CBR Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Witam! Szukałem płyty 1155 z ATA, żeby móc podłączyć kupiony niedawno jeszcze do starego kompa napęd. Mam do wyboru Asusy: - P8P67 LE -- http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8P67_LE/ - P8H67 M PRO -- http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8H67M_PRO/ Mam do tego i5 2400 i HD6850 i na pewno nie będę zamieniał cepa na wersję K. Sugerując się: Intel Sandy Bridge - chipset P67 vs H67. Czy nowe chipsety oferują różną wydajność?. Benchmark.pl lepszym wyborem powinna być LE, ale ona ma okrojoną sekcję zasilania. Ale czy na tyle wykastrowaną, żeby nie zwiększyć mnożnika do ×36 i ciut podkręcić proca? Z drugiej strony nie wiem jak wygląda zasilanie w P8H67M PRO, być może jest takie samo - nie znalazłem o tym żadnych info. Kompa nie mam zamiaru modernizować przez co najmniej 5 lat (obecnego mam 7). Którą wybrać? Z góry dzięki. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Mając cepa i5 2400 nie zmienisz mnożnik na 36, tylko cepy z k mają odblokowany mnożnik. Aby podkręcać procesor potrzebujesz cepa z k oraz płytę na p67 lub z68. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Procków bez litery K nie da się podkręcić ( choć w temacie o SB jest info że niby się jakoś da ) . Olej te Asusy , na twoim miejscu brał bym Asrocka P67 Pro B3 za 420 zł w esc.pl , do tego przejściówkę SATA>ATA za jakieś 17 zł do dostania tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 na twoim miejscu brał bym Asrocka P67 Pro B3 za 420 zł w esc.pl PRO3 B3 można już dostać za ok. 350 zł, więc nie ma sensu przepłacać 70 zł i potem użerać się jeszcze z serwisantami w tym sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CBR Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Dzięki za rady, brałem to pod uwagę. Przy przejściówce są problemy z bootowaniem. Druga kwestia to oszczędności: biorąc LE, która jest w tej samej cenie co pro3 nie muszę kupować napędu. Potrzebuję konkretów o tych Asusach. Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Mając cepa i5 2400 nie zmienisz mnożnik na 36, tylko cepy z k mają odblokowany mnożnik. Procków bez litery K nie da się podkręcić ( choć w temacie o SB jest info że niby się jakoś da ) . Mnożnik można zwiększyć o 5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) andrew777, chodzi o turbo czy to coś niezależne od tego? edit, niezależne a zarazem powiązane, zaczynam łapać. Trzeba częściej na portal zaglądać... Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...