Skocz do zawartości
tac?

Rozmiar matrycy a FPS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy wielkość matrycy ma dużą zależność do spadku FPS przy karcie graficznej Radeon HD4850 512 MB?

Czy duża będzie różnica podczas grania na monitorze 15" (4:3; 1024x763), a monitorem 21,5" (16:9; 1920x1080) albo 20" (16:9; 1600x900).

Pozdrawiam.

Edytowane przez tac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, będzie. Porównywalny do wydajności bez i z FSAA.

Ta grafika jest dość wiekowa - masz sporo testów w produkcjach gdzie widać średnią ilość klatek.

Kursywa do tego że tak naprawdę nic to nie daje z wyjątkiem info o wydajności

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na takie testy to podobno nie ma co patrzeć. Słyszałem, że gra radzi sobie lepiej na 1980x1080 (16:9) niż 1680x1050 (16:10) - chodzi o proporcje. W tych testach jest znów odwrotnie...

To jaką rozdzielczość można polecić żeby spadek nie był większy niż powiedzmy 10 FPS w porównaniu do mojego zasłużonej "piętnastki" 1024x763?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. 1024x768

2. Nie widzę sensu porywania się na coś mniejszego niż 1080p, to już prawie że standard, karty ciągnące tę rozdzielczość kosztują 400zł

3. Posiadając poprzednio 8800GTS 512, czyli jako tako odpowiednika HD4850 jestem skłonny stwierdzić, że karta się nadawała do 1280x1024 AAx4, lub 1920x1200 bez AA, chociaż czasami było widać, że brakuje pamięci na w/w

4. Wyciągając wnioski z pkt 3. dowiesz się, że karta wystarczy do tej rozdzielczości jeżeli nie dopakujesz zbyt wymagających trybów, oraz tego, że nie tylko rozdzielczość ma wpływ na ilość FPS, ale także tryby filtrowania i wygładzania (biorąc pod uwagę te same ilości detali).

5. Z testów wynika, że Radeony są trochę mniej łakome na pamięć, więc może w wyższych rozdzielczościach spadek będzie mniejszy niż u mnie?

Słyszałem, że gra radzi sobie lepiej na 1980x1080 (16:9) niż 1680x1050 (16:10) - chodzi o proporcje.

Chodzi o wydajność? Proporcje nie mają nic do rzeczy. Przy 1680x1050 karta ma do wyświetlenia 1,76mln pikseli na klatkę, a przy 1920x1080 to jest już ponad 2,08mln pikseli - to siłą rzeczy musi być bardziej wymagające.

btw. FullHD = 2,30mln

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panoramę, ale jak wyżej napisał kolega 1080p to już standard, wiec proponuje coś większego jeśli fundusz pozwala.

Zawsze możesz grać na niższej rozdzielczości na większym monitorze jeśli fps spada, hm.

Edytowane przez commiq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi