Gość Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2011 Witam, chciałbym kupić router do neostrady 10Mb. Powinienem wybrać netgear dgn2200, czy Linksys WAG120N-EE Annex A ? Chciałbym też wiedzieć jakie mam opcje jego podłączenia: czy mogę bezpośrednio z gniazdka telefonicznego do komputera, czy trzeba najpierw do gniazdka podłączyć neosiowy modem a dopiero poźniej do modemu router? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2011 jak masz neostradowy modem to polecam tp-linka tl-wr543g... niezawodny, od lipca ani razu go nie restartowałem, podpięte 2 pecety z czego jeden na wifi i smartfon... router leży w szafce z licznikiem gazu i w domu jest full zasięg, a przed domem max 1 kreska, więc najprostsze zabezpieczenie sprzętowe jest :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) jak masz neostradowy modem to polecam tp-linka tl-wr543g... niezawodny, od lipca ani razu go nie restartowałem, podpięte 2 pecety z czego jeden na wifi i smartfon... router leży w szafce z licznikiem gazu i w domu jest full zasięg, a przed domem max 1 kreska, więc najprostsze zabezpieczenie sprzętowe jest :P Kiepski ma ten Wi-Fi ... jeśli poprawną instrukcję czytam to tylko 54 Mbit/s . To już bym wolał NETGEAR DGN2200 z wbudowanym modemem (po co dwa pudełka?) z Wi-Fi 300 Mbit/s . Edytowane 3 Listopada 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2011 a po co więcej, mam na komputerze filmy w hd i po wifi na 2 komputerze odpalam je bez problemu w locie... wątpię by kolega miał szybsze łącze poza tym mój egzemplarz jest 3 razy tańszy więc jak coś porównujesz to rób to w tej samej kategorii wagowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) a po co więcej, mam na komputerze filmy w hd i po wifi na 2 komputerze odpalam je bez problemu w locie... wątpię by kolega miał szybsze łącze poza tym mój egzemplarz jest 3 razy tańszy więc jak coś porównujesz to rób to w tej samej kategorii wagowej Kolega wybiera pomiędzy netgear dgn2200, a Linksys WAG120N-EE, więc jak coś porównujesz to rób to w tej samej kategorii wagowej :26: Po co więcej niż 54 Mbit? - by szybciej przesyłać dane? Chyba że kolega ma sieć w domu, ale nie przesyła danych pomiędzy urządzeniami, np. filmów ;) Edytowane 3 Listopada 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 zepsul ci sie kiedys komp, albo robiles duza kopie zapasowa przez wifi? :P w standardzie G, raczej jest to nie do zrobienia - chyba, ze ktos ma tydzien wolnego :) w tej chwili zreszta, po co brac przestarzale routery z G, jesli cenowo wcale nie wypadaja tak duzo taniej od tych z N. dgn2200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Netgear dgn2200... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) Porównałem niedawno Netgear DGN2200 do Linksys WAG120N ... mam linię o tłumieniu 10,5 , w najgorszym razie 11 dB w trybie ADSL2+. Netgear synchronizuje się z prędkością 24300-24400 kbit/s , a Linksys ponad 26000 kbps. W speedtest wygląda to tak że na Netgear mam 20,9 Mbit/s a na Linksys 22,6 Mbit/s (rekord dwukrotnie osiągnięty na linksys WAG120N to 22,63 Mbit/s, 5 minut później podłączony Netgear DGN2200 ucisnął 20,92 Mbit/s). Różnica zdecydowanie powyżej błędu pomiarowego. Upload już ten sam. Jeśli chodzi o interface to na Linksys szybciej chodzi. Oba routery zaktualizowane do najnowszego firmware. Gdybym dzisiaj kupował to wolałbym tego WAG120 (mam Netgear, a Linksys pożyczyłem). Edytowane 24 Października 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...