Skocz do zawartości
Heisenberg

spory problem z miejscem na dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

W PC posiadam dwa dyski po 500GB podzielone na 6 partycji, mam także 8GB pamięci RAM, plik wymiany ustawiony na 8174MB, mój problem polega na tym że na każdej partycji brakuję mi po około 10GB, dla przykładu partycja systemowa: 25,5GB wolnych z 48,7 GB, to znaczy że pliki powinny zajmować około 23GB a naprawdę zajmują 15GB, ale to myślę że właśnie te brakujące 8GB to plik wymiany, chyba że się mylę. Ale na każdej innej partycji jest to samo, kolejny przykład: dysk G [tutaj instaluję gry] 208GB wolnych z 244GB, a gdy sprawdzę ile zajmują wszystkie foldery to wychodzi, że 27,6GB...czyli znów brakuję około 8GB. Czy plik wymiany ustawiony na 8GB "odciąga" z każdej partycji daną ilość miejsca? jeśli tak to jak zrobić by "brał" tylko z systemowej?

No chyba, że nie chodzi o plik wymiany. Teraz jeszcze sprawdziłem we właściwościach Mój Komputer i na każdej partycji poza systemową mam zaznaczone "bez pliku stronicowania". Czyli o co chodzi?

Będę niezmiernie wdzięczny za pomocne odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hibernacja wyłączona, sprawdziłem teraz programem win dir stat co zajmuję tyle miejsca na partycjach i okazało się, że na każdej jest plik pagefile.sys ważący wszędzie po 8GB, mogę je usunąć ze wszystkich partycji poza systemową?

Edytowane przez bokus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz. Jeżeli system nie pozwala mimo uprzedniego restartu, to wejdź jeszcze raz w aplet przydziału pliku stronnicowania, zmień na dysk systemowy -> auto, restart, zmień jeszcze raz na takie ustawienia, jakie chcesz i wtedy sprawdź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi