wojtass_19 Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Witam, chciałem przedstawić mój problem, a mianowicie zastanawiam się czy warto w moim przypadku zmieniać procesor na lepszy. Komputer składałem ok 4-5 lat temu i w przeciągu tego czasu zdążyłem wymienić praktycznie wszystkie podzespoły oprócz procesora i płyty głównej. Wymienione podzespoły nie należą może do najlepszych i nie mają super parametrów, gdyż wymieniałem je z myślą o odświeżeniu starego już zestawu, tak aby mieć możliwość komfortowej na komputerze oraz pogrania w jakieś nowsze gierki. Mój zestaw prezentuje się następująco (pogrubioną czcionką podzespoły które są wymienione. Płyta Główna - ASUS M2N-E SLI Socket AM2 Procesor - AMD Athlon x2 3600+ 2x2.0 GHz RAM - Patriot DDR2 2x1GB 800 MHz CL4 Grafika - ASUS HD 5570 1GB DDR3 128bit Zasilacz - CHIEFTEC 450W Ram i Zasilacz wymieniałem z własnej inicjatywy ok. 2 lat temu. Grafikę byłem zmuszony wymienić w wakacje, ponieważ dotychczasowa GT 7600 256mb spaliła się. Zdaje sobie sprawę, że nie mam zbyt dużego wyboru przez ograniczającą płytę główną, której wolałbym nie wymieniać (dodatkowe koszty). Proszę o poradę czy jest sens inwestować pieniądze w nowy procesor i czy wymiana przyniesie jakieś korzyści. Rozumiem, że z pewnością nie odczuje wielkiej różnicy ale zależy mi na poprawie wydajności komputera. Po wymianie grafiki zauważyłem lekkie obniżenie wydajności, z pewnością jest to spowodowane bardziej obciążonym procesorem niż do tej pory i myślę, że przy takim procesorze karta nie jest w stanie pokazać pełni możliwości. W kilku nowszych grach, które nie mają bajecznych wymagań odczuwam spadki FPS dlatego głęboko zastanawiam się nad kupnem nowego proca. Brałem pod uwage jakiegoś najmocniejszego dwurdzeniowca AMD np: x2 5800+ (2x3GHz) lub x2 6000+ .Jestem gotów wydać ok 300 zł, dlatego kupno nowej płyty głównej oraz lepszego procesora odpada. Proszę o konkretne i szczere komentarze. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Jakiś X2 3GHz co najmniej. Innego wyboru nie ma, wzrost wydajności będzie. Ale więcej niż 180zł to bym w to nie ładował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hilicz Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Zestaw troche przestarzały, al zmienic płyte główną i wtedy lepszy prrocek albo najszybszy x2 wyjscia innego nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Trochę kiepsko pakować 300 zł w procek do tego zestawu - X2 5600+ kosztują 190+ zł , X2 6000+ 200+ zł . Dozbieraj trochę i wymień procek , płytę i ram . Athlon II X2 240 kosztuje 199 zł Do tego MSI 760GM-P33 za 172 zł i Goodram 2GB DDR2 1 333 mhz CL9 za 53 zł . Razem 424 zł , ceny z techplanet.pl Procek sporo wydajniejszy , płyta główna bardziej przyszłościowa - wsadzisz w przyszłości w nią nawet X6 , do tego przyszłościowy ram . Można taniej , bierzesz z allegro używkę GigabyteGA-MA74GM-S2H za 170 zł , do tego X2 250 za 189 zł albo fabrycznie nowego X2 240 z techplanet.pl . Za całość wyjdzie trochę taniej - jakieś 360 zł + koszty przesyłek ( 10-15 zł + 12 zł ) , sensowna płyta główna ( wsadzisz do niej sporo procków - Athlony II X2/X3/X4 i niektóre Phenomy II ) , a procek sporo szybszy niż X2 5600+ czy X2 6000+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...