goriantbg Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 witam kupilem sobie płyte głowna Intel Desktop Board 915GAV (instrukcj obslugi: http://www.manualowl.com/m/Intel/D915GRV/Manual/216801) płyta posiada dual channel memory na 4 kosci pamieci DDR400. Ja posiadam 2 gb ramu DDR400 w postaci 1x 1GB, 1x 512 MB, 2x 256MB I jak ja mam to teraz podpiac ??obojetne jak ?? czyli np w channel A w Dimm 0 1GB, pod dimm 1 512mb, a w channel B w dimm 0 i 1 po 256MB czy musi byc to w jakiejs kolejnosci podpiete ?? bo nie wiem wogole o co chodzi z tym dual channel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 w pierwszy kanał wepnij 2x256, później 512 i 1024, nie powinno być problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Po podpinaj tak by działało stabilnie (czyli próbuj doświadczalnie). Mam taki przypadek w pracy że są dwie różne kostki, i jak kostka nazwijmy ją "A" jest w gnieździe 1 (najbliższym CPU) , a kostka "B" w gnieździe 2 to pamięć potrafi sypać błedami/pracować niestabilnie ... a jak jest odwrotnie, to jest stabilnie jak skała. ps. są tam zdaje się kostki 512 MB Kingston i 256 MB Twinmos albo Samsung ... jeśli dobrze pamiętam to w tym konkretnym przypadku stabilnie jest, kiedy ta bardziej pojemna jest bliżej CPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Stabilniej jest gdy dwie sparowane pracują w dualu a pozostałe dalej. Zazwyczaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...