G3orG3 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 posiadam tego mobasa, i do tej pory miałem tylko 2GB Geila PC-6400 DDR2-800. Dwie kości po 1GB.I teraz z racji fajnych cen dokupiłem 2 kości identycznej pamięci Geila 2x2GB PC2-6400 DDR-800.Dokupiłem taką sama pamięć żeby nie było problemów z wykryciem. Po dołożeniu 2x2GB komp się uruchamia, ale system nie wstaje. Wyciągnąłem 2x1GB i system wstaje, no ale jest tylko 4GB a chciałbym mieć 6. Przełozenia slotów też nic nie dały, nawet zmieniłem w BIOSie częstotliwość pamięci z AUTO na 800 MHz, i nic nie wstaje. Jakieś pomysły ktoś ma??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Command Rate masz na 2T (nie na 1T)? Napięcie NB próbowałeś zwiększyć? Edytowane 13 Grudnia 2011 przez adashi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 Geil nie jest polecany do Asusa ale jak już się wykopałeś to wrzucę sugerowane ustawienia na których latają moje pdp po oc 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G3orG3 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 Command Rate masz na 2T (nie na 1T)? Napięcie NB próbowałeś zwiększyć? no wyczytałem gdzieś w Googlach ze jak cztery kości to powinno 2T ale nie wiem gdzie to szukać w moim BIOSie. Ale sprawdzałem CPU-Z i mam 2T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 Trochę czasu upłynęło od kiedy miałem tę płyte. Z tego co pamiętam powinieneś jeszcze powalczyć ustawiając jakiś nieracjonalnie wysoki Performance Level (np. 13). Jak nie pomoże spróbuj puścić pamięci na 667. Vnb jak rozumiem podbijałeś i nic to nie dało. Innych pomysłów nie mam, bo nie pamiętam już co tam w BIOSie jeszcze było. Vfsb nie powinno mieć związku. Jakby udało się odpalić pamięci na takich fatalnych ustawieniach (667 PL13) można by zacząć walczyć o powrót do w miarę normalnych ustawień. Jak nie odpalą nawet tak, pozostaje chyba sprzedać te gigowe kości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G3orG3 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 Powalczyłem, dziś troszkę rano z tym problemem. nie ruszałem napięć na starych kościach jest 2,1 V na nowych 2,0, ale po zmianie częstotliwości na 533MHZ wreszcie wykrywa mi całe 6GB Mam nadzieje że nie będzie problemów, bo na razie jest ok. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc......piwo:))))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 Cholera wiedziałem że o czymś zapomniałem [; No ale skoro starczy Ci efektywne 533 to znaczy że nie kręcisz :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G3orG3 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Cholera wiedziałem że o czymś zapomniałem [; No ale skoro starczy Ci efektywne 533 to znaczy że nie kręcisz :twisted: o czym zapomniałeś? a jednak nie chodzi dobrze, tzn na samym systemie wszystko ok, ale problemy zaczęły się kiedy włączyłem grę. Zaczęło trzeszczeć jakieś dziwne artefakty się pojawiać, zawieszki, jednym słowem wielkie D. Musze protestować MEMtestem bo wrzuciłem na chwilę ale to najlepiej na cała noc, bo teraz chciałem trochę przy komputerze posiedzieć. Za pierwszym razem przy 4 kościach na 533MHz wartość CAS była 5-5-5-18 (imag0159) i za moment mnóstwo błędów (imag0160), wyjąłem kości 2x1GB , przestawiłem na 800MHz i wartość CAS była 5-5-5-15 (imag0161). Czy to tylko o po zmianie MHz się tak różni?? czy kości są delikatnie inne?? PS. żadna gra nie chce mi wejść teraz wrrrrrrrrrrrrrrr msakra Edytowane 15 Grudnia 2011 przez G3orG3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 Może się przegrzewają kości. 2,0-2,1V to nie najniższe napięcie. Spróbuj im dać 1,8V 667MHz, timingi 5-5-5-15. Przy 4 obsadzonych slotach radiatory raczej nie poprawiają chłodzenia kości. Może zastosuj jakiś nawiew nie, prowizoryczny na próbę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G3orG3 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Może się przegrzewają kości. 2,0-2,1V to nie najniższe napięcie. Spróbuj im dać 1,8V 667MHz, timingi 5-5-5-15. Przy 4 obsadzonych slotach radiatory raczej nie poprawiają chłodzenia kości. Może zastosuj jakiś nawiew nie, prowizoryczny na próbę. No zmieniłem na 667MHz i timingi 5-5-5-15 ale nie mogłem zmienić napięcia Voltage DRAM. Sprawdziłem CPU-z i pokazuje mi napięcie 1.8V, chyba płyta ustawiła sobie sama. ale teraz pojawił się inny problem, tzn wczoraj już. Winda fajnie chodzi ale żadnej gry nie mogę odpalić bo jakieś dziwne dzieją się akcje. Zawiesza się lądowanie gry, pojawia i znów pulpit i znów zawieszenia. Próbowałem odinstalować i wyczyścić sterowniki i zainstalować nowe. Tak jakby części nie usunęło i pojawia się ze sterowniki nie zostały zainstalowane i brak ikony w trayu. PS. w końcu sterowniki się zainstalowały, ale gry nadal nie uruchamiają się. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez G3orG3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Ponawiam pytanie: próbowałeś podnosić napięcie dla mostka północnego (Vnb) w okolice 1,5V+ (do 1,7V można chyba programowo, a powyżej była jakaś zworka na plycie do przestawienia)? Mem OC Charger czy jak to się tam u Asusa nazywało masz w BIOSie włączone? Edytowane 15 Grudnia 2011 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G3orG3 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Ponawiam pytanie: próbowałeś podnosić napięcie dla mostka północnego (Vnb) w okolice 1,5V+ (do 1,7V można chyba programowo, a powyżej była jakaś zworka na plycie do przestawienia)? Mem OC Charger czy jak to się tam u Asusa nazywało masz w BIOSie włączone? adashi teraz robi sie od 5 godzin test MEMtestem, na ustawieniach 667MHz i timingach 5-5-5-15. Jak sie skonczy, sproboje zrobic to co piszesz o mostku północnym. Narazie 0 błedów, została jeszcze jedna kość. Jak myslisz od czego moga być te problemy z grami??? Edytowane 15 Grudnia 2011 przez G3orG3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 No zmieniłem na 667MHz i timingi 5-5-5-15 ale nie mogłem zmienić napięcia Voltage DRAM. Sprawdziłem CPU-z i pokazuje mi napięcie 1.8V, chyba płyta ustawiła sobie sama. (...) Imposible. Testowałem 2x1GB+2x512MB i śmiało mogłem regulować napięcie. To co widzisz w CPU-Z to tylko SPD. Ustawienia pod OC. Interesuje Cię DRAM i NB. zdrowo zaczynać od 2.1 na pamięciach i 1.28 na mostku. GTL możesz też ustawic na 0.655 Asus P5q/p5q-e/p5q Pro/p5q Deluxe/p5q Premium - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 86 Jest jeszcze Performance Level i jedno ustawienie które wyleciało mi z pamięci... I poczytaj resztę tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Jakie temperatury mają radiatory pamięci? Letnie, ciepłe, gorące? Edytowane 15 Grudnia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 adashi teraz robi sie od 5 godzin test MEMtestem, na ustawieniach 667MHz i timingach 5-5-5-15. Jak sie skonczy, sproboje zrobic to co piszesz o mostku północnym. Narazie 0 błedów, została jeszcze jedna kość. Jak myslisz od czego moga być te problemy z grami??? No wiesz, to jest szukanie po omacku i eliminowanie kolejnych możliwości. Jakby mnie postawili pod ścianę i kazali wybrać jedną możliwość, to bym wybrał zbyt niskie napięcie dla NB. Kości pamięci zapewne okażą się dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G3orG3 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) No wiesz, to jest szukanie po omacku i eliminowanie kolejnych możliwości. Jakby mnie postawili pod ścianę i kazali wybrać jedną możliwość, to bym wybrał zbyt niskie napięcie dla NB. Kości pamięci zapewne okażą się dobre. ok przeszło 5 razy prawie 10 godzin.... zero błędów tak jak mówiłeś. A teraz lamerskie pytanie jak mam sprawdzić napięcie jakie mam na NB bo szczerze powiedziawszy nigdy w zmiany napiec się nie bawiłem i się tego obawiam trochę. Mam Everesta i Aide ale nic takiego tam nie widzę. Może ślepota??:P przy NB voltage jest auto i nic nie można zmienić. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez G3orG3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Ta pierwsza załączona miniatura od lewej: jak jesteś na tym ekranie, po prostu wklep z klawiatury 1.46. Jak nie pomoże, idż stopniowo w górę aż do 1.70 V. Jak nie pomoże, znaczy że to nie to i trzeba szukać dalej. Płyty w ten sposób nie uszkodzisz, nie obawiaj się. PL widzę masz ustawione na 9, dopóki pamięć jest na 667 MHz może tak zostać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Adashi, on ma ddr2 a nie 3. Nominalne napięcie to 1.8v zaiste ciekawy problem , u mnie na p2q-E pracuje 2x2gb geil dragon 1066+2x2gb ocz reaperx, co prawda o większym oc na 4 kosciach można zpomnieć ale nic się nie sypie. Może spróbuj wgrac inny bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Adashi, on ma ddr2 a nie 3. Nominalne napięcie to 1.8v zaiste ciekawy problem , u mnie na p2q-E pracuje 2x2gb geil dragon 1066+2x2gb ocz reaperx, co prawda o większym oc na 4 kosciach można zpomnieć ale nic się nie sypie. Może spróbuj wgrac inny bios? Ja mam na myśli napięcie mostka północnego - Vnb, a nie napięcie RAM. 1.8V to byłoby bardzo dużo jak na nominalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G3orG3 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 no i probowalem zmiany napiecia na mostku północnym od 1.23 do 1.50 i nic a nawet gorzej bo teraz wyskauja artefakty juz juz na biosie i jakis problem z dyskiem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 W chipsecie P45 zarówno kontroler pamięci jak i kontroler magistrali PCI Express dla grafiki znajdują się w mostku północnym. Dlatego też najbardziej prawdopodobną możliwością wydawało mi się być napięcie mostka północnego. Skoro to nie pomogło ja bym olał tę kwestię na tym etapie i sprzedał te gigowe kości w cholerę. A gdybyś chciał walczyć dalej to masz jeszcze pole do popisu z napięciami i taktowaniem magistrali PCI Express grafiki oraz napięciami, taktowaniem i timingami samych pamięci. Najprostszą dodatkową szansą (o ile tego jeszcze nie próbowałeś, bo pewnie próbowałeś) jest takie włożenie kości, aby nie włączył się tryb dual channel, czyli w sloty o tym samym kolorze włożenie kości o różnych wielkościach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Ja byłem przekonany, że możesz przegrzewać kości ze względu na za wysokie napięcie i obsadzenie wszystkich slotów. Okazuje się, że masz napięcie na auto, mimo że pamięci mają wymagane 2,0 i 2,1V. Taj im 2,0V w biosie (DRAM Voltage). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G3orG3 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Ja byłem przekonany, że możesz przegrzewać kości ze względu na za wysokie napięcie i obsadzenie wszystkich slotów. Okazuje się, że masz napięcie na auto, mimo że pamięci mają wymagane 2,0 i 2,1V. Taj im 2,0V w biosie (DRAM Voltage). wyjalem kosci 2x1 mam dosc walki z tymi kosciami, ale teraz walka z grafika. te paski na boku dziwne artefakty masakra. w koncu udalo mi sie wejsc w winde ale wyswietla mi w rodzialce 640x480. weszedlem w menagera urzadzen a ta grafa z wykrzyknimiem. sprawdzilem we wlasciwosciach a tam "system wylaczyl to urzadzenie z powodu zraportowanych bledow (kod 43)" ale farta mam masakra :) PS. przepraszam za brak polskich znakow, bo pisze z telefonu i to na szybko bo trzeba sie isc napic i odstresowac. Wasze zdrowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...