lew487 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Witam Mam ok 5 letni laptop, który głównie służy do prowadzenia księgowości. Przy aktualizacji cdn optima program ten sprawdza wydajność komputera. Tu problem się zaczyna. Laptop ten to fujitsu siemens amilo 7640w i posiada procesor Mobile AMD sempron 3000+ Cdn optima w czasie instalacji wykrywa, że taktowanie tego procesora to 798mhz i jest to za mało do instalacji programu. W rzeczywistości jest to prędkość procesora w spoczynku. Gdy jest potrzeba to taktowanie zwiększa się (do max 1796mhz) Jak zmienić tę wartość w spoczynku, aby aktualizacja do cdn się zainstalowała?? Próbowałem już instalować z włączonym filmem na youtube, aby procek był obciążony, ale instalacja nadal wykrywa, że procesor ma 798mhz mhz. Gdzie zmienić tę wartość na np. 1ghz? Edytowane 4 Grudnia 2011 przez lew487 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Włącz jakiś program do obciążania procesora. Możesz użyć Orthosa na prio 1, za bardzo komputera nie obciąży, a taktowanie na 100% podskoczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Ewentualnie wyłącz w biosie wszelkie opcje oszczędzania energii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lew487 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Obciążenie cpu nic nie daje, bo on prędkość procesora skądś indziej odczytuje. Bios mam tak ograniczony, że oprócz godziny, hasła i z czego ma bootować to nic nie mogę zmieniać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Włącz orthosa i sprawdź w programie cpu-z czy podskakuje taktowanie. Możesz mieć włączony profil zasilania "maximum baterii" i wtedy pod obciążeniem procesor nie zwiększy taktowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lew487 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 w cpuz taktowanie się podnosi, ale cdn odczytuje mimo wszystko jako 798mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Spróbuj pobawić się tymi profilami zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Więc ustaw profil maksymalna wydajność (taktowanie będzie zawsze maksymalne), zrestartuj kompa, sprawdź po restarcie czy profil nadal działa i wtedy spróbuj zainstalować program. Gdy wszystko będzie ok możesz powrócić do pierwotnego profilu. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lew487 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 po ustawieniu schematu stacjonarny w domu/biurze taktowanie się utrzymuje na 1796, ale cdn nadal wykrywa 798mhz. W cpuz mam tak: Core speed 1796mhz Multiplier x 9.0 Bus speed 199.6 mhz ht link 798.3mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Dziwne, czyli program wykrywa częstotliwość HT zamiast taktowania procesora... Ewentualnie bierze taktowanie procesora przy najmniejszym mnożniku, czyżby 4? Edytowane 3 Grudnia 2011 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lew487 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 jak zmienić ht link? w biosie?? u mnie w biosie nie ma takiej opcji ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Raczej tego nie zmienisz (chociaż kiedyś widziałem program do podkręcania szyny w niektórych laptopach przez Windows, ale niestety nie pamiętam nazwy), ogólnie to dość dziwny problem i możliwe, że jest nie do rozwiązania. Może kontakt z supportem coś w tej sprawie pomoże? Przecież producent powinien zapewnić sprawne działanie oprogramowania na sprzęcie spełniającym wszystkie wymagania. Edytowane 3 Grudnia 2011 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...