g_gerka Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2012 Witam, posiadam dziś zestawi z C2D E6750, 4GB RAM, GTX460. Czas już chyba na mały upgrade. Pytanie czy warto Waszym zdaniem czekać na IVY i mobo z serii 7, czy kupić dziś Z68 z jakimś G840 a potem przeskok na IVY i5-xxxxk?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forthal Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2012 ja się przesiadłem z c2d e6320, 4gb ram, geforce 6200tc na i3-2120, 8gb ram, integra, ssd i jest ładny kop ;) moim zdaniem, nie ma co czekać, bo i tak jest boost; g840 to tam ostro siedzi na piętach i3-21xx, a znacznie tańszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_gerka Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2012 Wydaje mi się, że nie będzie odczuwalnej różnicy między C2D E6750 a G840. Jednak ma to być tylko pierwszy krok - pytanie czy nie za szybki, do premiery Ivy tylko 3-mce. Korzystanie z integry raczej nie przewiduję (może w przypadku awarii), jaka by ona nie była dobra, GTX460 zamiecie ją pod dywan :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forthal Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) http://www.anandtech.com/bench/Product/60?vs=405 Moim zdaniem będzie różnica i to odczuwalna. No chyba, że podkręcisz tego E6750... Edytowane 5 Lutego 2012 przez forthal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2012 To źle ci się wydaje - G840 to mocny procek , przegania X3 od AMD , czasami daje popalić X4 . I3 spokojnie dogania Phenoma II X4 . Zależy ile masz kasy Celeron lub Pentium Dual Core Gxxx ( też SB ) + płyta na H61 - obecnie jedna z najlepszych kombinacji w kategorii zestawów za ~ 1 000 zł . I3 21xx + płyta na H61 - dobry i chłodny procek praktycznie nie ustępujący PII X4 . I3 21xx + płyta na P67 - jw. + możliwość OC po zmianie procka na I5 . I5 + płyta na P67 - mocne Quady , obecnie najlepsze w swoim przedziale , wersje K kręcą się dość wysoko na AC ; mankament - cena , obecnie trzeba wydać ~ 1 100 zł na Asrock P67 Pro3 ( jedna z najlepszych płyt głównych do 400 zł ) + I5 2300 ( najsłabszy z rodziny I5 ) , za I5 2500K trzeba liczyć dodatkowo + 130 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_gerka Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2012 Nic na H61 nie przewiduję. Wychodzę z założenia, że lepiej kupić lepszego procka a rzadziej niż wymieniać co rok. W czasie gdy kupowałem E6750 to był na prawdę sprzęt z górnej półki :) dlatego kwestia funduszy to sprawa otwarta. Z płytą chcialbym się zmieścić w okolicach 400zł. Wyrosłem już z kręcenia sprzętu do granic, więc nie potrzebuję miliona faz i kilograma chłodzenia na mostku. Obecnego E6750 daję ewnetualnie na 3.2GHz, nic więcej. Zastanawiam się tylko czy warto czekać na chipsety z serii 7. Jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forthal Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2012 To jak w końcu? Bo w pierwszym poście piszesz, że g840, a później przeskok na i5 Ivy, a teraz, że lepiej od razu lepszy procek kupić. To bierz i5-2400 + Asrock P67 PRO3, coś tam sobie procka podkręcisz, a zawsze to taniej niż i5-2500k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_gerka Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 W pierwszym poscie (z resztą w całym temacie) mam wątpliwości co kupić/zrobić. Gdybym rozważał tylko zakup SB to o nic bym nie pytał, ale lada moment będzie IB, dlatego pytanie: czy Waszym zdaniem warto czekać? Na to pytanie jeszcze nikt nie odpowiedział :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forthal Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Jestem tym typem, że uważam, że czekać można w nieskończoność. Mam kasę - kupuję to co jest dostępne i na co mnie stać. Czekać to ja mogę, ale tylko na grę lub dziewczynę. I tak z SB odczujesz boost, a to już jaki on będzie to twój wybór (SB czy Ivy). Może wstrzymaj się z Ivy i poczekaj do 2013? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...