Gazunio Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Witam. Mam problem dotyczący zewnętrznego dysku twardego 1TB firmy Samsung. Obecnie system Windows 7 na laptopie go nie wykrywa, a raczej wykrywa, pokazuje się w Komputerze, ale nie ma do niego dostępu ( przy próbie wejścia - "Przed użyciem sformatuj dysk"). Dysk zawiera dane, i wcześniej działało wszystko ok. Tak więc co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Oczywiście nie chcę tutaj formatowania dysku. Poza tym, dysk mruga dosyć normalnie - tak jak podczas "poprawnego" działania. Na innym sprzęcie podobnie. Zmiana litery dysku nie pomogła. W zarządzenie komputerem/zarządzenie dyskami wykrywany jest rozmiar dysku i system plików jako 931GB RAW. Na Ubuntu Live CD jest normalny dostęp do dysku i plików na nim się znajdujących. Ale co z Windowsem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheUn4seen Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Windows czasem tak ma po nieprawidłowym odmontowaniu dysku, o ile pamiętam błąd polega na nieprawidłowym oznaczeniu systemu plików jako "locked". Najbezpieczniejsze dla danych będzie skopiowanie wszystkiego w Linuksie na inny dysk, usunięcie partycji i ponowne jej stworzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazunio Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 To też chcę zrobić, tylko problem tez mam, ze nie mam gdzie pomieścić pliki. A da się jakoś odznaczyc te "locked"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheUn4seen Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Da się, oprogramowanie do partycjonowania często to potrafi, nie podam teraz konkretnego przykładu, bo nie używam NTFS dla ważnych danych i dawno nie miałem tego problemu, ale zawsze ryzykujesz utratę danych. Po prostu bezpieczniej pożyczyć od kogoś na godzinkę przenośny dysk i skopiować dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazunio Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 Jest problem. Sformatowałem dysk, zacząłem przywracać te pliki z backupów. Ale po 30minutach znowu to samo. To oznacza, że dysk jest uszkodzony fizycznie? Czy jaka inna przyczyna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...