Skocz do zawartości
phonik

Problem z instalacją napędu LG CH08LS10

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja wygląda tak. Podmieniłem aktualny napęd (optiarc 7260s) na combo wymienione w temacie.

Zaraz po pojawieniu się ekranu powitalnego Windows 7 (64bit) napęd wpada w pętle, najpierw kliknięcie wewnątrz, a następnie mruganie diody, dokładnie tak jak to ma miejsce zaraz po uruchomieniu komputera. Z tym że w tym momencie napęd robi to bez końca. Po uruchomieniu system usiłuje zainstalować urządzenie (co trwa całe wieki). Ostatecznie wyświetla monit, że urządzenie jest zainstalowane (po jakichś 20 minutach, podczas gdy napęd wciąż jest w pętli) i prosi o restart. Po restarcie sytuacja się powtarza.

Objawy są takie same niezależnie od trybu pracy (IDE i AHCI), niezależnie od gniazda sata. W trakcie tego klikania i mrugania nie można oczywiście wysunąć tacki, napęd budzi się na chwilę po restarcie komputera.

Sprawdzałem napęd również na WinXP (32bit) i tam zostaje on poprawnie wykryty przez system (zachowuje się normalnie), ale system nie widzi żadnej włożonej płyty.

Czy ktoś miał może podobny problem?

Podejrzewam, że urządzenie jest uszkodzone, ale chcę się upewnić, bo już wymieniałem go dwa razy (wcześniej miałem dwukrotnie inny model, który z kolei działał normalnie, ale nie czytał płyt bluray).

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi