Skocz do zawartości
Agis

Jaką karte graficzna wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedługo kupuje nowy komputer i chciał bym sie ostatecznie dowiedziec czy czegos nie wymienic czy zostawic tak jak jetst, nie znam sie zbytnio na tym sprzecie wiec pisze tutaj o wasza pomoc.

Procesor : Intel Core i5 2400

Płyta główna : AsRock p67 pro3

Pamięc RAM : 1x4gb kingston cl9 1333MHz (podobno 4gb spokojnie wystarcza, mam maly budżet ale ostatecznie moge dokupic 2x4gb)

Karta Graficzna : Tu mam najwiekszy problem ale jak na razie jestem zdecydowany na Gigabite HD6850

Dysku wiadomo dlaczego nie kupuje ;p

Zasilacz Logic 620W

I jeszcze pytanie czy bede mógł pograc w najnowsze gry jak bf3 / mw3 itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Core i5 2400

Płyta główna : AsRock p67 pro3

(...) mam maly budżet

Kup tansza plyte, jesli nie zamierzasz podkrecac procesora np.

ASRock H61M/U3S3 248 zl

Mozesz kupic minimalnie wolniejszy procesor

i5 2320 724 zl

wez zasilacz jakiejs pewniejszej firmy np. xfx core 550W

ram lepiej 8 gb, grafika jest w porzadku. W BF3 pograsz bezstresowo w full hd pod warunkiem, ze nie zalezy Ci na trybie ultra. mw3 dziala mi poprawnie przy ustawionej koligacji dla 2 rdzeni (pomimo, ze rdzenie phenoma sa duzo wolniejsze od sb) a na pozostalych rdzeniach leci konwersja wideo. Ta gra nie ma wysokich wymagan ani w stosunku do cpu ani grafikii, mysle ze mozna pograc w wysokich detalach nawet na athlonie x2 albo core2duo, ale pewnie jak kazda gre i w tej da sie zabic grywalnosc poprawiaczami jakosci wymuszonymi z poziomu sterownika.

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tym budżecie nie ma za bardzo sensu inwestować w 8GB RAM, spokojnie starczy 4GB. Lepiej dołożyć do lepszego procesora / karty graficznej / zasilacza (szczególnie to ostatnie). Przy takim Logicu (nie ważne, czy 300W, 600W czy 1200W) połowa komputera może pójść w każdej chwili z dymem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie jaka karte graficzna dobrac do mojego zestawu, głownie do gier

Procesor: intel core i5 2500k

Plyta głowna: ASRock p67 pro3

Ram: Kingston HyperX 2xGrey (8gb)

Zalsilacz: OCZ StealthXStream 2 600w

Dysk: WD Caviar Blue 500gb 16mb 7200

Prosze o propozycje jakiś kart graficznych DO 700zł !!

Edytowane przez Agis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Chciałem ostatnio kupic karte graficzna w sklepie komputerowym. Powiedzialem ze chce kupic gigabite radeon hd 6850 i ze bedzie sluzyc glownie do grania a koles mi zaoferował o 20zł droższa Asus gtx 460 DirectCU 1gb dc2 ddr5 i mowi ze jest o jakies 7-8% wydajniejsza w grach.

Prosze o wasza opinie która karta graficzna bedzie naprawde lepsza i dlaczego oraz czym one sie różnią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty są porównywalne, z reguły trochę wydajniejszy jest jednak Radeon, szczególnie jeśli jest fabrycznie podkręcony jak ten model Gigabyte. Poza tym HD6850 jest mniej prądożerny i wymaga tylko jednej wtyczki PCI-E (w przypadku GTX 460 są to dwie wtyczki). Reasumując, lepiej wziąć HD6850, szczególnie, że niektóre GTX'y 460 od Asusa mają terkoczący wentylator (starsze rewizje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi