Skocz do zawartości
Kaze

WC By Kaze

Rekomendowane odpowiedzi

Bry, więc tak, ograniczony drastycznie funduszami, wyposażony w pseudo dremel, dwa śróbokręty z czego jeden prawie prosty i impulsator kinetyczny o prowadnicy drewnianej zwany powszechnie młotkiem, zabrałem się do budowania sprzętu, na starcie posiadałem już trochę ustrojstwa czyli w pełni działającą jednostkę klasy pc, a to już coś, do tego trochę ustrojstwa wc, chłodnicę, laing dd, pół kilo prisonów i innych cube'ów.

Założenie było takie żeby zbudować coś naprawdę fajnego, przy minimalnych kosztach, używając do tego celu dremela i w zasadzie tyle. Po pierwsze primo kupiłem za cenę dobrego piwa obudowę serwerową pamiętającą bitwę pod grunwaldem, tekko bita tu i tam, jakieś rysy te sprawy, coś w ten deseń:

Dołączona grafika

sprzedałem prisonów i cubów, kupiłem zdezelowane bloczki ekwb na mobo, za cenę 10 dobrych piw i supreme hf, straty $ zero, potem spieniezylem 9800gtx, dolozylem stówkę i upolowalem 280gtx z fullcoverem, a i znalazlem drugą chlodniczkę bliźniaczkę mojej, lekko szarpaną ale za to w gratisie coś żyło w środku :D

...co łącznie dało 6 bloczków, czyli trochę dużo jak na mojego ddc 10W, więc pozyczona na 24h lutownica w rękę i mod na 18w gotowy, do tego dokupiłem nieszczelny, cieknący i pogryziony rez ale do odratowania.

chłodniczki pod ocet, i w kanapke z nidec'ami, szkielecik do cięcia i do góry nogami, spray za 20pln to już było niezłe nadszarpnięcie budżetu, ale mówi się trudno, trochę kombinowania i na chwilę obecną jest tak:

Dołączona grafika

zostało okablowanie, panele i kontroler do zrobienia, później napiszę więcej i dożuce jakieś pikczersy nawet też.

Pozdr.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie wygląda na prawdę świetnie!

Duży + za BTX, kolejny za uzyskaną w ten sposób dużą piwnicę na upchnięcie większości 'nieatrakcyjnych wizualnie' rzeczy.

Genialnie wypada na zdjęciu kolor płynu, ale obstawiam że to kwestia zdjęcia (to borygo, nie?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjęcie telefonem lg, szału nie ma, ale dziś mam w rękach inny aparat więc jak wrócę do mieszkania to zrobię trochę lepszych fotek, płyn to borygo eko 50/50 demineralka.

piwnica mierzona linijką adresowaną do uczniów klas podstawowych, z jednorożcem i wróżkami, a wymiarowana w corelu, żeby zrobić szyny pod bix'y i zamontować dyski, i żeby cięcie w panelu bocznym się zeszło, jestem wielce zdziwiony że wszystko wyszło na igłę bo nie powinno, głupi ma szczęście :D.

Co do płynu to wygląda rewelacyjnie imho, uwielbiam taką zieleń bagienną, w realu wygląda troszkę jaśniej i nasycenie barwy większe zdeczka.

kolor płynu:

Dołączona grafika

chłodniczki, zamontowane i wypolerowane:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

bloki mobo na początku:

Dołączona grafika

i teraz:

Dołączona grafika

bebechy:

Dołączona grafika

zasiłka

Dołączona grafika

Dołączona grafika

rebranding

Dołączona grafika

i front spodu

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chłodnic, były kiedyś takie testy, i łączenie chłodnic w ten sposób nie poprawia wydajności, chyba że, masz bardzo duży przepływ powietrza (znacznie większy niż w tym teście).

Dołączona grafika

tutaj wychodzi że, nawet pojedyncza chłodnica jest nieco wydajniejsza niż dwie identyczne w "kanapce"

Edytowane przez aerial
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6x nidec beta v ta450dc 10W 0.8A 130 cfm każdy, 4000 obrotów, przepływ powietrza mam taki ze zasłonami w pokoju furgota ...u sąsiadów ;)

kanapka bardziej dla tego że miałem z czego, jak i gdzie, fajnie wygląda, i się sprawdza

Pozdr.

Edytowane przez Kaze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siedzisz przy komputerze w zatyczkach do uszu? :)

na 12v są głośne przeraźliwie, to prawda, ale na 5-7v dają też niesamowity przepływ powietrza a szum jest znośny, a nawet kojąco-uspakajający :D, spadek temperatury jest marginalny pomiędzy np 6 a 12v, więc sobie hulają trochu wolniej a dalej efektywnie, wiem że takie wentylatorki to trochę przegięcie ale spełniają swoją rolę a szum jest delikatny, ...po za tym mam paranoje że jak nie szumi to się właśnie coś pali :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc pojawił się mały zonk w postaci bsod'ów przy obciążeniu. Jako że mam 4 kości RAMu, łącznie 6gb, myslałem że to to, sprawdziłem też wszystkie inne możliwości, łącznie z pastą i padami, wszystko wydawało się ok, nie licząc dziwnie wysokiej temperatury cpu [45-60], kolejne pare dni zabawy i testów na wszystkich możliwych konfiguracjach pamieci, fsb, napięć, timingów itp itd. no głowa mała, brak pomysłu, moze zasilacz? może 6 nideków na lini 5 to hardcore? Aż wkońcu z głupiego zrobiłem jedną rzecz której nie próbowałem, bo wydawało mi się że to bezsensowne, mianowicie dołożyłem nadmuch na radiatory reaperów. Koniec bsodów. Już mnie nic nie zdziwi, zwłaszcza że były do testów obniżone bardzo na szynie i timingach, a i radiatory gorące nie były, myslałem że nie grzeją się tak bo obniżone to nie powinny, ale najwidoczniej pady/klej/pasta czy co to tam jest na nich, nie daje rade pasywnie [buda otwarta narazie, bo robie panele, wiec bez wentylacji]. teraz pytanie, co tam siedzi pod radiatorami w reaperach rev3? [czarne pcb, niklowane heatpipe'y] bo wyczytałem gdzieś że klej termo który lubi odłazić z chipami ...

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi