Nawighator Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 Witam was serdecznie, Chciałbym zasięgnąć kilku rad w kwestii zakupu sprzętu komputerowego, a dokładniej kilku podzespołów. Mianowicie mam zamiar kupić w przyszłym roku następujący zestaw: płyta główna - EVGA Classified Super Record 2 (SR-2) procesory - 2x Intel Xeon X5690 pamięci RAM - 12x 4GB Corsair DDR3 XMS3 Dominator k. graficzne - 4x 3GB EVGA GTX 580 Classified / Hydro Copper dyski SSD - 2x 480GB OCZ Technology Vertex 3 dyski HDD - 5x 3TB Hitachi Ultrastar 0F12456 A7K3000 Enterprise 24x7 napęd opt. - Pioneer BDR-206MBK Blu-ray Writer zasilacz - 1500W Enermax Platimax EPM1500EGT obudowa - Lian Li PC-V2120X (lub robiona na zamówienie - zależy od zasilania i chłodzenia - o czym poniżej) zastanawiają mnie następujące rzeczy: - czy zasilacz będzie wystarczający do tak potężnego zestawu, szczególnie, że bardzo często będzie on pracował na maksymalnych obrotach przez kilkadziesiąt godzin (rendering) - czy może poszukać i zamówić zasilacz 2000W, lub podłączyć dwa zasilacze, żeby mieć wystarczający zapas? (np przez przejściówkę typu Lian-Li Dual Power Supply Adapter... miał ktoś z tym kontakt, przetestował lub widział jakąś dobrze działającą alternatywę?) - czy w przypadku bardzo dużego obciążenia opłaca się mnie inwestować w chłodzenie wodne w takim zestawie? (na obu procesorach i 4 kartach graficznych), czy może polecalibyście jakieś wydajne chłodzenie powietrzem czy też mieszane - wodne na karty a powietrzne na procesory? (głośność chłodzenia nie ma znaczenia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Karta graficzna będzie za pewne do wymiany. Nowe karty od AMD powinny być wydajniejsze, aczkolwiek dopiero jutro przekonamy się czy tak będzie naprawdę. Dyski SSD OCZ Vertex 3 są to dość problematyczne, mogą powodować blue screen oraz zawieszanie systemu. Ogólnie odradzam dyski z kontrolerem sandforce. Jaki dysk SSD wybrać? Tu masz cały temat o tym oraz różne propozycje: Wszystko o SSD -- FAQ 1. Strona! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Edytowane 21 Grudnia 2011 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawighator Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 Dziękuję KoVol za opinię. Co do dysków SSD to z przyjemnością przeczytam podesłany materiał (jak tylko znajdę wolną chwilę). Mógłbyś mi jednak powiedzieć kilka słów na temat kart graficznych? Dlaczego uważasz, że te są do wymiany, zła firma/model, czy ATI są wydajniejsze w kwestii renderingu w 3dsmax (+vray)? Czy może najlepiej zaczekać na kolejne modele ATI/NV i wtedy dokonać wyboru (choć podejrzewam, że pierwsze modele nie będą tak dopracowane jak obecne 580 czy 6970...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 Najnowsze karty od AMD mają mieć premierę jutro, przynajmniej na papierze. Nie ma jeszcze oficjalnych testów, więc nie jest znana ich wydajność. Teoretycznie HD7970 powinien być wydajniejszy niż GTX580. Komputer z tego co wspominałeś będzie zakupiony w przyszłym roku a wówczas dostępność nowych grafik powinna być większa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Ale na ATI nie skorzysta z GPU-Render, do którego wykorzystywane są jednostki CUDA kart nVidia. A kupując takiego potwora z czterema kartami, to raczej pod GPU-Render, a nie gierki ;). BTW, temat kart IHMO bardzo ważny do rozeznania. Składając niedawno kompa pod 3DMaxa przewertowałem sporo wątków, w którym użytkownicy zgłaszali spore problemy z kartami GeForce serii 4xx i 5xx (klatkowanie w viewportach). Jako że sprzęt był sporo tańszy, zdecydowaliśmy się na nie sprawiające problemów GT250. Spotkałem się też wtedy z opisami kompów, gdzie w tandemie pracowała karta Quadro (niekoniecznie super wydajna) do wyświetlania grafiki w czasie pracy + druga karta GeForce (tutaj już coś z wysoce wydajnych potworków) właśnie do GPU-Render... PS. Co do SSD to tak jak kolega pisze powyżej - nic na SandForce 2xxx. Polecane są Crucial M4 lub Samsung 830 (oba praktycznie porównywalne)... Edytowane 21 Grudnia 2011 przez abes99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...