Skocz do zawartości
WhiteMan

Projekt WC by WhiteMan

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, jako że mam trochę czasu i możliwości zaczynam swoją zabawę z WC, które mam zamiar stworzyć od podstaw.

Główne założenia

-cisza,

-pokazanie ludziom, że nie trzeba mieć wielkich pieniędzy by stworzyć WC,

-fajny wygląd wnętrza.

-duża wydajność

Zaczynam od bloku, który na podstawie różnych zdjęć i innych projektów przerobiłem na swoje potrzeby i możliwości, oto wstępny projekt, jeszcze bez mocowania na uszczelki oraz zewnętrznych bajerów

Dołączona grafika

Odnośnie bloku, wymiary to 75x50x12, głębokość kanalików to 10mm. Wstępnie ma być 1 wlot i 1 wylot po obu stronach konstrukcji, ze względu na szeroki układ żeberek (ok.34mm). Jest jeszcze 2 opcja po jednej stronie na rogach zastosować 2 wloty (po 7mm) i jeden wylot (10mm).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze 2 opcja po jednej stronie na rogach zastosować 2 wloty (po 7mm) i jeden wylot (10mm).

Jak już, to odwrotnie - jeden wlot na środku, dwa wyloty po bokach. Zauważ, że prawie wszystkie nowe bloki są skonstruowane tak, że strumień wody pada na środek bloku, rozpraszany jest dookoła i zgarniany kanalikiem do wylotu, tak jak np

W ogóle polecam obejrzenie filmików tego usera, można sporo z nich wynieść.

Wracając do samej konstrukcji bloku - jeszcze lepiej byłoby zrobić to tak, jak jest np w

, ale to wymagałoby dodatkowego rzeźbienia w topie.

A tak ogólnie to będę obserwować topic. Homemade/custom to jest to!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak to nie wiem, czy uda mi się wnieść coś nowego, bo to ma x4 chłodzić, może dodając dodatkowe wcięcia w poprzek i dając wlot z góry może uda się poprawić osiągi, w każdym razie mam jeszcze trochę czasu, zanim miedź dostanę to pokombinuję ;)

Tw. jak to w końcu jest, ważniejszy jest przepływ i małe opory, czy większe turbulencje kosztem oporów, jedni piszą tak inni inaczej, sam już nie wiem.

Edytowane przez WhiteMan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale nie sugeruj się tym. Problem z powerX był chyba taki, że ten blok był stosunkowo mały, i powierzchnia rdzeni w nowych procesorach była za duża w stosunku do relatywnie małego środka bloku, tam gdzie następowała wymiana ciepła. Te bloki królowały w czasach athlonów xp, a tam jak wiemy rdzeń był bardzo mały.

Gdyby ten blok ze zdjęcia, był np. o te 50% szerszy, już powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze jako osoba bardziej zwiazana z powstawaniem PowerX sie wypowiem :) Konstrukcja idealnie przystosowana do malych obciazen z malych rdzeni z czasow AXP - jakie czasy, takie bloczki. Konstrukcja jest ok, lecz potrzeba:

- wiecej masy

- wiecej miejsca na ciecz

- wiekszy flow

Oceniajac Twoje rendery, szalu nie zrobisz, bedzie to lepsze od CPC i od najwydajniejszych konstrukcji AC. Ale ja bym te projekty znacznie przerobil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi