Skocz do zawartości
Gazunio

Problem z dyskiem zewnętrznym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem dotyczący zewnętrznego dysku twardego 1TB firmy Samsung. Obecnie system Windows 7 na laptopie go nie wykrywa, a raczej wykrywa, pokazuje się w Komputerze, ale nie ma do niego dostępu ( przy próbie wejścia - "Przed użyciem sformatuj dysk"). Dysk zawiera dane, i wcześniej działało wszystko ok. Tak więc co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Oczywiście nie chcę tutaj formatowania dysku.

Poza tym, dysk mruga dosyć normalnie - tak jak podczas "poprawnego" działania.

Na innym sprzęcie podobnie. Zmiana litery dysku nie pomogła. W zarządzenie komputerem/zarządzenie dyskami wykrywany jest rozmiar dysku i system plików jako 931GB RAW. Na Ubuntu Live CD jest normalny dostęp do dysku i plików na nim się znajdujących. Ale co z Windowsem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows czasem tak ma po nieprawidłowym odmontowaniu dysku, o ile pamiętam błąd polega na nieprawidłowym oznaczeniu systemu plików jako "locked". Najbezpieczniejsze dla danych będzie skopiowanie wszystkiego w Linuksie na inny dysk, usunięcie partycji i ponowne jej stworzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się, oprogramowanie do partycjonowania często to potrafi, nie podam teraz konkretnego przykładu, bo nie używam NTFS dla ważnych danych i dawno nie miałem tego problemu, ale zawsze ryzykujesz utratę danych. Po prostu bezpieczniej pożyczyć od kogoś na godzinkę przenośny dysk i skopiować dane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi