Skocz do zawartości
emikyou

Studia za granicą - Erasmus

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z forumowiczów miał okazję lub zna kogoś, kto studiował za granicą w programie Erasmus?

Czy myślicie, że jeden semestr wystarczy by doszkolić się w angielskim, w stopniu umożliwiającym napisanie i obronę pracy inżynierskiej?

Szukając pracy w Polsce zagraniczny dyplom z pewnością pomoże, ale czy szukając jej w danym kraju nie będzie wadą rozpoczęcie (delikatnie mówiąc - wszak to 85%) studiów w Polsce?

Warto pchać się do Anglii? Do wyboru jest kilka innych możliwości.

Przykładowo dla Informatyków możliwości są następujące:

• Anglia - University of Hertfordshire
  • Belgia - Vrije Universiteit Brussel
  • Dania - VIA University College
  • Dania - University of Southern Denmark
  • Islandia - Reykjavik University
Gdyby ktoś miał coś do dodania na jakiś inny temat to też jest mile widziany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.09.2011 o 13:25, emikyou napisał(a):

Czy ktoś z forumowiczów miał okazję lub zna kogoś, kto studiował za granicą w programie Erasmus?

Tak, siedzialem rok w Holandii, teraz obijam sie w Danii na magisterskich :)

Cytat

Czy myślicie, że jeden semestr wystarczy by doszkolić się w angielskim, w stopniu umożliwiającym napisanie i obronę pracy inżynierskiej?

Zalezy z jakiego poziomu startujesz i ilu polakow bedziesz mial ze soba na Erazmusie. Jesli zadnego [polaka] i poziom angielskiego u lokalnych studentow jest przyzwoity (z tym tez jest roznie) to sie troche doksztalcisz, zwlaszcza jesli chodzi o plynnosc.

Nie wiem gdzie chcesz pisac i bronic ta inzynierke, generalnie jakosc inzynierek jakie widzialem (ze 30 sztuk) nie urywala glowy ani tematem ani jakoscia.

Cytat

Szukając pracy w Polsce zagraniczny dyplom z pewnością pomoże, ale czy szukając jej w danym kraju nie będzie wadą rozpoczęcie (delikatnie mówiąc - wszak to 85%) studiów w Polsce?

Nie wiem jak jest z wplywem zagranicznego dyplomu na mozliwosc zdobycia pracy w Polsce - wszyscy znajomi pracujacy w Polasce mi mowia, ze pracodawce interesuje co umiesz, a nie skad masz pieczatke na dyplomie.

Za granica tez jest roznie, spotykalem sie z opiniami od "inzynierka to tylko certyfikat, ze sie nie zakrztusisz wlasnym jezykiem" po "beda z nich ludzie". Nie ma reguly.

Cytat

Gdyby ktoś miał coś do dodania na jakiś inny temat to też jest mile widziany.

Zastanow sie co chcesz robic po inzynierce. Kto wie, moze spodoba ci sie za granica tak bardzo, ze postanowisz zrobic tez magistra "gdziestam". Rozejrzyj sie czy uczelnie, na ktore chcesz jechac na erazmusa, daja mozliwosc pozostania i robienia mgr. Zawsze latwiej zmienic akademik/mieszkanie w tym samym miescie niz emigrowac do innego kraju ;)

O dunskich uczelniach jakie wymieniles nigdy nie slyszalem, wiec o Danii moge tylko powiedziec, ze jest hardkorowo droga, a stypendia erazmusa to czesto zart jesli chodzi o sumy (zalezy od uczelni), wiec pamietaj o aspekcie finansowym.

Edytowane przez tukamon
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.09.2011 o 17:43, tukamon napisał(a):

siedzialem rok w Holandii, teraz obijam sie w Danii na magisterskich

Jakiś konkretny powód dla wyboru Holandii i Danii?

o Danii moge tylko powiedziec, ze jest hardkorowo droga, a stypendia erazmusa to czesto zart jesli chodzi o sumy (zalezy od uczelni), wiec pamietaj o aspekcie finansowym.

Grant wynosi 2500 DKK (340 EUR) - wystarczy od biedy?

Rozejrzyj sie czy uczelnie, na ktore chcesz jechac na erazmusa, daja mozliwosc pozostania i robienia mgr.

Studia magisterskie jak rozumiem są zupełnie za darmo?

Jak z kosztami akademików, jedzenia i ogólnie utrzymania?

Bez znajomości języka (duńskiego) da się złapać jakąś pracę na weekendy?

Wiesz może jak jest z pożyczką na studia w Anglii? Jak po skończeniu studiów zarabiam poniżej 15k GBP rocznie to nic nie płacę, jak powyżej 15k to 9% nadwyżki ponad 15k i tak rok-w-rok aż do spłacenia 10k GBP (tyle wynosi pożyczka na studia)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.09.2011 o 09:22, emikyou napisał(a):

Jakiś konkretny powód dla wyboru Holandii i Danii?

Holandia oferowala dosc unikalny mix przedmiotowy, Dania ma dosc dobra uczelnie :)

Cytat

Grant wynosi 2500 DKK (340 EUR) - wystarczy od biedy?

Za jeden maly pokoj w akademiku, w dzielnicy hmm nazywajmy rzeczy po imieniu - jest to getto, place 2600DKK na miesiac. Jak bujasz sie rowerem, nazwozisz mase zarcia z polski i ustawisz sie w 2-3 osoby zeby gotowac, to jest latwiej, ale zalezy od Twojej definicji "od biedy" :).

Cytat

Studia magisterskie jak rozumiem są zupełnie za darmo?

Na mojej uczelni nie ma czesnego jesli o to pytasz.

Cytat

Jak z kosztami akademików, jedzenia i ogólnie utrzymania?

Za*biscie drogo, www.netto.dk www.aldi.dk jak chcesz dokladne ceny, generalnie wszystko jest okolo 3 razy drozsze niz w Polsce.

Cytat

Bez znajomości języka (duńskiego) da się złapać jakąś pracę na weekendy?

Agencje pracy tymczasowej typu "byle co byle placili" w ktorych bylem zapisany przez rok zadnej oferty mi nie podrzucily. Obecna robote w wymiarze 15h na tydzien plus wiecej jak trzeba bez znajomosci dunskiego (w branzy IT) znalazlem praktycznie przez przypadek, wiec chyba zalezy to od szczescia.

Cytat

Wiesz może jak jest z pożyczką na studia w Anglii? Jak po skończeniu studiów zarabiam poniżej 15k GBP rocznie to nic nie płacę, jak powyżej 15k to 9% nadwyżki ponad 15k i tak rok-w-rok aż do spłacenia 10k GBP (tyle wynosi pożyczka na studia)?

Tego kompletnie nie wiem.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja studiuję właśnie na University of Hertfordshire. (Mam półtorejroczną przerwę ze względu na problemy ze zdrowiem) Akademik w którym mieszkałem był wypchany ludźmi z erazmusa z całej EU. Moją piękną francuską dziewczynę poznałem dzięki temu, że przyjechała tu na wymianę. Super atmosfera, super ludzie, ogólnie żyć, nie umierać, naprawdę polecam. :D Sam uniwersytet raczej dobry, ale miasto w którym się znajduje, to największa dziura na świecie. Przeciętne biedne miasteczko w Polsce jest ładniejsze, bezpieczniejsze i jest tam więcej do roboty. Ale uniwersytet ma jeden bardzo dobry klub z prawdziwego zdarzenia, a w pobliżu jest St. Albans (sąsiednie większe i dużo ładniejsze miasto) i Londyn (30min pociągiem) Do tego dochodzi to, że studiując w UK zawsze masz czas na zabawę, choć do tego dużo kasy potrzeba, bo anglia jest bardzo droga.

