Skocz do zawartości
gisek

awaria dysku Fujitsu MJA2320BH G2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Miesiąc temu padł mi powyższy dysk w laptopie. Podczas pracy zawiesił się system i po resecie i sprawdzeniu w BIOSie okazało się, że nie jest już widoczny dysk. Kontrolka w laptopie od dysku się świeci, dysk się kręci. Jako, że laptop miał wykupione dodatkowe ubezpieczenie od uszkodzeń i awarii zgłosiłem awarię dysku. W serwisie okazało się, że komputer nosi ślady płynów w środku. Kiedy to się mogło stać nie wiem, na pewno nie przed samą awarią laptopa, znacznie wcześniej. Dysk po wymontowaniu nie nosi śladów zalania na obudowie, czy złączu. Proszę Was o poradę jak można odzyskać dane znajdujące się na dysku (są tam dwie partycje). Na tym mi pierońsko zależy). Oczywiście ubezpieczyciel odmawia wymiany dysku, bo została zgłoszona awaria a nie uszkodzenie, a tak naprawdę nie ma jasnej ekspertyzy, że obecność płynu wewnątrz sprzętu spowodowała uszkodzenie dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz kredyt ;) i do DR ( data recovery )... to nie jest wcale tania usługa.

W domowych warunkach nic nie zrobisz .... opcji uszkodzeń tego dysku jest kilka od uszkodzenia SA po uszkodzenie się mechaniczne głowicy itd....

To ubezpieczenie niestety nie obejmuje utraty danych ( wiem bo miałem okazje zapoznać się z takim ubezpieczeniem --- zalanie np podchodzi pod to bo to wypadek losowy czy np upadek lapsa ( nie wiem u kogo wykupowałeś UB )

Pamietaj że dyski laptopowe są znacznie bardziej narażone na uszkodzenia teraz masz nauczkę ... nagrywarka DVD w laptopie nie gryzie a nawet 100 pack płyt to tani zakup.... a dane są bezcenne..

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz skąd podmienić elektronikę to może uda ci się uruchomić dysk. Jak ci silnik lub głowica siadła to już tego nie naprawisz...

Do odzysku polecam Koll Ontracka ma on dużo oddziałów w Polsce. Usługa odzysku danych nie będzie tania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi