Skocz do zawartości
Rosio

jestesm rozczarowany Zalmanem nb32j

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj zaczalem skladac swoj nowy nabytek, czyli wspomniany Zalman oraz Nukleona. Zalmana zalozylem na NB zamiast halasujacego wentyla od Abita z mysla ze o ile nie bedzie chlodzniej to na pewno bedzie ciszej, dzisiaj po zmontowaniu wszystkiego (caly komp w czesciach wraz z WC walal sie po pokoju) patrze na temp a tam 64* na NB (radiator jest gorocy) przy czym na standardowym wentylu mialem max 52* :roll: o co chodzi? czyzby radiatror ten nie nadawal sie do NB :?

BTW

nukleon jest super wykonany ale poki co to temp mam taka sama jak na moim starym wierconym :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... o co chodzi? czyzby radiatror ten nie nadawal sie do NB :? ...

nadaje sie ale przy AC, a przy WC -> brak jakiegololwiek wymuszonego ruchu powietrza + @ = efekty jak u Ciebie

czyli co powrot do wentylatora?

lepiej ten stary wiercony walnij na NB , a tego zalmanka walnij na SB

PS OT: moze chcesz opchnac tego wierconego ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadaje sie ale przy AC, a przy WC -> brak jakiegololwiek wymuszonego ruchu powietrza + @ = efekty jak u Ciebie

Mozesz zapodac jakies malenstwo 50mm na 5V.

Ja mialem wymieniac defaultowy klockoradiator epoxowy, ale nie chcialo mi sie znowu wyciagac mobo z budy, wiec zapodalem sobie takiego wentylka, poprzez FanMate, nic go nie slychac a temp spadla ponad 10*C 8)

Twoj radiatorek jest duzo wydajniejszy, wiec i efekty beda lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tego zalmanka na NB i jest zimny :) Moze dlatego ze mam tez zalmana CNPS 6000AlCu na procku i do tego wentyl AVC 12cm :) Swoja powierzchnia ten wentyl obejmuje NB,mosfety,proca a odbite powietrze od plyty owiewa rowniez pamieci :)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz zapodac jakies malenstwo 50mm na 5V.

Ja mialem wymieniac defaultowy klockoradiator epoxowy, ale nie chcialo mi sie znowu wyciagac mobo z budy, wiec zapodalem sobie takiego wentylka, poprzez FanMate, nic go nie slychac a temp spadla ponad 10*C 8)

Twoj radiatorek jest duzo wydajniejszy, wiec i efekty beda lepsze.

tylko nie mam pomysu jak zamontowac na tego Zalmana tego wentylatorka bo przecierz on nie ma mocowan zadnych :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic prostszego :)

- ucinasz sobie 4 odcinki drutu miedzianego.

- ucinasz 4 kawalki roorki igielitowej o srednicy takiej aby naszly na te "kolce" Zalmanka.

- mocujesz druciki w otworach wentyla (poxilina ?)

- nakladasz te kawaleczki roorek na kolce i wciskasz w nie rownoczesnie te druciki wystajace z wentyla.

Latwy montaz/demontaz i koszty niewielkie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abity na via to jedne z nielicznych plyt ,w ktorych do okola chipsetu nie ma przeszkadzajacych kondensatorow ,wic proponuje cooler 50x50 i wywiercic w nim dwie dziurki do mocowania

tylko zeby radiator mial gesto zeberka ,bo ja na Epoxie mam cooler od celera ktory ma zadko rozstawione zeberka i bede kombinowal dalej

chyba zaloze tego zalmana i wiatrak 40x40 ,trzeba obadac jak to bedzie chodzilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic prostszego :)

- ucinasz sobie 4 odcinki drutu miedzianego.

- ucinasz 4 kawalki roorki igielitowej o srednicy takiej aby naszly na te "kolce" Zalmanka.

- mocujesz druciki w otworach wentyla (poxilina ?)

- nakladasz te kawaleczki roorek na kolce i wciskasz w nie rownoczesnie te druciki wystajace z wentyla.

Latwy montaz/demontaz i koszty niewielkie  :wink:

dzieki reed jutro cos z tym pokombinuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reed, czy ten wentyl dał ci dużo jeżeli chodzi o max stabilne fsb?

Bo nie wiem, czy robić Zalman+wentylek czy blok z republiki. Cena właściwie taka sama, ale czy blok jest konieczny?

Hmm.........

Ciezko powiedziec, na razie nie przekraczalem 200 MHz, ale za to max stability.

Podejrzewam jednak ze ma to duze znaczenie, 55*C na NB to raczej nie sprzyja stabilnosci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi