lukaszr Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) Witam serdecznie, od kilku dni czytałem Wasze forum z dużą intensywnością i zaciekawieniem. Mam wrażenie, że więcej nie wiem niż wiem, ale to chyba normalne jak człowiek dowiaduje się mnóstwo nowych rzeczy, o których nie miał pojęcia. Głównym moim zainteresowaniem były informacje o SSD gdyż jestem w trakcie zmiany jednostki centralnej komputera. Moja prośba: czy możecie rzucić okiem na samą konfigurację zestawu oraz jaki dysk SSD o pojemności około 60GB do niego dobrać. Komputer ten będzie służył w 95% do pracy na aplikacjach: Photoshop, Lightroom, Flash i programami do obróbki video (ale to akurat rzadko). Procesor: Intel Core i7 2600K 4x3.40 GHz BOX (LGA1155, 8MB, HD3000, 95W) Wentylator: Zalman CNPS10X Performa Płyta główna: Asus P8P67 PRO Rev3.0/3.1, P67, DDR3, SATA3, USB 3.0, RAID, FW, USB 3.0, GBLAN, ATX, LGA1155 FDD: Czytnik kart pamieci 3,5" USB 2.0 Samsung SFD-321F/T5XUB (czarny) Pamięci: 2 x DDR3 8GB 1600MHz Kingston HyperX (2x4GB, DualDDR, CL9) Grey Series Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.12 1TB, SATA-III, 32MB cache Dysk twardy SSD: Crucial M4 SSD 64GB, 2.5", SATA3, 415MB/s, 95MB/s Nagrywarka: Lite-On iHAS124 SATA, Czarna Karta graficzna: GeForce GTX560 Asus 1024MB, DDR5, miniHDMI, 2xDVI, PCI-E DC II TOP 920/4200 Obudowa: Fractal Design Define R3 Black Pearl (bez zasilacza) Zasilacz do obudowy: Corsair 750TX Wentylator do obudowy: 2 x Enermax T.B. Silence UCTB12 Wentylator do obudowy: 2 x Enermax T.B. Silence UCTB14 I przy okazji pytanie, bo jakoś nie trafiło mi się znaleźć na nie odpowiedź - wybrałem dysk SSD Crucial M4 - teraz pytanie: jego zapis to 95MB/s - ma się to nijak do większości dysków gdzie standardowo zapis jest około 275MB/s. Czy to rzeczywiście jest prawie 3 krotna różnica ? Jeżeli tak to czemu ten SSD jest tak polecany ??? Dziękuję za wszelką pomoc Pozdrawiam Łukasz Edytowane 17 Września 2011 przez lukaszr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) 1. Całkiem poważnie pomyślałbym nad przeczekaniem miesiąca by sprawdzić wydajność procesorów Zambezi (FX). Może się okazać, że w Twoich zastosowaniach będzie zauważalnie wydajniejszy. Jeśli jednak skrzynka ma na siebie zarabiać i jej potrzebujesz to dobry wybór (aczkolwiek osobiście nie kupiłbym jakby nie było najwydajniejszej i najdroższej pozycji w obliczu bliskiej premiery nowych CPU). 2. Jeżeli nie podkręcasz to chłodzenie nie jest koniecznością bo to standardowe Intela jest do przeżycia. Ale widzę, że komputer do pracy więc liczy się komfort w związku z czym proponuję Scythe Grand Kama Cross ze względu na dobrą wydajność i kontrole obrotów wentylatora (Performa to też bdb opcja). 3. Do procesorów z literką K warto, a nawet trzeba brać P67 lub Z68 by wykorzystać potencjał za który przecież się dopłaca. W każdym razie nie widzę sensu kupna płyty za 550 zł w większości przypadków w związku z czym proponowałbym spojrzeć np na P67 Pro3 albo coś taniego na Z68. Chyba że potrafisz zaargumentować wybór Asus P8P67 PRO ;) 4. Kontroler Sandy Bridge nie daje możliwości popisania się pamięciom dlatego proponowałbym najtańsze rozwiązania 1333/1600. 5. Z tego co wiem to głównie liczy sie OpenGL także nie wiem czy jest sens kupna GTX'a 560 i to w wersji TOP z podniesionymi zegarami. Do gier ok, ale Photoshop raczej ma gdzieś MHz'y .. 6. Zasilacz na wyrost. Taki zestaw po OC pobrałbym ze 300W w programach obciążających komponenty. Proponuje rozejrzeć się za jakimiś pięćsetkami, ale z wysoką sprawnością udokumentowaną certyfikatem 80+ 7. Warto pamiętać, że Define R3 to bardzo fajna obudowa, ale jej standardowe maty wyciszające na wiele się nie zdają, bo przykładowo model Arc tego samego producenta już mat nie ma, a wygłusza równie dobrze. 8. Planujesz wymiane wentylatorów w obudowie czy jakieś dokładki? 9. Te dane nie mają związku z rzeczywistością ;) Jedni piszą zapis dla plików kompresowalnych, inni nie itp Na portalu masz wiele rzeczowych testów dysków SSD i choć nie było tam jeszcze Cruciala to jako dysk systemowy gorąco polecam ze względu na dziesiątki przychylnych recenzji i brak problemów + dobre wsparcie. Warto też pamiętać, że wiele testowanych wartości ma marginalny wpływ na wydajność i pracę z dyskiem jako systemowym, a 60'tka głównie do tego może służyć. Nowy firmware i komentarze + test. Corsair musiał wymienić wiele wadliwych dysków, OCZ sprzedaje wadliwe produkty uznając, że to nic wielkiego. Wtopę miał nawet gigant - Intel, a Crucial zawsze dobry stosunek ceny do osiągów i bezproblemowo do przodu. Edytowane 10 Września 2011 przez Prolog 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszr Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź. ad.1. Tak, w niedalekiej bardzo przyszłości ma na siebie zarabiać. Przy okazji co nowego zbliża się z CPU, bo ostatnio trochę wypadłem z obiegu ? Warto poczekać z 1-2 miesiące czasu ? To akurat jestem w stanie zrobić. Jeżeli będzie coś ciekawszego niż 2600K to z chęcią rozważę zakup. ad.2. Podkręcę najprawdopodobniej do takiego optimum jakim jest 4,5GHz. Nad Scythe myślałem, ale chyba jednak zostanę przy Zalmanie. Dość pozytywnie się o nim rozpisują i chyba stosunek jakość/cena jest bardzo dobry. Jeszcze kombinowałem z be quiet, ale jakoś odszedłem od tej myśli - chyba, że się mylę ? ad.3. Jeżeli chodzi o Z68 to myślałem na początku o tym rozwiązaniu, ale w sumie nie potrzebuję wykorzystywać jej do pracy na 2 kartach graficznych, co zapewnia przede wszystkim Z68. Wolę tańsze rozwiązanie. Co do argumentacji to przyznam szczerze, że nie za bardzo wiem jak mogę to uargumentować. Po prostu przejrzałem sporo specyfikacji płyt głównych pod 1155 i chyba ta opcja z P67 wydała mi się najbardziej optymalna. A może zapytam przewrotnie - czy masz jakieś argumenty żeby przekonać mnie do czegoś tańszego żebym mógł oszczędzić ? Może jest coś, o czym nie wiem ;) ad.4. A te, które wybrałem nie mają racji bytu ? Chodzi o to, że generalnie rzecz biorąc cena 1333 bardzo mało odbiega od 1600 także różnica 50 zł na 16GB nie robi mi różnicy. Dobrze rozumuję ? ad.5. Czyli myślisz, że po prostu zostać przy zwykłej wersji GTX560 czy zejść nawet niżej do GTX550 (192 bit) lub nawet do kart GTX4xx ? Do Radeona jakoś nigdy nie mogłem się przekonać, a będąc szczery to nawet nie wiem czemu. ad.6. Nad zasilaczem to dzisiaj myślałem już po wysłaniu tego posta i postanowiłem zmienić na 650W - tak jakbym chciał coś w przyszłości dołożyć żeby był jakiś zapas. Różnica ceny przy niższych niż 650W już jest pomijalna. ad.7. Widzisz jak to dobrze czasami zapytać kogoś mądrego - rzeczywiście wcześniej nie zauważyłem modelu ARC - świetne rozwiązanie i bardzo ładnie wygląda. Dodatkowo jest tańsza. Zdecyduję się chyba właśnie na ten model - nawet patrząc na zdjęcia wydaje mi się, że da się osiągnąć niższe temperatury wewnątrz. Mata wygłuszająca na pewno "coś" da - może 2-3dB mniej, ale rzeczywiście patrząc na problematykę chłodzenia model ARC jest bardziej optymalnym wyborem. ad.8. Póki co planuję zostawić 4 szt. wentylatorów Enermax - po 1 wdmuciach!ącym na przód i bok oraz po 1 wyrzucającym powietrze na tył i górę. Co o tym myślisz ? Wg mnie to w miarę dobre rozwiązanie. Muszę jeszcze pomyśleć nad tym żeby wszędzie gdzie można umieścić wentylator 140mm. ad.9. Dlatego też zostanę przy Crucialu - poczekam i popracuję na nim przez 2-3 lata. Po tym czasie pewnie sporo się w tej tematyce zmieni i wtedy będzie można myśleć nad dalszymi zmianami. Dziękuję za pomoc. Pozdrowionka Łukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) 1. W październiku będą Zambezi czyli procesory popularnie zwane Bulldozerami od nazwy architeORT: ORT: ktury. Ich wydajność jest zagadką, ale pewnie będą konkurencyjne np. ze względu na cene. Najwyższy model wychodzi kilka dolarow taniej od 2600K, ale czy warto czekać oceń sam ;) Ja osobiście bym poczekał choćby dla pewności, gdyż nie lubię wyrzucać dużych pieniędzy (1k za sam procesor) na coś co w przeciągu kilku tygodni traci na wartości bo ma lepszą alternatywę. 2. Chłodzenia be quiet! Są wydajne, ale u nas drogie, za drogie. Właściwie każde polecane rozwiązanie będzie wystarczająco wydajne, ale pomyślałbym nad kupnem czegoś ultra cichego np. Thermalright ULTRA120 REV A • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław lub jeszcze lepiej Cogage ARROW • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław i do tego dwa wentylatory 140 mm np. UCTB albo SlipStream. Brzmi problematycznie itp., ale zapewniam, że wydajność byłaby lepsza a możliwość kupna wentylatorów zgodnie z oczekiwaniami i kontrola nad nimi to olbrzymi atut i wygoda. 3. Cena, ale o niej chyba wiesz. Po co płacić 200 zł więcej skoro na takim P67 Pro3 ludzie również kręcą i5 i i7 na 5GHz. Szczerze nie widzę w Twoim wypadku niczego co przykuło Twoją uwagę w specyfikacji tego Asusa. Podłączyć dysk, podkręcić trochę procesor i działać to potrafi każda dobra płytka ;) Żadnych specyficznych wymagań nie masz dlatego zaproponowałem oszczędności. Od razu też dodam, że proszę mnie nie prosić o uzasadnianie ceny Asusa bo szczerze nie wiem czemu wynosi przeszło 550 :P 4. Możliwe. Szukaj czegoś z dobrą i bezproblemową gwarancją tak byś nie musiał się bawić w wysyłkę po świecie. Polecam także RAM z niskimi napięciami, bo SB to lubi. 5. Jesteś jednym z wielu, którzy niestety są powszechnie olewani. Wszyscy sprawdzają smarki i gry, a nikt konkretnie nie wie jak sprawdza się poszczególna liczba jednostek w zastosowaniach takich jak Twoje. Są co najwyżej przesłanki albo minitesty, a to już coś. Na dzień dzisiejszy zgodnie z posiadaną wiedzą opowiadam się właśnie za Radeonem, bo lepiej się sprawuje przy OpenCl. Ponadto zwykle graficy stwierdzają, że na AMD/ATI jest lepsze odwzorowanie kolorów itp. itd. To już subiektywne wrażenia. Pomyśl np. nad HD 5770 – nowoczesny i oszczędny, ale można i jeszcze taniej. Te 5 % to gry? :P Swoją drogą później na jesieni premiere mają mieć Southern Islands w 28nm dzięki czemu mają być bardzo oszczędne. 6. Ale nie TX. Jeśli już to nowszy Txv2, ale i tak proponuję coś z 80Plus Silver lub Gold. 7. Przy czym nie ma co instalować ani 7 wentylatorów ani chociażby dwóch na górze, bo to w normalnej konfiguracji nic nie da. 8. Przód i tył to podstawa obiegu powietrza. Dodatkowo warto instalować wentylatory na górze i co ważne na dole. Miejsce obok zasilacz jest idealne na wentyl wdmuciach!ący zimne powietrze, które ze swojej fizycznej natury znajduje się na dole ;) Także przód, tył, góra i dół, a nie bok, ale.. W gamingowym PC warto byłoby pakować 4 wentylatory, ale w Twoim? :P Proponuję ew 3 (górę zostawić lub zatkać by nie wpadał kurz) i zainwestowanie w chłodzenie procesora jak w ptk 2 10. Ogółem proponuję iść drogą ciszy i kupić pasywną grafikę, wydajny cooler CPU (wspomniane albo Macho) i cichy zasilacz, a do tego dobra obudowa i ew kontroler obrotów. Edytowane 13 Września 2011 przez Prolog 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszr Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź :) ad.1. Z racji tego, iż moja konfiguracja zestawu w przeciągu tygodnia podrożała o 300 zł dlatego też jestem i tak zmuszony poczekać aż trochę rynek ochłonie z tego szoku walutowego. Nie będę przepłacał 300 zł tylko dlatego, że EURO i $ poszły nagle chwilowo do góry. ad.2. Przyjrzę się temu rozwiązaniu - jeżeli już to chyba pozostałbym przy 1 wentylatorze, bo to zawsze ciszej aczkolwiek z drugiej strony nie wiem czy aż tak zauważalna będzie różnica. Podejrzewam, że samochody z ulicy zza okna będą zagłuszały ten komputer niż odwrotnie. ad.3. Tak, tu masz rację dlatego zostaje tańsza opcja. ad.4. Dla mnie gwarancja to podstawa. ad.5. Irytujące w testach różnych takich podzespołów jest totalny brak informacji jak to się będzie miało do typowych operacji graficznych - powinny być jakieś testy nawet w programach typu PS - to dość wartościowe informacje, których próżno szukać w internecie. Póki co zszedłem z rozwiązaniem do GTX550 - dużo tańsza opcja, a w przypadku tego, co będę robił w zupełności wystarczy. PS wykorzysta w pełni możliwości nVidii. Dodatkowo ta karta w 100% wystarczy mi ewentualnie do jakiejś gry. ad.6. Tak tak, jest już TXV2. Silver jest w opcji HX, albo w wersji 750W - obydwie alternatywy już znacząco podwyższają cenę. ad.8. Odszedłem od rozwiązania montażu wentylatora wdmuciach!ącego powietrze z dołu ponieważ pomieszałem pewne informacje - coś sobie ubzdurałem, że wentylator w zasilaczu, który będzie od dołu WYDMUciach!E powietrze, a nie pobiera - nie wiem skąd mi się to wzięło. Jakby wydmuchiwał gorące to ten obok by je pobierał i wdmuchiwał z powrotem. Aż się z tego śmieję teraz. Zobaczę jak to mi wszystko wyjdzie - na pewno pójdzie tak jak piszesz: 2 wdmuciach!ące na przód i dół, 2 wydmuciach!ące na tył i górę (nad którą się jeszcze zastanowię). ad.10. Kontroler obrotów wentylatorów jest w komplecie z obudową więc na pewno go wykorzystam. To nie ulega wątpliwości. Co do pasywnej grafiki to muszę przemyśleć - wiem, że ona chyba będzie dawała z siebie największy dźwięk i nad tym w razie co popracuję. Ewentualnie wywalę chłodzenie fabryczne i wstawię jakieś pasywne dodatkowe - lepsze i wydajniejsze. Pozdrowionka Łukasz Edytowane 14 Września 2011 przez lukaszr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Nazwij mnie naciągaczem, ale przemyśl zakup Thermaltake Toughpower Grand 650W :lol: Cena to około 420 zł, a dostajesz 80Plus Gold, modularne okablowanie, ciszę i 7 lat gwarancji, choć tutaj jest albo 2 sklep + 5 producent albo 5 sklep. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszr Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Bez przesady - naciągaczem na pewno nie jesteś. Proponowanie alternatywnych rozwiązań, czasami dużo sensowniejszych w danym przypadku to nie naciąganie ;) Może ja tym razem podam argumenty za swoim wyborem: zasilacz pomimo marki Corsair produkowany jest w fabryce Seasonic - to jeden z największych producentów zasilaczy na świecie. Mają własne fabryki włącznie z podzespołami poprzez co jakość jest na najwyższym poziomie. Stąd też mój wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 (edytowane) W mojej opinii dwa wentylatory