BuMeL Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 (edytowane) Jak w temacie, pytanie do osób zajmujących się podobnym zagadnieniem. Potrzebujemy aparat fotograficzny z obiektywem pozwalającym z niedużej odległości fotografować dokumenty do formatu A3 z odpowiednim statywem. Jeśli będzie to cały stolik fotograficzny to ok, byleby można było złożyć go i w miarę wygodnie transportować. Zestaw nie będzie raczej wykorzystywany do niczego poza dokumentacją. Fotografią nie zajmuję się zawodowo, w sieci można wyszukać kilka modeli kompaktów od 500pln w górę, niestety ciężko znaleźć mi odpowiedni obiektyw do droższych cyfrówek czy lustrzanek. Statyw musi być stabilny, na przykład z możliwością dociążenia, nie może być mowy o rozmazaniach, drobne drgania zapewne zniweluje stabilizator. Zestaw będzie wykorzystywany np w Bibliotekach, IPN-ach i innych archiwach zbiorowych o różnym natężeniu światła, można spokojnie do ceny doliczyć odpowiednią lampę. Z góry dzięki za wskazówki. ED. Błąd w temacie, oczywiście do 3000PLN. Edytowane 17 Listopada 2011 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Lampy muszą być dwie, świecące z obu stron pod kątem 45 stopni. Obiektyw chyba najlepiej stałoogniskowy, żeby miał możliwie małą dystorsję i aberracje chromatyczne. statyw najlepiej wybrać taki, żeby spokojnie utrzymywał aparat i pozwalał na skierowanie obiektywu prosto w dół (żeby uniknąć zniekształceń geometrii). Taką możliwość ma np. Manfrotto 055X-PRO i jakikolwiek inny, który umożliwia obrót kolumny centralnej do poziomu. Skoro zdjęcia będą raczej we wnętrzach, to rozmazania nie są problemem (brak wiatru itp.) - wystarczy wężyk spustowy/pilot/samowyzwalacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2011 Lampy muszą być dwie, świecące z obu stron pod kątem 45 stopni. Obiektyw chyba najlepiej stałoogniskowy, żeby miał możliwie małą dystorsję i aberracje chromatyczne. statyw najlepiej wybrać taki, żeby spokojnie utrzymywał aparat i pozwalał na skierowanie obiektywu prosto w dół (żeby uniknąć zniekształceń geometrii). Taką możliwość ma np. Manfrotto 055X-PRO i jakikolwiek inny, który umożliwia obrót kolumny centralnej do poziomu. Skoro zdjęcia będą raczej we wnętrzach, to rozmazania nie są problemem (brak wiatru itp.) - wystarczy wężyk spustowy/pilot/samowyzwalacz. Spokojnie da się to zrobić z jedną lampą, oczywiście z dyfuzorem bądź jako światło odbite. Stałoogniskowy powiadasz... Do takiej sumy ciężko będzie znaleźć coś innego niż 50mm a to może być za wąsko, zwłaszcza w parze z cropem. Ja bym chyba postawił na któryś entry-level z KITem i do tego fajna lampa (bądź dwie), porządny statyw i wężyk spustowy. Do 3k powinno wyjść "na styk". CO do statywu , to tak, manfrotto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Nie wiem, na ile dokładne mają to być zdjęcia, ale zawsze jak czytałem o reprodukcji dokumentów (czy np. robieniu zdjęć do fotolitografii) to była mowa o dwóch źródłach światła. Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że aparat z obracanym ekranem może pomóc, łatwie się go będzie obsługiwać jak będzie wisiał pionowo w dół nad stołem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) Stałoogniskowy powiadasz... Do takiej sumy ciężko będzie znaleźć coś innego niż 50mm a to może być za wąsko, zwłaszcza w parze z cropem. Nie wiem jak w innych systemach ale Nikon ma fajną i niedrogą stałkę 35mm. Edytowane 24 Listopada 2011 przez S_Works Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...