Skocz do zawartości
BuMeL

Zestaw aparat + statyw do fotografowania dokumentów

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, pytanie do osób zajmujących się podobnym zagadnieniem. Potrzebujemy aparat fotograficzny z obiektywem pozwalającym z niedużej odległości fotografować dokumenty do formatu A3 z odpowiednim statywem. Jeśli będzie to cały stolik fotograficzny to ok, byleby można było złożyć go i w miarę wygodnie transportować. Zestaw nie będzie raczej wykorzystywany do niczego poza dokumentacją.

Fotografią nie zajmuję się zawodowo, w sieci można wyszukać kilka modeli kompaktów od 500pln w górę, niestety ciężko znaleźć mi odpowiedni obiektyw do droższych cyfrówek czy lustrzanek.

Statyw musi być stabilny, na przykład z możliwością dociążenia, nie może być mowy o rozmazaniach, drobne drgania zapewne zniweluje stabilizator.

Zestaw będzie wykorzystywany np w Bibliotekach, IPN-ach i innych archiwach zbiorowych o różnym natężeniu światła, można spokojnie do ceny doliczyć odpowiednią lampę.

Z góry dzięki za wskazówki.

ED. Błąd w temacie, oczywiście do 3000PLN.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampy muszą być dwie, świecące z obu stron pod kątem 45 stopni.

Obiektyw chyba najlepiej stałoogniskowy, żeby miał możliwie małą dystorsję i aberracje chromatyczne.

statyw najlepiej wybrać taki, żeby spokojnie utrzymywał aparat i pozwalał na skierowanie obiektywu prosto w dół (żeby uniknąć zniekształceń geometrii). Taką możliwość ma np. Manfrotto 055X-PRO i jakikolwiek inny, który umożliwia obrót kolumny centralnej do poziomu.

Skoro zdjęcia będą raczej we wnętrzach, to rozmazania nie są problemem (brak wiatru itp.) - wystarczy wężyk spustowy/pilot/samowyzwalacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampy muszą być dwie, świecące z obu stron pod kątem 45 stopni.

Obiektyw chyba najlepiej stałoogniskowy, żeby miał możliwie małą dystorsję i aberracje chromatyczne.

statyw najlepiej wybrać taki, żeby spokojnie utrzymywał aparat i pozwalał na skierowanie obiektywu prosto w dół (żeby uniknąć zniekształceń geometrii). Taką możliwość ma np. Manfrotto 055X-PRO i jakikolwiek inny, który umożliwia obrót kolumny centralnej do poziomu.

Skoro zdjęcia będą raczej we wnętrzach, to rozmazania nie są problemem (brak wiatru itp.) - wystarczy wężyk spustowy/pilot/samowyzwalacz.

Spokojnie da się to zrobić z jedną lampą, oczywiście z dyfuzorem bądź jako światło odbite. Stałoogniskowy powiadasz... Do takiej sumy ciężko będzie znaleźć coś innego niż 50mm a to może być za wąsko, zwłaszcza w parze z cropem.

Ja bym chyba postawił na któryś entry-level z KITem i do tego fajna lampa (bądź dwie), porządny statyw i wężyk spustowy. Do 3k powinno wyjść "na styk". CO do statywu , to tak, manfrotto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, na ile dokładne mają to być zdjęcia, ale zawsze jak czytałem o reprodukcji dokumentów (czy np. robieniu zdjęć do fotolitografii) to była mowa o dwóch źródłach światła.

Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że aparat z obracanym ekranem może pomóc, łatwie się go będzie obsługiwać jak będzie wisiał pionowo w dół nad stołem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stałoogniskowy powiadasz... Do takiej sumy ciężko będzie znaleźć coś innego niż 50mm a to może być za wąsko, zwłaszcza w parze z cropem.

Nie wiem jak w innych systemach ale Nikon ma fajną i niedrogą stałkę 35mm. Edytowane przez S_Works

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi