Jose Morales Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2011 Witam. Mam następujący problem z zewnętrznym HDD, którego używam jako magazynu plików filmowych i który jest na stałe podłączony do odtwarzacza BR. Otóż filmy kopiuję na niego z komputera i po ostatnim podłączeniu do pc (win 7 x64) kopiowanie zatrzymało się na kilkunastu procentach i nie ruszyło przez dobrą godzinę. Nie można było również bezpiecznie odłączyć urządzenia. Wyciągnąłem więc po prostu wtyczkę usb. Po tym komputer zawiesił się podczas zamykania i wyskoczył bluescreen 0x0000009f DRIVER_ POWER_STATE_FAILURE. Poszukałem w pomocy Microsoft i znalazłem kilka poprawek na podobne problemy, jednak wszystkie podczas próby instalacji wyświetlają komunikat "Ta poprawka nie ma zastosowania w tym systemie". W tej chwili system wykrywa mi dysk dopiero po odłączeniu wtyczki zasilania dysku i ponownym włączeniu, jednak nie mogę na dysk nic skopiować, ani nic z niego odtworzyć gdyż podczas każdej próby wyświetlany jest komunikat "Błąd wejścia/wyjścia". Odtwarzacz BR odtwarza filmy z dysku, ale wykrywa go dopiero po bardzo długim czasie (ok 3-4 minuty), podczas gdy wcześniej robił to natychmiast po podłaczeniu. Jak myślicie, czy może to być fizyczne uszkodzenie dysku, czy może tylko błąd spowodowany przez komputer? No i oczywiście najważniejsze pytanie - jak go rozwiązać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2011 Jakby fizycznie był uszkodzony to by nie działał. Pewnie doszło do uszkodzenia struktury plików. Najpewniej założenie od nowa partycji i sformatowanie pomoże ale oczywiście wiąże się z utratą wszystkich danych. Ewentualnie jest problem z elektroniką obudowy dysku, jak masz jak rozkręć go podłącz bezpośrednio sam dysk pod komputer. Wtedy można ewentualnie dalej diagnozować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...