Skocz do zawartości
OCMAN

GIGABYTE GA-7VRXP - podkrecanie i temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

1.Czy mi sie zdaje czy ta plyta jest tragicznie niepodkrecalna?Buszujac w biosie znalazlem tylko 2 opcje dotyczace overlocku

Vcore Voltage: Normal/+5.0%/+10%

Cpu Host Clock (Mhz) : 133/By hw

To jakies zarty?A moze mi sie zdaje?

2.POdobno ta plyta zawyza temperature procesora, to prawda?

btw. bios jest najnowszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze regulacja napiecia pamieci i zmiana mnoznika do 12.5.

Temperatury raczej normalne.

PS. Zapomnij o powaznym kreceniu na tym mobo, nie ma dzielnika

1/5, a tego nie przeskoczysz, zapewne nie przekroczysz FSB155-158. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem jak RXP ale wszystkie na KT400 gigabyt strasznie przekłąmuja temp.Jeszcze jak masz wszystko na deflaut(czyli napięcia) to jest ok.A jak juz napiecie podniesiesz to są jajca.Oststnio miałem taki motyw że dałem +10% V na proca i w biosie pokazywało mi 50 stopni kiedy bloczek był letni 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VRX(P) jest na kt333 :) temperatury podaje rzeczywiste bo czujnik dotyka do procka. mi pokazywalo w stresie do 63st (obecnie mam 45st a radiator jest tak samo goracy :lol:) i radiator naprawde parzyl, ze nie mozna bylo go na dluzej dotknac. mozesz tez ustawiac timingi i inne opce dla ramu po wcisnieciu CTRL +F1 w glownym menu biosu i pojawia sie dodatkowe opce w "advance cos tam" (sorka, ze nie dokladnie, ale plyty nie mam juz 1 1/2 miecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wiem zę VRXP jest na kt 333 a gdzie napisałem ze jest na KT400? 8O , ja tylko mówie jak jest u mnie.KOszmiczne tempy pokazywał

nigdzie tego nie twierdze, ale napisalem to dla potomnych :) IMO te temperatury sa porownywalne z temp. z diody. Ja wierze odczytom z GB do jakbym postawil herbate na radiatorze od proca to by caly czas byla ciepla ;) Teraz mam 36st w IDLE przy otwartym oknie i budzie a radiator jest goracy, duzo bardziej niz cialo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta plyta jest moim zdaniem c.h.u.j.o.w.a jezeli chodzi o podkrecanie mialem ja jakies pol roku temu i ni chu.. nie moglem wyciagnac na procku jiuhb 1,8 ghz :(

ja ja mialem rok i jest bardzo fajna, ale do epoxa czy abita jeszcze jej troche brakuje. na niej krecilem durnia 1000@1300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wiem zę VRXP jest na kt 333 a gdzie napisałem ze jest na KT400? 8O , ja tylko mówie jak jest u mnie.KOszmiczne tempy pokazywał

nigdzie tego nie twierdze, ale napisalem to dla potomnych :) IMO te temperatury sa porownywalne z temp. z diody. Ja wierze odczytom z GB do jakbym postawil herbate na radiatorze od proca to by caly czas byla ciepla ;) Teraz mam 36st w IDLE przy otwartym oknie i budzie a radiator jest goracy, duzo bardziej niz cialo.

A no widzisz, u mnie odczyt jest do bani po podkręceniu proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta plyta jest moim zdaniem c.h.u.j.o.w.a jezeli chodzi o podkrecanie mialem ja jakies pol roku temu i ni chu.. nie moglem wyciagnac na procku jiuhb 1,8 ghz :(

ja ja mialem rok i jest bardzo fajna, ale do epoxa czy abita jeszcze jej troche brakuje. na niej krecilem durnia 1000@1300
to moze miales farta bo mnie po jej zakupie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ica strzelila, myslalem ze spoko 2 ghz a tu [gluteus maximus] chlup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze miales farta bo mnie po jej zakupie <font color="#FF0000">[ciach!]</font> strzelila, myslalem ze spoko 2 ghz a tu <font color="#FF0000">[ciach!]</font> chlup
za duzo tych ciachow a nie sa to slowa wcale pod tymi ciachami wulgarne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za duzo tych ciachow a nie sa to slowa wcale pod tymi ciachami wulgarne

wystarczy namisac du.perele i juz masz ciacha, tak samo jest z pier.dolami :)

ja mialem wersje bez RAID i SB128, co moze byc przyczyna nizszych wynikow u Ciebie. Bylem z plyty bardzo zadowolony, bo byla to jedyna plyta poza Gigabyte ga7-vtxh+ z ktora nie mialem ZADNYCH klopotow, i oczywisci EPoX tez jest OK :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyyya moge cos zapytac????????

mam ga-7VRX i martwią mnie dwie rzeczy:

1. temp chipsetu tzn teraz w idle mam 47 (mierzone easy tune4)

nawet nie mysle o stresie

2. proca tez w idle mam 48......

dodam ze fsb jest nie krecone cały czas na 133....

i nie mam pojecia co sie dzieje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ECS KT266A - proc D900 temp 36-45*c

Miałem GA7-VRX - proc D900 temp 45-58*c

Miałem GA7-VAX - proc D900 temp 37-47*c

I wszystko jasne.

W szystko przy identycznym chłodzeniu -no GA7-VAX ma chłodzenie na chipsecie dodatkowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten GB podaje normalne temp bo czujnik dotyka spodu procka. mialem taka plyte i wiem co mowie :)

]

No właśnie!!! A pozostałe w większości zczytują temp. z diody w procu.

Tak więc w przypadku VRX mozna przyjąć większą tolerancję temp.

Na VRX do 60*c jest spoko - na pozostałych 50*c to zadużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten GB podaje normalne temp bo czujnik dotyka spodu procka. mialem taka plyte i wiem co mowie :)

]

No właśnie!!! A pozostałe w większości zczytują temp. z diody w procu.

Tak więc w przypadku VRX mozna przyjąć większą tolerancję temp.

Na VRX do 60*c jest spoko - na pozostałych 50*c to zadużo.

mi GB pokazywal do 63st a epox daje ok 44st !! a o ile mi wiadomo duren nawet morgan nie ma diody, chyba ze sie myle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...