Skocz do zawartości
wojtass_19

Pytanie odnośnie procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem przedstawić mój problem, a mianowicie zastanawiam się czy warto w moim przypadku zmieniać procesor na lepszy. Komputer składałem ok 4-5 lat temu i w przeciągu tego czasu zdążyłem wymienić praktycznie wszystkie podzespoły oprócz procesora i płyty głównej. Wymienione podzespoły nie należą może do najlepszych i nie mają super parametrów, gdyż wymieniałem je z myślą o odświeżeniu starego już zestawu, tak aby mieć możliwość komfortowej na komputerze oraz pogrania w jakieś nowsze gierki. Mój zestaw prezentuje się następująco (pogrubioną czcionką podzespoły które są wymienione.

Płyta Główna - ASUS M2N-E SLI Socket AM2

Procesor - AMD Athlon x2 3600+ 2x2.0 GHz

RAM - Patriot DDR2 2x1GB 800 MHz CL4

Grafika - ASUS HD 5570 1GB DDR3 128bit

Zasilacz - CHIEFTEC 450W

Ram i Zasilacz wymieniałem z własnej inicjatywy ok. 2 lat temu. Grafikę byłem zmuszony wymienić w wakacje, ponieważ dotychczasowa GT 7600 256mb spaliła się. Zdaje sobie sprawę, że nie mam zbyt dużego wyboru przez ograniczającą płytę główną, której wolałbym nie wymieniać (dodatkowe koszty). Proszę o poradę czy jest sens inwestować pieniądze w nowy procesor i czy wymiana przyniesie jakieś korzyści. Rozumiem, że z pewnością nie odczuje wielkiej różnicy ale zależy mi na poprawie wydajności komputera. Po wymianie grafiki zauważyłem lekkie obniżenie wydajności, z pewnością jest to spowodowane bardziej obciążonym procesorem niż do tej pory i myślę, że przy takim procesorze karta nie jest w stanie pokazać pełni możliwości. W kilku nowszych grach, które nie mają bajecznych wymagań odczuwam spadki FPS dlatego głęboko zastanawiam się nad kupnem nowego proca. Brałem pod uwage jakiegoś najmocniejszego dwurdzeniowca AMD np: x2 5800+ (2x3GHz) lub x2 6000+ .Jestem gotów wydać ok 300 zł, dlatego kupno nowej płyty głównej oraz lepszego procesora odpada. Proszę o konkretne i szczere komentarze. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę kiepsko pakować 300 zł w procek do tego zestawu - X2 5600+ kosztują 190+ zł , X2 6000+ 200+ zł .

Dozbieraj trochę i wymień procek , płytę i ram .

Athlon II X2 240 kosztuje 199 zł

Do tego MSI 760GM-P33 za 172 zł i Goodram 2GB DDR2 1 333 mhz CL9 za 53 zł .

Razem 424 zł , ceny z techplanet.pl

Procek sporo wydajniejszy , płyta główna bardziej przyszłościowa - wsadzisz w przyszłości w nią nawet X6 , do tego przyszłościowy ram .

Można taniej , bierzesz z allegro używkę GigabyteGA-MA74GM-S2H za 170 zł , do tego X2 250 za 189 zł albo fabrycznie nowego X2 240 z techplanet.pl .

Za całość wyjdzie trochę taniej - jakieś 360 zł + koszty przesyłek ( 10-15 zł + 12 zł ) , sensowna płyta główna ( wsadzisz do niej sporo procków - Athlony II X2/X3/X4 i niektóre Phenomy II ) , a procek sporo szybszy niż X2 5600+ czy X2 6000+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi