<

Czy 1 GB wystarczy na obecne gry? GTA IV wykorzystuje nawet 2GB. Jak to się ma do innych gier?

Zestaw końcowy

Dołączona grafika

Edytowane przez Areh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi