Kszysiu Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2011 (edytowane) Witam. 2 dni temu zakupiliśmy z kolegami taniego vps'a w celu postawienia serwera gry (minecraft). wcześniej "ćwiczyłem" sobie wszystko na wirtualboxie na ubuntu serwer. VPS jest na debianie - może w tym różnica. przejdźmy do sedna. zrobiłem sobie taki skrypcik: #!/bin/sh BINDIR="$(dirname "$(readlink -fn "$0")")" cd "$BINDIR" java -Xincgc -Xmx512M -jar craftbukkit-1.0.1-R1.jar jest on po prostu żywcem przepisany z poradnika jak postawić serwer :) później chciałem to wpakować w kolejny skrypt, dzięki któremu wpisując proste ./start.sh mógłbym uruchomić serwer w screenie: #!/bin/sh screen -S minecraft -t world -d -m ~/minecraft/minecraft.sh i tu pojawia się problem - na ubuntu serwer skrypt działa, debian wyskakuje mi z wiadomością "permission denied"... nie wiem o co chodzi i jak to "zwalczyć"... tak samo ze skryptem, dzięki któremu mogę nie wchodząc w screena pisać w konsoli: #!/bin/sh screen -S minecraft -p world -X stuff "$1 " kiedy wpisze ./skrypt "bla bla bla" to tak jakbym wpisał w konsoli serwera gry "bla bla bla" i nacisnął enter - na ubuntu działało, na debianie nie chce... tak samo wyskakuje "permission denied" oprócz tego jestem zadowolony i vps'a mogę nawet polecić(nie pamiętam czy można umieszczać linki z allegro), szczególnie jak pierwszy miesiąc jest za 5 zł a następne za 25 ;) jeszcze jedno małe pytanko - na ubuntu udało mi się znaleźć b. fajny serwer FTP - od razu po instalacji był dobrze skonfigurowany (login to login z systemu haslo tez i miało się prawa tylko do swoich folderów) tylko teraz go nie moge znaleźć. miał taką dziwną nazwę - w której było "v" gdzieś na początku. kojarzycie może? pozdrawiam Kszysiu Edytowane 24 Grudnia 2011 przez Kszysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2011 A czy przypadkiem na tym VPSie masz możliwość uruchamiania skryptów? Bo wyglada na to, że nie masz. jeszcze jedno małe pytanko - na ubuntu udało mi się znaleźć b. fajny serwer FTP - od razu po instalacji był dobrze skonfigurowany (login to login z systemu haslo tez i miało się prawa tylko do swoich folderów) tylko teraz go nie moge znaleźć. miał taką dziwną nazwę - w której było "v" gdzieś na początku. kojarzycie może?vsftpd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2011 (edytowane) dzięki to to :) A czy przypadkiem na tym VPSie masz możliwość uruchamiania skryptów? Bo wyglada na to, że nie masz. to dlaczego ten pierwszy skrypt działa? chyba napisze mejla i się spytam administratora. edit. mam jeszcze jeden problem. czasem po wywołaniu: chmod +x plik.bin albo chmod +x plik.sh i próbie go uruchomienia wyskakuje "no such file or directory" ;/ tak jakby chmod nie działał... DUUUUUUZY EDIT :) już praktycznie wszystko rozkminiłem:) w momencie kiedy skryptom minecraft.sh i start.sh zamiast prawa przez "chmod +x ..." nadałem przez "chmod a+x ..." skrypty zaczęły działać:) z problemem z uruchamianiem plików też sobie poradziłem - brakowało jakiejś biblioteki - teraz to nawet nie jestem w stanie określić jakiej bo nie pamiętam;p ftp sobie ładnie skonfigurowałem dzięki podstawowej konfiguracji z: http://zso.tbg.net.pl/~tomek/vsftpd_howto.html standardowo stawiało opory :) jeszcze tylko jedno, możecie polecić jakiś serwer www z php?:) ważne żebym mógł z poziomu php odpalać skrypty w folderze /home/minecraft pozdrawiam Kszysiu a tak wgl to... Wesołych świąt! Edytowane 25 Grudnia 2011 przez Kszysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...