kaijitsu Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Witam Dzisiaj sprawdziłem temperatury i ku mojemu zdziwieniu w stresie procek osiąga 65 stopni, w idlu 45-50. Skręciłem go na 3.2 1.3v i temp w idlu 40 w stresie podobnie. Fortis (zamontowany pionowo)+2 zephyry ustawione na maxa oraz jedna 120 z przodu i druga - 1500rpm. Ściągałem 3x chlodzenie, przesmarowywalem za kazdym razem (pasta standardowa dolaczana do chlodzenia, stg2 sie skonczyl). Teraz pytanie, skad takie wysokie temperatury? Czytajac na forach ludzie w idlu maja po 30 stopni i w stresie 50 przy 600rpm'ach a ja srednio o 15 stopni wiecej na skreconych na maxa wentylach. Z tego co zauwazylem to podstawa radiatora nie jest gladka, heatpipy sa dosc wypukle i pomiedzy nimi zbiera sie pasta. Potrzebny szlif? pasty za pierwszym razem nalozylem mniej, pozniej wiecej i dalej bez zmian. Linx: ustawienia default 3.2Ghz 1.3v - idle 46 stopni, 10min 53-55 stopni ustawienia 3.8-4.0 1.47v - idle 50 stopni. po 5 sekundach rosnie do 65 co jest nie tak? Na początku wszystko bylo ok, czyżby ta pasta była tak lipna? Z tego co jest na necie widac, ze lepsze pasty (typu stg2 czy ac5) obnizaja o jakies 5 stopni nie wiecej. Wydaje mi się, że radiator dobrze dolega do procka Edytowane 4 Grudnia 2011 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Fortis (zamontowany pionowo) Tzn, że wentylator od dołu dmucha w górę czy źle zrozumiałem? Może spróbuj standardowo od przodu do tyłu? Z doświadczenia wiem, że to jest trochę bardziej efektywne, szczególnie, jeśli z przodu budy i na tyle masz wentyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Pionowo tzn z przodu i z tyłu wentyl. Inni osiągaja 4GHz z jednym wentylem i maja w idlu 30 pare stopni i w stresie 55* a ja 51* w idlu i 65* w stresie. Reszta podzespolow chlodna: karta idle 34* stress 55* dyski po 25*, mostek polnocny 30*. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Puść na lustrze cepa i podstawkę przed szlfem z minimalną ilością pasty. Inni też testowali Fortisa pod LINXem? Bo bo szaleństwo eliminuje każde słabsze chłodzenie [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Linx linxem... bc2 i po 5min 70*. Najgorsze, że już mi się pasta skonczyla :/ Nie mam już do tego sił.. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Przepraszam, że tak post pod postem ale w temacie troche cicho. Nałożyłem nowa paste i dalej bez zmian. W biosie ustawiam napiecie cpu 1.42v w systemie wykrywa jako 1.46v a pod obciazeniem wzrasta do 1.5v i po 3minutach 70*. Ma ktoś jakis pomysl poza lappingiem procesora? Nie chce stracić gwarancji. na def iddle 45* stress 60* Edytowane 5 Grudnia 2011 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Stopa chłodzenia jest gorąca przy tych 70st.C? Na boxie czy innym chłodzeniu też są takie wysokie temp.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Tego radiatorka przy stopce nie jestem w stanie dotknąć (za duze palce), jedyne co to moge dotknac radiator z boku u dolu i jest cieply ale nie parzy. Innego chlodzenia nie posiadam Edytowane 5 Grudnia 2011 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Spróbuj dać jeden wentylator na 1000obr i sprawdź czy komputer będzie niestabilny, może czujniki oszukują? Wentylatorów rozumiem, nie ustawiłeś przypadkiem tak, że oba dmuchają w radiator...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Tak obydwa dmuchaja w radiator. Odlaczylem jeden i temperatura spadla na standardowych ustawieniach na 37-38* w idlu i 50* w stresie, zobacze jak to bedzie po o/c. Pod koniec tygodnia przesmaruje AS5 i może jeszcze uda sie cos zbic. Rozmieszczenie wentylatorow mam takie: Teraz pytanie czy obrocic wentyl nr2 czy calkiem go sciagnac? Edytowane 5 Grudnia 2011 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Ja tam się nie znam ale logicznie byłoby żeby strzałka 2 była równa co do kierunku strzałce 3, czyli tak, obróć wentylator nr 2. Edytowane 5 Grudnia 2011 przez kfgz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Nie wierzę. Skąd pomysł na takie ustawienie "przepływu" powietrza? Zdejmij tylny albo ustaw go tak jak ten z przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Chwilowo sciagnalem nr2 bo przy demontazu urwalo sie smiglo Skleje to albo wymienie na inny i zaloze w odwrotna strone. temperatury akceptowalne jak na tak tandetną paste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Ło matko ;) wywal ten "2" i spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Wywalilem ten 2. Po O/C na 4.0 w idlu 43-45 stopnie a w stresie 58*. Teraz pytanie czy AS5 zbije troche temperautre w porownaniu do Cooler Master HTK-002 ? Czy nie ma sensu kupować? Edytowane 5 Grudnia 2011 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Temperatury są ok, oc powyżej 4GHz będzie się wiązało pewnie we sporym podniesieniem napięcia więc nie warto. Ja pozostałbym na tym co jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Teraz i tak mam juz dosc spore napiecie ale jest stabilnie i margines jeszcze pozostal. Liczę na to, że pasta sie jeszcze troche wygrzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Faktycznie kto by pomyślał, że wpadłeś na taki lipny pomysł z tym wentylatorem 2. Oczywiste, że się "gryzły". Tak słowem offtopu, się nie boisz dawać takie napięcia i taki OC na M3A770DE? Bo ja czuje respekt przed napięciem wyższym niż 1,45v, przecież sekcja niechłodzona i aż boję się o płyte :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) jakos specjalnie nie mam goracej sekcji zasilania, ciepla bo ciepla ale nie goraca. juz rok mi dziala na 4.0ghz i nb 2600mhz. daje rade i na 4.2 ale to przy napieciu 1.5-1.55 wiec to przerost formy nad trescia. swoja droga to mam dosc slaba sztuke. kreci sie wysoko ale potrzebuje wiekszego napiecia w porownaniu do innych Edytowane 5 Grudnia 2011 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Uwierz, że są gorsze ;) a sekcja zbytnio nie wierze, że nie jest gorąca. Siłą rzeczy, palca na niej nie utrzymasz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...