spokojnie starczą. Sam tak mam we fractalu r3 i temperatury są w porządku a wiadomo, że im mniej wentylatorów tym lepiej :) Przy okazji nie wiem jak bardzo chcesz iść w ciszę, ale ze swojej strony polecę SeaSonic X-560 (do pewnego obciążenia wentylator w ogólnie się nie włącza) jeszcze droższa opcja niż ta podana wyżej, ale zakupu nie żałuję. Edytowane 14 Września 2011 przez fenfir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Nie mówię, że Korsarz zły, ale Seasonic SS AT na jakim go zbudowano to inna półka względem przykładowego Thermaltake :P (Ten z kolei to coś a'la HX tylko lepiej). BTW proponuję, żebyś edytował nazwę tematu, bo o SSD to on już nie jest, a przez to wiele osób i cennych rad może topic omijać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frozenrb Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2011 Kolega "grafik" nie ma zielonego pojęcia jak działa photoshop, tzn może się zna w końcu kupił oprogramowanie za masę złotówek. Komputer bardziej do gier i 3d jak do 2d. 1. Procesor spoko ale chcesz zaoszczędzić więc wywalasz 400 zł w błoto więc bierz 2500k. Mamy 400 zł. 2. Nie będziesz grał używał karty bawił się after effects, renderował gpu wykorzystywał 3d photoshopa ( odradzam 3d photoshopa darmowy blender lepszy ) , weź tańszego geforca... mamy kolejne 200-300 zł 3. Obudowa kwestia gustu. Ważna wentylacja i cisza która gwarantuje stabilność spoko w przypadku pracy w programach graficznych to najważniejsze, nie wypowiadam się mi Antec 300 starcza. 4. Więc stabilność to dobry zasilacz, zastanawianie się czy tyle czy tyle wat to bez sens, ale dobrze kupić zapas żeby zasilacz nie puchł. Stabilna praca jest spoko. 5. Dużo ramu, ram ram ram. Photoshop wciąga każdą ilość. 16 jest spoko nawet bardzo dobrze. 32 jeszcze lepiej..xD 6. Dyski w Twoim zestawie to jakaś padaka, kup kilka składaj raida. Raid = wydajność i lub bezpieczeństwo. 7. Ten ssd to jakaś padaka...xD 64 giga to strasznie mało jak na kompa do grafiki, co na tym zainstalujesz ? Jak Cie stać to weź sobie też ssd na system i na scratch disk ( jest takie coś w Photoshopie ). Moc procesora się nie liczy, i tak 99% czasu będziesz tracił na operacje dyskowe które zabijają każdego grafika który kiedykolwiek robił coś większego. Oszczędź na procesorze... nie robisz 3d to proc nie ma znaczenia. 400 zł za cyferkę na Cpu to troszkę dużo za 3-4 sekundy przy rozmyciach. Pod scratcha złożyć z 2 dysków raida 0, albo ssd. Np 2x Samsung 500 f3 albo coś innego. Pod backup musisz coś innego dograć, może stary komputeri jakiś bezipeczny raid. Jak Ci klient przyjdzie za 2 lata i powiesz mu że plików nie masz to będzie nie fajnie. To tyle.. ps. kupiłeś PSa i lightrooma ?? kolega sobie poczyta How to tune Photoshop CS5 for peak performance 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszr Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2011 (edytowane) Prolog: zmieniłem temat. Frozenrb: Kolega "grafik" póki co się uczy i wiedza jest jeszcze mała więc nie rozumiem po co na początku wypowiedzi jakaś szydercza uwaga (tak to odebrałem). Poza tym nie jestem profesjonalistą i póki co więcej robię w ramach przysług dla znajomych niż za pieniądze także nie potrzebuję nie wiadomo czego. Co do kupna PS to powiedzmy, że kupiłem - otrzymałem w prezencie w wersji Extended. LR chce sobie właśnie kupić, a Flasha mam w planach, ale póki co jeszcze nie jest potrzebny (przy okazji może masz wiedzę w tym temacie - co uważasz za lepsze: LR czy Capture One, bo ten drugi jest często w jakiś promocjach ?). Zastanawiam się natomiast skąd wiesz lepiej do czego będzie mi służył komputer ? Zdecydowanie się mylisz - mój obecny komputer i laptop nie widział gier od 10 lat, a wtedy to skończyłem studia. Nie mam czasu dla rodziny, a co dopiero na gry. Poza tym do gier są konsole, a nie komputer stacjonarny. Wolałbym wydać 1300 zł na PS niż 4 razy więcej na komputer stacjonarny. A teraz wracając do tematu - dziękuję za równie konkretną co Prolog odpowiedź. Miło mi, że skoro znasz tak dobrze PS to dzielisz się wiedzą. Chylę czoła. ad.1. Myślisz, że warto rezygnować z i7 i przechodzić na i5 ? Wiem, że moc procesora nie jest priorytetem. Czy poza tym jest jakiś inny argument "przeciw" biorąc pod uwagę zastosowanie - jeszcze raz powtarzam: nie będzie to sprzęt do grania. Aczkolwiek argument typu 400 zł w kieszeni to dość mocny argument. ad.2. 3D póki co mnie nie "podnieca" i jakoś tak nie mam zapędów ani potrzeb żeby się ku niemu skłaniać. Wybrałem GTX550 - w porównaniu do poprzedniego wyboru to 300 zł do przodu. Jak myślisz - zostawić tak czy schodzić jeszcze niżej ? Byle by to została nVidia. ad.3. Mój wybór to Fractal Arc Midi. Powinno być dobrze i w miarę cicho. ad.4. Corsair 650TXV2 - spokojnie powinno przy takiej konfiguracji wystarczyć i będzie jeszcze trochę zapasu. ad.5. RAM 16GB - chyba na początek wystarczy ? Tak jak wspomniałem nie za szybko będę miał jakieś konkretne projekty. Na razie raczkuję i tematyka to fotografia. ad.6 i 7. SSD 64GB to dysk tylko i wyłącznie na system. Drugi dysk 1TB (WD) zostawiam na dane, które i tak są raz na 2 tygodnie zgrywane na zewnętrzny dysk. Scratcha nie będę potrzebował - po prostu póki co nie robię rzeczy, które będą aż tak wymagające. Dzięki za linka - w wolnej chwili przestudiuję co tam napisali. Czyli na tą chwilę jest tak (przekonałeś mnie do i5 ;)): Procesor: Intel Core i5 2500K 4x3.30 GHz BOX (LGA1155, 6MB, HD3000, 95W) Wentylator: Zalman CNPS10X Performa lub Cogage Płyta główna: Asus P8P67 PRO Rev3.0/3.1, P67, DDR3, SATA3, USB 3.0, RAID, FW, USB 3.0, GBLAN, ATX, LGA1155 FDD: Czytnik kart pamieci 3,5" USB 2.0 Samsung SFD-321F/T5XUB (czarny) Pamięci: 2 x DDR3 8GB 1600MHz Kingston HyperX (2x4GB, DualDDR, CL9) Grey Series Dysk twardy: WD 1TB, SATA-III, 64MB (WD1002FAEX) Caviar Black Dysk twardy SSD: Crucial M4 SSD 64GB, 2.5", SATA3, 415MB/s, 95MB/s Nagrywarka: Lite-On iHAS124 SATA, Czarna Karta graficzna: GeForce GTX550 1024MB, DDR5, HDMI, DVI, PCI-E Obudowa: Fractal Design Arc Midi Tower Black (bez zasilacza) Zasilacz do obudowy: Corsair 650TXV2EU Wentylator do obudowy: 1 x Enermax T.B. Silence UCTB12 Wentylator do obudowy: 2 x Enermax T.B. Silence UCTB14 Edytowane 17 Września 2011 przez lukaszr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frozenrb Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 (edytowane) Nie robię zdjęć ale jak masz PS'a to nie wiem czy jest sens.. nie jestem fotografem wiem że wszyscy co pstrykają fotki używają Lightrooma/Photoshopa. Nie wiem czy jak bym miał PS'a to kupował bym LR. Wolał bym kupić jakiś plugin z fajnymi filtrami fotograficznymi albo jakiś obiektyw do aparatu:P. Ps ci wystarczy. Capture One aparatury i inne wynalazki bym sobie odpuścił. Lightroom podobno szybszy ale Photoshop ma więcej do pokazania. I tak pewnie przez większość czasu będziesz używał adobe camera raw/photoshopa Kupił bym coś z tej stronki - Nik Software, Inc. | Welcome NiK ColorEfects Pro 3 albo cos innego Co do karty to jakaś masakra... poszukaj czegoś normalnego :P Nie znam się na kartach aż tak ale nie wie m czy brał bym akurat ten model. Jest dużo innych kart o podobnej cenie które są szybsze ale to chyba koledzy z purepc pomogą. Jest dużo kart które są tańsze i całkowicie podejdą do Twoich zainteresowań Wież mi, Photoshop wciąga każdą ilość ramu. 16 starczy. Procesor nie ma aż tak dużego znaczenia. Jak wykręcisz będzie spoko Edytowane 18 Września 2011 przez frozenrb 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 Nadal nie wiem czemu płyta Asusa, 650W zasilacz i karta Nvidii w dodatku podajesz tylko chip bez producenta i modelu czyli nawet chłodzenia nie można ocenić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszr Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 Nie robię zdjęć ale jak masz PS'a to nie wiem czy jest sens.. nie jestem fotografem wiem że wszyscy co pstrykają fotki używają Lightrooma/Photoshopa. Nie wiem czy jak bym miał PS'a to kupował bym LR. Wolał bym kupić jakiś plugin z fajnymi filtrami fotograficznymi albo jakiś obiektyw do aparatu:P. Ps ci wystarczy. Capture One aparatury i inne wynalazki bym sobie odpuścił. Lightroom podobno szybszy ale Photoshop ma więcej do pokazania. I tak pewnie przez większość czasu będziesz używał adobe camera raw/photoshopa W sumie PS ma wbudowane CR więc LR na dobrą sprawę nie jest potrzebny. Przemyślę zakup chyba, że zasugeruję komuś prezent na zbliżające się ponownie urodziny :) Kupił bym coś z tej stronki - Nik Software, Inc. | Welcome NiK ColorEfects Pro 3 albo cos innego Znam oprogramowanie NIK - kolega fotograf wykosztował się na to jakiś czas temu - super opcje i możliwości. To też biorę pod uwagę. Nawet popracowałem u niego trochę na tym i przyznam szczerze, że niektóre efekty na zdjęciach robią wrażenie. Wież mi, Photoshop wciąga każdą ilość ramu. 16 starczy. Procesor nie ma aż tak dużego znaczenia. Jak wykręcisz będzie spoko Wierzę - poczytałem trochę o tym i rzeczywiście więcej RAM'u nie zaszkodzi ;) Nadal nie wiem czemu płyta Asusa, 650W zasilacz i karta Nvidii w dodatku podajesz tylko chip bez producenta i modelu czyli nawet chłodzenia nie można ocenić. Wiesz ... może czegoś nie zrozumiałem, ale wydawało mi się, że ta opcja z płytą jest ok - tak wnioskowałem z Twoich wypowiedzi. Może zapytam konkretnie i wprost: jak nie Asus, to co ? Nie rozumiem też czemu pytasz o zasilacz - wydawało mi się, że sam wspomniałeś, że ten w wersji V2 będzie ok. Chyba, że chodzi o to, że ma być 750W, a nie 650W. Grafika to konkretnie: ASUS GeForce GTX550Ti 1024MB, DDR5, HDMI, DVI, PCI-E Jeżeli to jest przesadzone to ponownie zapytam o podanie konkretnej propozycji w co celować. Dziękuję ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2011 7. Warto pamiętać, że Define R3 to bardzo fajna obudowa, ale jej standardowe maty wyciszające na wiele się nie zdają, bo przykładowo model Arc tego samego producenta już mat nie ma, a wygłusza równie dobrze.Bez obrazy ale co to za bajeczki? ;) Oczywiście, że maty i zasłonięcie wszystkich otworów bardzo Define R3 pomaga. W końcu nie bez powodu jest ona nr 1 wśród fabrycznie wyciszonych obudów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2011 Bez obrazy, ale interesowały mnie konkretne dane typu wsadzamy 3 wentylatory do X i do Y sprawdzając która lepiej wyciszy hałas. Odniosłem się też konkretnie do innego modelu marki i jak widzę się nie myliłem, bo test PCLab'a udowadnia, że maty Fractala głównie podnoszą temperatury, a nie wyciszają. R2 z sześcioma wentylatorami Z jest równie "głośny" co Arc i Core z siedmioma wentylami etc 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...