Skocz do zawartości
g_gerka

Z68 + Sandy czy czekać na Z77 + ivy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam dziś zestawi z C2D E6750, 4GB RAM, GTX460.

Czas już chyba na mały upgrade. Pytanie czy warto Waszym zdaniem czekać na IVY i mobo z serii 7, czy kupić dziś Z68 z jakimś G840 a potem przeskok na IVY i5-xxxxk??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja się przesiadłem z c2d e6320, 4gb ram, geforce 6200tc na i3-2120, 8gb ram, integra, ssd i jest ładny kop ;) moim zdaniem, nie ma co czekać, bo i tak jest boost; g840 to tam ostro siedzi na piętach i3-21xx, a znacznie tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że nie będzie odczuwalnej różnicy między C2D E6750 a G840. Jednak ma to być tylko pierwszy krok - pytanie czy nie za szybki, do premiery Ivy tylko 3-mce.

Korzystanie z integry raczej nie przewiduję (może w przypadku awarii), jaka by ona nie była dobra, GTX460 zamiecie ją pod dywan :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To źle ci się wydaje - G840 to mocny procek , przegania X3 od AMD , czasami daje popalić X4 .

I3 spokojnie dogania Phenoma II X4 .

Zależy ile masz kasy

Celeron lub Pentium Dual Core Gxxx ( też SB ) + płyta na H61 - obecnie jedna z najlepszych kombinacji w kategorii zestawów za ~ 1 000 zł .

I3 21xx + płyta na H61 - dobry i chłodny procek praktycznie nie ustępujący PII X4 .

I3 21xx + płyta na P67 - jw. + możliwość OC po zmianie procka na I5 .

I5 + płyta na P67 - mocne Quady , obecnie najlepsze w swoim przedziale , wersje K kręcą się dość wysoko na AC ; mankament - cena , obecnie trzeba wydać ~ 1 100 zł na Asrock P67 Pro3 ( jedna z najlepszych płyt głównych do 400 zł ) + I5 2300 ( najsłabszy z rodziny I5 ) , za I5 2500K trzeba liczyć dodatkowo + 130 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic na H61 nie przewiduję.

Wychodzę z założenia, że lepiej kupić lepszego procka a rzadziej niż wymieniać co rok. W czasie gdy kupowałem E6750 to był na prawdę sprzęt z górnej półki :) dlatego kwestia funduszy to sprawa otwarta.

Z płytą chcialbym się zmieścić w okolicach 400zł. Wyrosłem już z kręcenia sprzętu do granic, więc nie potrzebuję miliona faz i kilograma chłodzenia na mostku.

Obecnego E6750 daję ewnetualnie na 3.2GHz, nic więcej.

Zastanawiam się tylko czy warto czekać na chipsety z serii 7. Jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak w końcu? Bo w pierwszym poście piszesz, że g840, a później przeskok na i5 Ivy, a teraz, że lepiej od razu lepszy procek kupić. To bierz i5-2400 + Asrock P67 PRO3, coś tam sobie procka podkręcisz, a zawsze to taniej niż i5-2500k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym poscie (z resztą w całym temacie) mam wątpliwości co kupić/zrobić.

Gdybym rozważał tylko zakup SB to o nic bym nie pytał, ale lada moment będzie IB, dlatego pytanie: czy Waszym zdaniem warto czekać? Na to pytanie jeszcze nikt nie odpowiedział :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tym typem, że uważam, że czekać można w nieskończoność. Mam kasę - kupuję to co jest dostępne i na co mnie stać. Czekać to ja mogę, ale tylko na grę lub dziewczynę. I tak z SB odczujesz boost, a to już jaki on będzie to twój wybór (SB czy Ivy). Może wstrzymaj się z Ivy i poczekaj do 2013?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi