Skocz do zawartości
Gość

netgear czy linksys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym kupić router do neostrady 10Mb. Powinienem wybrać netgear dgn2200, czy Linksys WAG120N-EE Annex A ? Chciałbym też wiedzieć jakie mam opcje jego podłączenia: czy mogę bezpośrednio z gniazdka telefonicznego do komputera, czy trzeba najpierw do gniazdka podłączyć neosiowy modem a dopiero poźniej do modemu router?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz neostradowy modem to polecam tp-linka tl-wr543g... niezawodny, od lipca ani razu go nie restartowałem, podpięte 2 pecety z czego jeden na wifi i smartfon...

router leży w szafce z licznikiem gazu i w domu jest full zasięg, a przed domem max 1 kreska, więc najprostsze zabezpieczenie sprzętowe jest :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz neostradowy modem to polecam tp-linka tl-wr543g... niezawodny, od lipca ani razu go nie restartowałem, podpięte 2 pecety z czego jeden na wifi i smartfon...

router leży w szafce z licznikiem gazu i w domu jest full zasięg, a przed domem max 1 kreska, więc najprostsze zabezpieczenie sprzętowe jest :P

Kiepski ma ten Wi-Fi ... jeśli poprawną instrukcję czytam to tylko 54 Mbit/s .

To już bym wolał NETGEAR DGN2200 z wbudowanym modemem (po co dwa pudełka?) z Wi-Fi 300 Mbit/s .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co więcej, mam na komputerze filmy w hd i po wifi na 2 komputerze odpalam je bez problemu w locie... wątpię by kolega miał szybsze łącze

poza tym mój egzemplarz jest 3 razy tańszy Dołączona grafika więc jak coś porównujesz to rób to w tej samej kategorii wagowejDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co więcej, mam na komputerze filmy w hd i po wifi na 2 komputerze odpalam je bez problemu w locie... wątpię by kolega miał szybsze łącze

poza tym mój egzemplarz jest 3 razy tańszy Dołączona grafika więc jak coś porównujesz to rób to w tej samej kategorii wagowejDołączona grafika

Kolega wybiera pomiędzy netgear dgn2200, a Linksys WAG120N-EE, więc jak coś porównujesz to rób to w tej samej kategorii wagowej :26:

Po co więcej niż 54 Mbit? - by szybciej przesyłać dane? Chyba że kolega ma sieć w domu, ale nie przesyła danych pomiędzy urządzeniami, np. filmów ;)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zepsul ci sie kiedys komp, albo robiles duza kopie zapasowa przez wifi? :P w standardzie G, raczej jest to nie do zrobienia - chyba, ze ktos ma tydzien wolnego :) w tej chwili zreszta, po co brac przestarzale routery z G, jesli cenowo wcale nie wypadaja tak duzo taniej od tych z N. dgn2200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównałem niedawno Netgear DGN2200 do Linksys WAG120N ... mam linię o tłumieniu 10,5 , w najgorszym razie 11 dB w trybie ADSL2+. Netgear synchronizuje się z prędkością 24300-24400 kbit/s , a Linksys ponad 26000 kbps. W speedtest wygląda to tak że na Netgear mam 20,9 Mbit/s a na Linksys 22,6 Mbit/s (rekord dwukrotnie osiągnięty na linksys WAG120N to 22,63 Mbit/s, 5 minut później podłączony Netgear DGN2200 ucisnął 20,92 Mbit/s). Różnica zdecydowanie powyżej błędu pomiarowego. Upload już ten sam.

Jeśli chodzi o interface to na Linksys szybciej chodzi. Oba routery zaktualizowane do najnowszego firmware. Gdybym dzisiaj kupował to wolałbym tego WAG120 (mam Netgear, a Linksys pożyczyłem).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi