kitomer Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Witam wszystkich serdecznie. Problem wygląda następująco: mam płyte główną M2n32 sli deluxe z Athlonem 64 x2 6400+ na pokładzie i 2x2gb ram PSD22G800KH patriota, jakiś Geforce na PCI-E, karta muzyczna Creativa. Wszystko niby działa choć komp wykrywa tylko połowę ramu:( (nie mówie o Win tylko o Biosie). Czytałem instrukcję od płyty głównej i mówiąc szczerze nie mam pojecia czemu się tak dzieje. Ustawianie timingów chyba nic nie da bo problemem nie jest zbyt mała prędkośćv tylko brak połowy ramu. Próbowałem umieszczać je w różnych konfiguracjach w poszczególne banki ale zupełnie bez efektu. Na płycie nie ma żadnej zworki, która by za to odpowiadała. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić, będę niezwykle wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Strzelam: Pamięci dwustronne, a płyta obsługuje jednostronne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Spróbuj zmniejszyć taktowanie pamięci na 533. I podaj wersję BIOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitomer Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Strzelam: Pamięci dwustronne, a płyta obsługuje jednostronne Płyta obsługuje coś co się nazywa dual channel więc to chyba nie to, kompa mam w domu więc wtedy zobacze jaki mam bios. Mówiąc szczerze wolałbym się upgrade'u nie tykać bo to chyba łatwo spierniczyć. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) Dual channel to zupełnie inna bajka. Obstawiam to samo co Heathen. Edytowane 15 Listopada 2011 przez blasphemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Płyta obsługuje coś co się nazywa dual channel więc to chyba nie to, kompa mam w domu więc wtedy zobacze jaki mam bios. Mówiąc szczerze wolałbym się upgrade'u nie tykać bo to chyba łatwo spierniczyć. Pozdrawiam Płyta najprawdopodobniej obsługuje pamięci o budowie jednostronnej: Jeśli masz takie które z dwóch stron mają kostki pamięci efekt jest taki że płyta nie widzi drugiej strony. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitomer Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Dual channel to zupełnie inna bajka. Obstawiam to samo co Heathen. W instrukcji od płyty chyba nie ma nic o tym, że bierze tylko jednostronne (chyba, że jest to określane jako un-buffered memory). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2/M2N32SLI_DeluxeWireless_Edition/#MSL Widzę że obsługuje niby też dwustronne ale tylko wybrane Sprawdz czy twoje pamięci są na tej liscie! I sprawdz kolumnę Side(s) Sprawdz w biose jak widzi pamięć. Jeśli masz 2x2 a widzi bios 2x1gb to sprawa jasna, przyczynę podałem Jeśli masz 2x2 a widzi bios 1x2gb to cos jest nie tak z jedną kością?? Edytowane 15 Listopada 2011 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitomer Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2/M2N32SLI_DeluxeWireless_Edition/#MSL Widzę że obsługuje niby też dwustronne ale tylko wybrane Sprawdz czy twoje pamięci są na tej liscie! I sprawdz kolumnę Side(s) Sprawdz w biose jak widzi pamięć. Jeśli masz 2x2 a widzi bios 2x1gb to sprawa jasna, przyczynę podałem Jeśli masz 2x2 a widzi bios 1x2gb to cos jest nie tak z jedną kością?? Pierwsze primo, żadnego patriota na tych wykazach nie ma:(, drugie primo, bios pisze tylko, że jest zainstalowane 2048 MB i dostępne 2047 MB. Pamięci są raczej dobre bo sprawdzałem je na giełdzie i powiedzieli, że są OK. Wychodzi na to, że musze te sprzedać i najlepiej kupić chyba Kingstona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Sprawdz programem Cpu-z w zakładce memory co ci dokładnie wykrywa (ile pamięci i w jakich bankach obsadzone) ps. a może na giełdzie ci kita wcisnęli? Nie sprzedali ci 2x1gb? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitomer Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Sprawdz programem Cpu-z w zakładce memory co ci dokładnie wykrywa (ile pamięci i w jakich bankach obsadzone) ps. a może na giełdzie ci kita wcisnęli? Nie sprzedali ci 2x1gb? :wink: Sprzedali dobre, 2x 2 GB więc to raczej nie to. Zobacze czy to pomoże. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) Nie sprzedali ci 2x1gb? :wink: Takie przypadki tez przerabialiśmy na forum. Edit: Twój przypadek jest kolejny Najlepiej pokaż: Zdjęcie kości z czytelnymi naklejkami zrzuty z programu cpu-z, zakładki: spd, memory, motheboard Sprawdź pojedynczą kość w każdym slocie po kolei. Pozwoli to sprawdzić czy kości i sloty są sprawne oraz jak wykrywana jest pojedyncza kość. Edit: Post niżej wszystko tłumaczy, nie musisz robić nic o czym wyżej pisałem. Edytowane 15 Listopada 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 To są kości 2x1 GB Newegg.com - Patriot 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory Model PSD22G800KH 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Dobry chwyt, naklejka tylko na jednej kości, opisująca obie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Bios widzi tylko część RAM - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Poprzednia sytuacja. Zagadkę rozwiązał bender83 Jest w moim poscie #13 link do zdjęcia zestawu DC Kingstona, jeszcze łatwiej się naciąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitomer Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2011 Bios widzi tylko część RAM - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Poprzednia sytuacja. Zagadkę rozwiązał bender83 Jest w moim poscie #13 link do zdjęcia zestawu DC Kingstona, jeszcze łatwiej się naciąć. Wczoraj kupiłem nowy ram zgodny z tym co jest napisane w instrukcji płyty, na jednostronny. Jeden problem rozwiązany, widzi wszystko co mu wsadziłem. Natomaist pojawił się inny. W momencie naciśniecia czegokolwiek na klawiaturze bądź liknięcia myszką robi się blue screen (może na 1/3 s) i restart maszyny:(. Ponieważ pojawia się tylko na chswile więc nie jestem w stanie się zorientowac o co dokładnie chodzi ale zauważyłem tam coś o zrzucaniu pamięci. Zastanawiam się co mam z tym zrobić? Reinstalka systemu czy wyjąć baterie biosu i zobaczyć co będzie. Jeśli był podobny przypadek w części "zwisy, blue screen", dajcie tylko znać to sobie znajdę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitomer Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2011 Wczoraj kupiłem nowy ram zgodny z tym co jest napisane w instrukcji płyty, na jednostronny. Jeden problem rozwiązany, widzi wszystko co mu wsadziłem. Natomaist pojawił się inny. W momencie naciśniecia czegokolwiek na klawiaturze bądź liknięcia myszką robi się blue screen (może na 1/3 s) i restart maszyny:(. Ponieważ pojawia się tylko na chswile więc nie jestem w stanie się zorientowac o co dokładnie chodzi ale zauważyłem tam coś o zrzucaniu pamięci. Zastanawiam się co mam z tym zrobić? Reinstalka systemu czy wyjąć baterie biosu i zobaczyć co będzie. Jeśli był podobny przypadek w części "zwisy, blue screen", dajcie tylko znać to sobie znajdę. Pozdrawiam Problem rozwiązany za pomoca reinstalacji systemu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...