Skocz do zawartości
CBR

Wydajność H67 a P67 i sekcje zasilania.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukałem płyty 1155 z ATA, żeby móc podłączyć kupiony niedawno jeszcze do starego kompa napęd. Mam do wyboru Asusy:

- P8P67 LE -- http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8P67_LE/

- P8H67 M PRO -- http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8H67M_PRO/

Mam do tego i5 2400 i HD6850 i na pewno nie będę zamieniał cepa na wersję K. Sugerując się:

Intel Sandy Bridge - chipset P67 vs H67. Czy nowe chipsety oferują różną wydajność?. Benchmark.pl

lepszym wyborem powinna być LE, ale ona ma okrojoną sekcję zasilania. Ale czy na tyle wykastrowaną, żeby nie zwiększyć mnożnika do ×36 i ciut podkręcić proca? Z drugiej strony nie wiem jak wygląda zasilanie w P8H67M PRO, być może jest takie samo - nie znalazłem o tym żadnych info. Kompa nie mam zamiaru modernizować przez co najmniej 5 lat (obecnego mam 7).

Którą wybrać? Z góry dzięki.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procków bez litery K nie da się podkręcić ( choć w temacie o SB jest info że niby się jakoś da ) .

Olej te Asusy , na twoim miejscu brał bym Asrocka P67 Pro B3 za 420 zł w esc.pl , do tego przejściówkę SATA>ATA za jakieś 17 zł do dostania tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady, brałem to pod uwagę. Przy przejściówce są problemy z bootowaniem. Druga kwestia to oszczędności: biorąc LE, która jest w tej samej cenie co pro3 nie muszę kupować napędu.

Potrzebuję konkretów o tych Asusach. Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi