Jump to content
Sign in to follow this  
BuMeL

A'la spaghetti ze szpinakiem dla lekkostrawnych

Recommended Posts

Jako, że moja małżonka ma usunięty pęcherzyk żółciowy, nie może jadać ciężkich potraw, fast foody odpadają, wszystko co smażone, pieczone, pikantne etc. to szukamy rozwiązań odpowiednich dla całej rodziny, które pozwalają wszystkim na normalną egzystencję bez alienowania kobity. Tutaj z pomocą przychodzi jak zawsze moja nieoceniona mamuśka, podpowiadając wiele perełek.

 

Dzisiaj po wspólnych przemyśleniach przez telefon w 5 minut urodził się taki oto pomysł : co można zrobić szybko z mięsa bez smażenia i pieczenia, co posmakuje ? Duszone ze szpinakiem :) Danie lekkie, proste, szybkie i tanie. Jak ktoś nie lubi szpinaku to polubi.

 

Składniki:

 

0,5kg mielonego (ja preferuję łopatkę wieprzową)

0,5kg szpinaku (paczka mrożonego)

średnia cebulka (preferuję IMO smaczniejszy por)

makaron (najlepsze danie z NIE nitkami, czyli każdym, który ma zakręty, otwory, kształty etc. :) )

sól (lub kucharek)

biały pieprz, majeranek, koperek i czosnek do smaku, 3 kulki angielskiego ziela

łyżka mąki

można przyprawiać do woli ale bez przesadnie pikantnych przypraw bo szpinak raczej słabo na ostro smakuje :)

duża patelnia (lub inne naczynie do duszenia z pokrywką)

 

 

Cena: ~15pln, danie dla 4 osób, czas przygotowania ~30 minut.

 

Makaron solimy i gotujemy, NIE płuczemy wodą po odcedzeniu.

 

Mięso rozdrabniamy i dusimy na wodzie (tak tak, bez tłuszczu) przyprawione solą, majerankiem, zielem, białym pieprzem z cebulką i czosnkiem, można przyprawiać do smaku lub do woli :) aż całość nabierze aromatu, w razie potrzeby dolewamy wody aby utrzymać konsystencję półpłynnego sosu z mięsem. Po zaduszeniu dodajemy szpinak i kontynuujemy pichcenie aż zacznie rozpuszczać niebotyczny aromat w całej chacie. Na koniec trzeba to zagęścić, tradycyjnie mąką. NIE roztrzepujemy mąki w wodzie a rozpruszamy na sucho na gotującą się potrawę i dokładnie mieszamy.

 

Podajemy jak tradycyjne spaghetti, można doprawić listkiem bazylii i posypać żółtym serem, fantazja dowolna. Moja pięciolatka wtryniła dwie miski i prosiła o jeszcze.

 

Smacznie, zdrowo i przyjemnie :)

 

 

 

Dołączona grafika

Edited by BuMeL
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

To smakuje świetnie, ale absolutnie konieczny jest czosnek nadający charakteru. Czasem też dodawałem wędzone małże z puszki + jogurt, aby oprócz samego szpinaku można było co nieco ugryźć ;) (w wersji bezmięsnej) Rozumiem, że tutaj czosnek jest zbyt ciężkostrawny, ale jeśli ktoś nie ma takich ograniczeń to niech nigdy o nim nie zapomni, choć piszę chyba oczywistą rzecz :)

 

W lecie miałem okazję zjeść ze świeżym szpinakiem, wówczas smak jest dużo bardziej wyrazisty, nawet własne mrożonki są nieco lepsze od tych ze sklepu.

Edited by mihalo

Share this post


Link to post
Share on other sites

O fak, zapomniałem, że czosnek też dałem :) dzięki, już poprawiam ;d Czosnku niewiele ze względów zdrowotnych, nie jest on ciężki ale nie chcemy ryzyka.

Edited by BuMeL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dieta bezmięsna odpada ze względu na zapędy anemiczne ;) W większości i tak opiera się na lekkich zupkach czy gotowanym kurczaczku ale powiedzmy sobie szczerze, jak parówki z makulaturą za peerelu Nas nie zabiły to mielone raz na czas tym bardziej.

Edited by BuMeL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.