2002JSQ Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2011 Mam takie pytanie jak u was wygląda sytuacja z temperaturą rurek heatpipe w waszych coolerach. Udało mi się zamontować stary cooler Termaltage Big Typ 120 z S775 na nowej podstawce 1155. Z temperatur jestem bardzo zadowolony. Idle 30 stopni. Stress Linpack około 60 stopni Na stockowym coolerze intela dochodziły mi do 80 stopni. Zastosowana pasta to arctic silver 5. Sprzęt zestresowany, na procku 60 stopni, a cały radiator jest zimny. Podstawa, rurki, radiator. Z kolei jaj zestresuje grafę, to czuć że rurki są gorące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2011 No to słabo przylega bo HR-01 PLUS na Q9550@4GHz w linxie ( <85°C@core0/1/2/3 ) potrafi sparzyć przy podstawie. Oczywiście na topie są bardzo ciepłe. Grafika to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Wyłączyłem na chwilę wiatrak - rurki zagrzały się. Czy w przypadku gdyby słabo przylegał, temperatury nie były by wyższe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Wyłączyłem na chwilę wiatrak - rurki zagrzały się. Czy w przypadku gdyby słabo przylegał, temperatury nie były by wyższe? Po co Ci wiatrak w komputerze?o0 Miałeś pewnie na myśli wentylator. To nie jest to samo. Co do problemu to ja go nie widzę. Masz dobre temperatury i uniknąłeś kupowania nowego chłodzenia po zmianie platformy. Tylko się cieszyć ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Jasne, chodziło o wentylator :) zaspany pisałem :) Interesowało mnie po prostu skąd taka różnica temperatur rurek chłodzących gpu i cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Różnica może brać się z różnicy w przepływie powietrza przez finy radiatora. Jakie masz obroty na wentylatorze cpu? Może się okazać, że zmniejszenie obrotów wentylatora np do 60% da minimalnie większa temp cpu a wyraźnie cieplejsze pipki (o ciszy jako skutku ubocznym nie wspomnę ;)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Wentylator chłodzący CPU ma około 1400 obrotów. Zastosowałem taki reduktorek, który obniżył obroty do około 1000. Jest ciut ciszej, a temperatury identyczne do tych bez redukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Nie można tak bezpośrednio porównywać ze sobą heat-pipe'ów bo pierwsze są ich różne typy a po drugie mogą mieć różne mieszanki w środku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...