Nie wiem czy powinieneś wybrać UK (Dania też na bank będzie super jak wylądujesz w dobrej miejscowości) ale sam erazmus to genialna rzecz i ma same pozytywy nie ważne co później będziesz chciał robić. Czy Angielski będzie wystarczający do napisania pracy inżynierskiej? Zależy w jakim stopniu już go znasz. Moim zdaniem tak, choć nie wiem czy możesz liczyć na najlepsze oceny. Moja dziewczyna zna dobrze angielski (nie w 100%% ale dobrze) i mówi, że studiując marketing utrudniało jej to sprawę, ale i tak miała dobre oceny, a w marketingu język jest dużo ważniejszy niż w informatyce.Pozdr!

Edytowane przez Sysak
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.09.2011 o 10:42, Sysak napisał(a):

Ja studiuję właśnie na University of Hertfordshire. (Mam półtorejroczną przerwę ze względu na problemy ze zdrowiem) Akademik w którym mieszkałem był wypchany ludźmi z erazmusa z całej EU. Moją piękną francuską dziewczynę poznałem dzięki temu, że przyjechała tu na wymianę. Super atmosfera, super ludzie, ogólnie żyć, nie umierać, naprawdę polecam. :D Sam uniwersytet raczej dobry, ale miasto w którym się znajduje, to największa dziura na świecie. Przeciętne biedne miasteczko w Polsce jest ładniejsze, bezpieczniejsze i jest tam więcej do roboty. Ale uniwersytet ma jeden bardzo dobry klub z prawdziwego zdarzenia, a w pobliżu jest St. Albans (sąsiednie większe i dużo ładniejsze miasto) i Londyn (30min pociągiem) Do tego dochodzi to, że studiując w UK zawsze masz czas na zabawę, choć do tego dużo kasy potrzeba, bo anglia jest bardzo droga.

Nie wiem czy powinieneś wybrać UK (Dania też na bank będzie super jak wylądujesz w dobrej miejscowości) ale sam erazmus to genialna rzecz i ma same pozytywy nie ważne co później będziesz chciał robić. Czy Angielski będzie wystarczający do napisania pracy inżynierskiej? Zależy w jakim stopniu już go znasz. Moim zdaniem tak, choć nie wiem czy możesz liczyć na najlepsze oceny. Moja dziewczyna zna dobrze angielski (nie w 100%% ale dobrze) i mówi, że studiując marketing utrudniało jej to sprawę, ale i tak miała dobre oceny, a w marketingu język jest dużo ważniejszy niż w informatyce.Pozdr!

Nie poruszyłeś dość ważnej kwestii dla mnie - pieniędzy. Grant jak już pisałem wynosi 340 EUR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.09.2011 o 09:56, Sysak napisał(a):

340 euro na miesiąc w danii to tyle co nic. Zapomnij, żeby za to przeżyć miesiąc nawet o suchym chlebie i wodzie. Tak jak kolega wyżej Ci powiedział, samo zakwaterowanie go tyle kosztuje.

Jasne, ale pisałeś o angielskiej uczelni i właśnie pytam o koszty utrzymania w Anglii. Te 340 euro to dają niezależnie od wybranego kraju (czyli w tym wypadku 300 GBP).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też za mało. Mieszkałem na kampusie de havilland (nowym, droższym z osobnymi toaletami dla każdego pokoju) i kosztował chyba 105gbp za tydzien. Najtańszy kosztował chyba 60gbp/tydzień a jeszcze trzeba kupić książki,jakieś naczynia na start, jeść, pić, imprezować, mieć na telefon, pralnię itp... Chyba że zależy Ci tylko na nauce, to może prędzej wyżyjesz, ale też cienko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.09.2011 o 16:13, Sysak napisał(a):

też za mało. Mieszkałem na kampusie de havilland (nowym, droższym z osobnymi toaletami dla każdego pokoju) i kosztował chyba 105gbp za tydzien. Najtańszy kosztował chyba 60gbp/tydzień a jeszcze trzeba kupić książki,jakieś naczynia na start, jeść, pić, imprezować, mieć na telefon, pralnię itp... Chyba że zależy Ci tylko na nauce, to może prędzej wyżyjesz, ale też cienko.

OK - to chyba już wszystko w tym temacie.

Jak widać bez pracy nie ma, ani kołaczy, ani zagranicznych studiów.

Dziękuję za odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi