Skocz do zawartości
m1xer

Update sprzetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w najbliższym czasie mam zamiar zmodernizować nieco sprzęt z podpisu (dla tych co nie widzą stopki: Intel Q9550@3,77||HP-120 AlCu P-7013/szlif||Asus P5K PRO||2x1GB+2x2GB OCZ 800@....||Asus HD5850 TOP DirectCU||Chieftec CFT-500A-12S 500W ) sprzęt głównie do gier itp i tu rodzą się następujące pytania:

- na co wymienić Q9550? Intel Core i5-2500K czy Intel Core i7-2600K, nie ukrywam że procka zapewne będę kręcił. Reszta komponentów wg "zestawów komputerowych" czyli:

AsRock P67 PRO3 B3

GoodRam 4GB 1600MHz CL9 (za jakiś czas druga kostka)

Xigmatek Gaia SD1283

w zależności od wybranego procka to koszt i5 ~1388 zł / i7~1728 zł. W przypadku wymiany liczę że stare komponenty uda mi sie sprzedać za ok 900 zł

- drugie pytanie to czy konieczna będzie wymiana zasilacza...?

Edytowane przez m1xer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie I5 2500K .

Nie ma sensu dopłacać do I7 2600K dla max. 5 % wydajności więcej.

Co do ramu - możesz kupić wersję 1 333 mhz , trochę taniej a różnic w wydajności żadnych .

Zasilacz powinien dać radę .

hmm tylko 5% ? nawet po oc?

Asrock ma otwory na chłodzenie lga775, jest więc duża szansa, że będziesz mógł założyć Pentagrama, Gaia pewnie nie będzie dużo wydajniejsza.

oo super zawsze to 100 zł mniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok widzę ze jednak nie ma lepszego wyjścia niż i5 (przynajmniej nikt takowego wiecej nie zgłaszał ;) ) Dzisiaj sprawdziłem i nie ma niestety GoodRam`u na mojej dystrybucji, sadzicie ze w cenie do 110 zł moga być:

Corsair Vengeance 4GB, DIMM,1600MHz, DDR3, CL9, XMP,Non-ECC, with Heatsink CL9 (9-9-9-24) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro komputera używasz głównie do gier, to nie ma sensu dopłacać do szybszych pamięci. Spójrz na poniższy test:

Sandy Bridge a szybkość pamięci - i7 2600K

Bierz najtańsze 1333MHz CL9. Na wydajności nic nie stracisz, a kilkadziesiąt zł zostaje w kieszeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi