Skocz do zawartości
Aki

Czy można dorzucić więcej ramu niż ustawa przewiduje?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

posiadam laptopa Toshiba A100-027, który domyślnie działa na dwóch kościach 512mb ddr2 533mhz. Według producenta, można tam zainstalować max 2gb pamięci ram. Co się stanie, jeśli wrzucę tam dwie kości po 2gb (razem 4gb)? Czy laptop będzie widział tylko 2gb czy w ogóle się nie uruchomi? Ktoś próbował kombinować w ten sposób?

Pozdrawiam

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są trzy możliwości:

1) Nie uruchomi się (wątpliwe)

2) Uruchomi się, ale nie będzie widział połowy pamięci

3) Uruchomi się, będzie widział 4gb i wszystko będzie git :)

Dopóki nie dołożysz, nie będziesz wiedział, niestety producenci różne myki stosują więc ciężko przewidzieć jak akurat ten model się zachowa w takiej sytuacji. Czasami to jedynie kwestia blokady w biosie, wystarczy tenże zaktualizować i liczyć że z najnowszą aktualizacją producent usunął tę blokadę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś podobny "problem". Laptop miał dwa sloty na pamięć, zamontowana była jedna kość 512MB. W specyfikacji pisało, że notebook obsługuje maksymalnie 2GB. Po wsadzeniu jednego modułu 2GB nie uruchamiał się w ogóle, niezależnie od slotu. Po wymianie ów kostki na 2x 1GB (czyli zgodnie ze specyfikacją i po uwzględnieniu ilości gniazd :wink:) uruchomił się i działał prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoim kilkuletnim Asusie F3F który miał fabrycznie 1GB dokupiłem kość 2GB czyli w sumie 3GB i normalnie działało bez problemu, dopiero za kilka dni znalazłem w opisie, że obsługuje max 2GB. Wygląda na to, że trzeba sprawdzić doświadczalnie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto sprawdzić doświadczalnie, choć niekoniecznie trzeba się na to silić - specyfikacja chipsetu prawdę powie ;).

Nie tylko w przypadku komputerów ta metoda jest dobra, czasami warto przetestować również w przypadku telefonów komórkowych. Przykład? Nokia 3650, stary symbianowy grzmot. Wg. producenta maksymalnie 128/256MB MMC, w praktyce - RS-MMC 2GB bez problemu działało. Fakt, telefonik trochę mulił, jednak widział całe 2GB i był je w stanie obsługiwać. Podobnie wypadła sytuacja z jakąś Nokią S60v3 - 8GB max wedle manuala, 16GB przetestowane empirycznie.

Próbować trzeba, wszak do odważnych świat należy ;).

Edit: Nie wiem, czy nie sieję zamieszania - płyta ma chipset Intel 945GM, si? Taki oto smaczek udało mi się wyciągnąć z jakiegoś PDFa pochodzącego od Intela

3.4.1.1 System Memory

The evaluateuation board supports DDR2 400/533/667 main memory. Two 200-pin SODIMM

connectors (one per channel) on the board support unbuffered, non-ECC, single and double-sided

DDR2 400/533/667 MHz SODIMMs. These SODIMMs provide the ability to use up to 1 Gbit

technology for a maximum of 4 GBytes system memory.

Note: Memory that utilizes 128 MBit technology is not supported on the Intel® 945GM Express Chipset.

Note: The SODIMM connectors are on the back side of the board.

Caution: Standby voltage is applied to the SODIMM sockets when the system is in the S3 state. Therefore,

do not insert or remove SODIMMs unless the system is unplugged.

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi