Tomstan Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Cześć wszystkim !!! Mam pytanie, co można by dołożyć fajnego (grafa, dysk), do tego kompa: Procesor: AMD Phenom II X4 945 95W!!! Chłodzenie: BOX MB: Gigabyte MA785GMT-UD2H /AMD 785G/ Obudowa: Tacens Prior Nagrywarka DVD:Pioneer DVR-216D Karta graficzna: ZINTEGROWANA [ATI Radeon HD 4200 (DirectX10.1)] RAM: Patriot 2GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM Zasilacz: OCZ ModXStream 400W Pro żeby się w miarę nadawał do gier. Generalnie mam budżet 1.600 zł na cały komputer, a tak się składa, że koleżanka chce sprzedać kompa z początku 2010 r., z którego mało co korzystała. To co powyżej to jest właśnie ten komputer. Jak patrzyłem na allegro po archiwach, to bym za te części dał jej ok. 800 zł: Procesor: AMD Phenom II X4 945 95W!!!, Chłodzenie:BOX ---- 300 zł MB:Gigabyte MA785GMT-UD2H /AMD 785G/ ----- 200 zł Obudowa: Tacens Prior ---- 100 zł Nagrywarka DVD:Pioneer DVR-216D ---- 65 zł Karta graficzna: ZINTEGROWANA [ATI Radeon HD 4200 (DirectX10.1)] RAM: Patriot 2GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM ---- 40 zł Zasilacz:OCZ ModXStream 400W Pro ---- 100 zł Zostałoby mi więc drugie 800 zł na dokupienie do tego grafiki i dysku twardego. No i teraz trzy pytania: 1) Czy uczciwie wyceniłem części komputera koleżanki ;) ? (ewentualnie co jej zaniżyłem, co zawyżyłem), 2) Co fajnego - grafika i HDD - można dołożyć do tego zestawu za 800 zł, żeby nadawał się do gier ? 3) Czy może zamiast powyższych kombinacji alpejskich, lepsza byłaby jakaś inna konfiguracja za 1.600 zł ? Proszę o pomoc i pozdrawiam !!! Edytowane 2 Października 2011 przez Tomstan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 1) Czy uczciwie wyceniłem części komputera koleżanki ;) ? (ewentualnie co jej zaniżyłem, co zawyżyłem), 2) Co fajnego - grafika i HDD - można dołożyć do tego zestawu za 800 zł, żeby nadawał się do gier ? 3) Czy może zamiast powyższych kombinacji alpejskich, lepsza byłaby jakaś inna konfiguracja za 1.600 zł ? Proszę o pomoc i pozdrawiam !!! Ad. 1 Moim zdaniem dokladajac niewiele mozna probowac zlozyc od podstaw lepszy zestaw do gier. Zeby wlozyc "prawdziwa" karte grafiki musisz na dzien dobry wymienic zasilacz. 2 gb ramu - to za malo, trzeba dokupic. To juz 200+ zl. Na dysk i grafike pozostaje 600 zl - troche malo. Obudowa - nie wiemy jaka jest, mozna przypuszczac, zd do przewiewnych nie nalezy. Phenom pewnie jest chlodzony boxowym coolerem - podobnym do tego montowanego w Ahlonach x4, tez nalezaloby go wymienic. Ad. 2 Sa dwie opcje, bez wymiany zailacza wkladasz karte HD 5750, 4 gb ramu i samsunga f3 (pojemnosc - w zaleznosci od potrzeb). Druga opcja to wymiana zasilacza ale rowniez i wtedy na lepsza karte nie starczy, zyskasz za to mozliwosc OC - tracac jednoczesnie pieniadze wydane na zasilacz. No chba, ze 800 zl nie nalezy traktowac jako sztywny limit. Ad. 3 Uwazam, ze lepiej zlozyc cos od podstaw. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomstan Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Ad. 1 Moim zdaniem dokladajac niewiele mozna probowac zlozyc od podstaw lepszy zestaw do gier. Zeby wlozyc "prawdziwa" karte grafiki musisz na dzien dobry wymienic zasilacz. 2 gb ramu - to za malo, trzeba dokupic. To juz 200+ zl. Na dysk i grafike pozostaje 600 zl - troche malo. Obudowa - nie wiemy jaka jest, mozna przypuszczac, zd do przewiewnych nie nalezy. Phenom pewnie jest chlodzony boxowym coolerem - podobnym do tego montowanego w Ahlonach x4, tez nalezaloby go wymienic. Ad. 2 Sa dwie opcje, bez wymiany zailacza wkladasz karte HD 5750, 4 gb ramu i samsunga f3 (pojemnosc - w zaleznosci od potrzeb). Druga opcja to wymiana zasilacza ale rowniez i wtedy na lepsza karte nie starczy, zyskasz za to mozliwosc OC - tracac jednoczesnie pieniadze wydane na zasilacz. No chba, ze 800 zl nie nalezy traktowac jako sztywny limit. Ad. 3 Uwazam, ze lepiej zlozyc cos od podstaw. Wielkie dzięki za bardzo rzeczową odpowiedź. Ad. 1 Obudowa jest raczej standardowa, nie jest pewno przeznaczona do OC, jeśli chodzi o wydajność obiegu powietrza. Procesor rzeczywiście ma chłodzenie typu BOX. Ad. 2 4 gb ramu to rozumiem dodatkowo ? (tzn. w sumie byłoby 6 ?). Jeśli chodzi o budżet, to myślę, że ewentualnie jeszcze stówkę dałoby się dołożyć, ale to i tak chyba za mało na lepszą grafikę. Ad. 3 Czy mógłbyś mi w takim razie zaproponować jakiś wydajny zestaw za ~1600 - 1700 zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 (edytowane) Radeon 5770 + dodatkowe 2 GB. Zasilacz chyba da radę. Edytowane 3 Października 2011 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Ad.1 Zasadniczo standardowa obudowa ATX o ile ma otwory wentylacyjne i miejsce do zamontowania 120 mm wentylatorow powinna sie nadawac do OC. Niska cena nie musi jej dyskwalifikowac. Na standardowym chlodzeniu phenoma, tez mozna krecic chociaz efekty moga byc wyraznie gorsze. Problem w tym, ze ten boxowy wiatraczek przy obciazeniu podkreconego procesora z lekko podbitym napieciem wkreca sie czesto powyzej 5000 rpm, co przeszkadza nawet osobom stosunkowo malo wrazliwym na halas. Ale zawsze mozna zostawic jak jest do testow, a wymienic w pozniejszym czasie. Ad.2 Plyta ma 4 gniazda ram (moja pomylka), nie wiem ile jest zajetych. Mozna dokupic 2 gb, z pewnoscia jeszcze przynajmniej jedno gniazdo pozostanie wolne. Jesli jestes w satnie kupic do tego zestawu hd 6850 (550 - 600 zl) to bylby to bardzo udany komputer. Jak to dokladnie wyjdzie cenowo, musisz przeliczyc - wszystko zalezy gdzie kupujesz. Albo zostawic jak jest i wlozyc hd 5750 - pytanie tylko, czy to bedzie jeszcze komputer do gier i na jak dlugo. Ad.3 Odnosnie zestawu do 1600 zl dyskutowalismy w poscie sadmana o takim wlasnie tytule, wyszlo 1600 zl z obudowa, chlodzeniem i grafika. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomstan Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2011 Ad.2 Plyta ma 4 gniazda ram (moja pomylka), nie wiem ile jest zajetych. Mozna dokupic 2 gb, z pewnoscia jeszcze przynajmniej jedno gniazdo pozostanie wolne. Jesli jestes w satnie kupic do tego zestawu hd 6850 (550 - 600 zl) to bylby to bardzo udany komputer. Jak to dokladnie wyjdzie cenowo, musisz przeliczyc - wszystko zalezy gdzie kupujesz. Albo zostawic jak jest i wlozyc hd 5750 - pytanie tylko, czy to bedzie jeszcze komputer do gier i na jak dlugo. Myślę, że zrobię tak - kupię te części od koleżanki, ale bez zasilacza (wyjdzie mnie ok. 700 zł), a z reszty starczy na: 1) zasilacz Fractal Design Integra 500W (mam taki w drugim kompie, ma sprawność 80%, widziałem zresztą, że w postach sandmana też go polecaliście) 2) grafika hd 6850 3) dodatkowa kość 2 GB tych patriotów 4) i jakiś dysk Tak jak pisałem 100 zł może troszkę więcej mogę dołożyć to tych 900 zł budżetu (1600 - 700) Tylko jeszcze mam dwie wątpliwości: - od jakiego producenta najlepiej jest kupić tego Radeona ? (i jakie złącza zajmuje, bo ta płyta ma 1 x PCI-E 16x, a gdzieś tu po drodze na forum czytałem, że bodajże wersja z Asusa jakichś dodatkowych wtyczek potrzebuje). - to jest z tego co pamiętam płyta microATX - ale chyba bez problemu się tam ten Radeon zmieści ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2011 (edytowane) Zmiana zasilacza w Twojej sytuacji nie ma sensu. OCZ ModXStream Pro 400W ma 372W na linii +12 V, w przypadku Fractala jest to 408W, czyli ledwie o 36W więcej. Praktycznie nic nie zyskasz kupując nowy zasilacz, zresztą Fractal Design Integra (czyli Fortron APN z wtyczką PCI-E w innej obudowie) i tak jest nieopłacalny. Twój obecny ModXStream spokojnie starczy do nowego sprzętu. Jeśli chodzi o kartę graficzną, to model Asusa wymaga 2 wtyczek PCI-E, więc kupując go musiałbyś skorzystać z przejściówki. Dobrą alternatywą dla Asusa jest model Gigabyte, który posiada dobre chłodzenie i dodatkowo jest fabrycznie podkręcony. Edytowane 5 Października 2011 przez BlackMachine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Zmiana zasilacza w Twojej sytuacji nie ma sensu. OCZ ModXStream Pro 400W ma 372W na linii +12 V, w przypadku Fractala jest to 408W, czyli ledwie o 36W więcej. Praktycznie nic nie zyskasz kupując nowy zasilacz, zresztą Fractal Design Integra (czyli Fortron APN z wtyczką PCI-E w innej obudowie) i tak jest nieopłacalny. Twój obecny ModXStream spokojnie starczy do nowego sprzętu. Jeśli chodzi o kartę graficzną, to model Asusa wymaga 2 wtyczek PCI-E, więc kupując go musiałbyś skorzystać z przejściówki. Dobrą alternatywą dla Asusa jest model Gigabyte, który posiada dobre chłodzenie i dodatkowo jest fabrycznie podkręcony. Ja mam 420W na linii 12V przy zblizonym zestawie i na nie najgorszym zasilaczu (be-quite L7 530W), a zasilacz ma chyba 100 stopni po godzinnym obciazeniu furmarkiem + prime95 w tle. W miejscu podlaczania zasilania do zasilacza po dwoch godzinach prawie topi sie guma, bo czuc wyrazny smrod. Sytuacja wystepuje przy ustawieniach zestawu (Athlon x4@3.8ghz - 1,4875 V, HD5850 Toxic @ 935/1300. Jasne - zasilacz trzyma napiecia, chociaz to tez pojecie wzgledne. Ale przy bardzo wysokim obciazeniu na pewno nie ma optymalnej sprawnosci, o temperaturze nie wspominajac. Ja to akceptuje, bo to niedrogi zasilacz biorac pod uwage dosc niewielka halasliwosc, ale nie dziala idealnie i warto o tym wspomniec. Trwalosc pozostaje niewiadoma. Podobny zestaw z zasilaczem delta 450W po prostu sie wylaczal po 2 godzinach crysisa, z powodu przegrzewania sie antycznego ale nie najgorszego przeciez zasilacza, ktory napiecia trzymal doskonale i pewnie smialo wytrzymywalby jeszcze wieksze obciazenie ale tylko chwilowo. Wentylator w Asusie hd6850 nie schodzi chyba ponizej 37%, w wiekszosci innych kart raczej startuje od 20% i stabilizuje sie niewiele wyzej w 2d (21 - 30%). Moze cos sie zmienilo w nowszych biosach. Ogolnie chlodzenie Asusa nie jest zle, karta dobrze sie kreci, a ostatnio byl sprzedawany za 550 zl. Nie wiem jak dziala Gigabyte niestety. Jesli chodzi o agresywnosc pracy wentylatora przy temperaturach z rzedu 30 - 45 C to mozna wszystko ustawic recznie sapphire trixx, ale to niestety dodatkowa zabawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomstan Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Ja mam 420W na linii 12V przy zblizonym zestawie i na nie najgorszym zasilaczu (be-quite L7 530W), a zasilacz ma chyba 100 stopni po godzinnym obciazeniu furmarkiem + prime95 w tle. W miejscu podlaczania zasilania do zasilacza po dwoch godzinach prawie topi sie guma, bo czuc wyrazny smrod. Sytuacja wystepuje przy ustawieniach zestawu (Athlon x4@3.8ghz - 1,4875 V, HD5850 Toxic @ 935/1300. Jasne - zasilacz trzyma napiecia, chociaz to tez pojecie wzgledne. Ale przy bardzo wysokim obciazeniu na pewno nie ma optymalnej sprawnosci, o temperaturze nie wspominajac. Ja to akceptuje, bo to niedrogi zasilacz biorac pod uwage dosc niewielka halasliwosc, ale nie dziala idealnie i warto o tym wspomniec. Trwalosc pozostaje niewiadoma. Podobny zestaw z zasilaczem delta 450W po prostu sie wylaczal po 2 godzinach crysisa, z powodu przegrzewania sie antycznego ale nie najgorszego przeciez zasilacza, ktory napiecia trzymal doskonale i pewnie smialo wytrzymywalby jeszcze wieksze obciazenie ale tylko chwilowo. Wentylator w Asusie hd6850 nie schodzi chyba ponizej 37%, w wiekszosci innych kart raczej startuje od 20% i stabilizuje sie niewiele wyzej w 2d (21 - 30%). Moze cos sie zmienilo w nowszych biosach. Ogolnie chlodzenie Asusa nie jest zle, karta dobrze sie kreci, a ostatnio byl sprzedawany za 550 zl. Nie wiem jak dziala Gigabyte niestety. Jesli chodzi o agresywnosc pracy wentylatora przy temperaturach z rzedu 30 - 45 C to mozna wszystko ustawic recznie sapphire trixx, ale to niestety dodatkowa zabawa. Ok, w takim razie jeśli przyjąć, że zmiana zasilacza jest jednak wskazana, to jaki model (moc) polecałbyś do takiego zestawu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 :evil: Proszę nie cytować całego, bezpośrednio poprzedzającego posta. W takiej sytuacji używamy "szybka odpowiedz" lub "dodaj odpowiedź" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 @login206 Przejrzyj testy i zwróć uwagę na pobór platformy, bo na to chyba nie zwróciłeś uwagi. Poza tym Twój Be Quiet to jakby na to nie patrzeć też Fortron APN z wtyczką PCI-E w innej obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 @login206 Przejrzyj testy i zwróć uwagę na pobór platformy, bo na to chyba nie zwróciłeś uwagi. Poza tym Twój Be Quiet to jakby na to nie patrzeć też Fortron APN z wtyczką PCI-E w innej obudowie. Roznica w poborze mocy platformy nie jest duza, bo okolo 25W tym bardziej, ze mam dysk 5900 rpm. Moja konfiguracja tez nie zbliza sie do 400W nawet po OC. Zasilacz l7 to jakby na to nie patrzec low-end tak jak pozostale wymienione i tym bardziej nie widze sensu oceniac ich odnoszac sie jedynie do poboru mocy platformy w odniesieniu do maksymalnego obciazenia linii 12V w jakichs tam warunkach znanych tylko producentowi. Powyzej pewnego dlugotrwalego obciazenia znacznie nizszego niz maksymalne dopuszczalne przez specyfikacje one sie nie sprawdzaja glownie z powodu temperatury pracy. Na jakim poziomie ta granica lezy - trudno wrozyc z fusow i ciezko znalezc test, w ktorym autor sprawdza ile absolutnie na max zasilacz wytrzyma i jak dlugo. Mozna jedynie podawac bardziej lub mniej zblizone konfiguracje i co sie dzialo jako przyklad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Ja mam 420W na linii 12V przy zblizonym zestawie i na nie najgorszym zasilaczu (be-quite L7 530W), a zasilacz ma chyba 100 stopni po godzinnym obciazeniu furmarkiem + prime95 w tle. W miejscu podlaczania zasilania do zasilacza po dwoch godzinach prawie topi sie guma, bo czuc wyrazny smrod. Druga sprawa - mam prawie bezglosnie pracujacy komputer pracujacy 24/7 - zalezy mi bardzo aby tak pozostalo nadal. Jesli kupie 2500k to czy to ma szanse dzialac z Radeonem HD 6950 w praktycznie niewentylowanej obudowie? Wiem, ze obudowa powinna byc wentylowana... coz, przyjmuje do wiadomosci umiarkowane ryzyko uwalenia plyty glownej jak i dysku. Zasilacz na górze obudowy czy na dole? Jak na górze to w praktycznie niewentylowanej obudowie wentylacja odbywa się przez zasilacz. Jeśli zasilacz będzie na dole, przejdzie przez niego tylko moc strat cieplnych w zasilaczu. Jak na górze, całe ciepło (ta moc która wchodzi przewodem zasilającym) wychodzi przez zasilacz wentylowany wentylatorem 700obr/min. Musi być gorąco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...