Skocz do zawartości
Gość piotrdobiecki

[post #9]tania i cicha karta graficzna

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrdobiecki

Mam pytanie: ktora płyta będzie lepsza: ASRock Z68 Extreme IV (ewent Pro 3) czy Asus Maximus Z68 Gene-Z? Komputer będzie przeznaczony do produkcji muzyki. Która z tych płyt posłuży mi dłużej, tzn. która z tych firm produkuje bardziej niezawodny i bezawaryjny sprzęt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz wiedzieć która posłuży dłużej? Kup obie, przekonasz się.

ASRock Z68 PRO3 to dość budżetowa płyta.

Obie firmy produkują dobry sprzęt.

ASRock został "powołany do życia" przez Asusa.

Asus daje 3 lata gwarancji, ASRock 2 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrdobiecki

Finalnie zdecydowany jestem na jedną z płyt Asusa: Asus Maximus IV Gene-Z lub Asus P8Z68-V Pro. Która z nich jest lepsza jakościowo i która generalnie będzie lepsza? Zajmuję się muzyką, nie zależy mi na dodatkowych złączach do drugiej karty graficznej itd. poyrzebuję jedno na kartę graficzną i jedną ewent na muzyczną. czy płyty mATX są tak samo trwałe i czy wsadzę ją do starej obudowy Midi Tower? czy ta płyta P8Z68 jest równie dobra? Bo szczerze powiedziawszy, to Maximus nie ma chyba wyjścia VGA, a ja mam jeszcze zwykły monitor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrdobiecki

Tyle się naprodukowaliście, a w końcu niczego merytorycznego się nie dowiedziałem. Sprzęt będzie służył również do obróbki filmów i pracy w PS, ale glównie do muzyki z dużymi obciążeniami, bo ja potrafię mieć w projekcie 80 różnych ścieżek instrumentalnych, do tego dojdą instrumenty wirtualne, których dotąd nie moglem używać, bo mialem za słabego kompa.Założyłem dwa tematy, ponieważ każdy dotyczyl innego wątku: jeden- co wybrać, a drugi - jakie są różnice w pamięci jedno i dwukanałowej w praktyce. Jak to jest, że płyta osiąga równą wydajność do płyt z pamięciami dwukanałowymi, a jest jednokanałowa. Poza tym zależy mi na płycie i ogólnie na sprzęcie, który mi posłuzy co najmniej 5 - 8

latj. Dlatego szukam solidnego sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że założyłeś, ale 4 tematy, a wystarczył jeden w co kupić i miałbyś odpowiedzi na nurtujące Cię pytania w jednym miejscu.

W takim razie nadal nie wiem po co Ci takie płyty. Jedna dedykowana jest multiGPU, a druga dodatkowo overclockerom i bywalcom lan party. Tobie wystarczy Pro 3 o ile w ogóle podkręcasz.

Niemożliwym jest by któryś Asus z P67 lub Z68 był "jednokanałowy"

Jakie wyjście ma Twój monitor? Jak wygląda reszta konfiguracji i co to za obudowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrdobiecki

Chodzilo mi, czy jakościowo P8Z68-V Pro ustępuje Maximusowi gene-Z. Sprzęt ma mi służyć przez następne 10 lat, bo nie wiem, czy mnie znów będzie stać na tak drogi komputer

Problem w tym, że założyłeś, ale 4 tematy, a wystarczył jeden w co kupić i miałbyś odpowiedzi na nurtujące Cię pytania w jednym miejscu.

W takim razie nadal nie wiem po co Ci takie płyty. Jedna dedykowana jest multiGPU, a druga dodatkowo overclockerom i bywalcom lan party. Tobie wystarczy Pro 3 o ile w ogóle podkręcasz.

Niemożliwym jest by któryś Asus z P67 lub Z68 był "jednokanałowy"

Jakie wyjście ma Twój monitor? Jak wygląda reszta konfiguracji i co to za obudowa.

Jakoś nie mam zbytnio zaufania do ASRock-a, poza tym czytałem tu testy i Pro-3 ma słabe chlodzenie sekcji zasilania, ponoć grzeją się mosfety, co oznacza krótszą żywotność sprzętu. Skoro ASRock jest tanszym bratem Asusa, bo stworzyl go Asus, to jednak wolałbym Asusa. Chodzi mi o to, żeby nie zepsuło się coś po np. trzech latach albo wcześniej, poprzedni komputer stacjonarny służyl mi z małym unowocześnieniem przez 8 lat. W opisie na oficjalnej stronie Asusa w wersji polskiej jest o tym, że Gene-Z ma pamięć jednokanałową :( Obudowę mam Midi tower, reszta podzespołów do kupienia, bo to stary zlom, ostatnie kilka lat używałem laptopow. Procesor chciałbym i7 2600K 3.4, monitor mam jeszcze zwykły, VGA, ale mógłbym kupić jakąś kartę graficzną za 200zł z wejściem VGA, bo Maximus ma tylko HDMI. REsztę podzespolów muszę jeszcze dobrać, wszystko musi pracować cicho i być dobrej jakości, ale bez przeplacania, bo nie mam pracy, chcę dobrze zagospodarować oszczędności.O pozostałe podzespoly pewnie jeszcze będę się pytał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrdobiecki

Potrzebuję dobrać do płyty Asus Maximus Gene-Z kartę graficzną: komputer glównie przeznaczony będzie do robienia muzyki, ale chciałbym sobie również czasem pograć w jakieś gierki. Poza tym czasami zmkontuję jakiś film HD lub popracuję w Photo Shopie. Karta powinna być cicha, właśnie ze względu na to, że priorytetem jestvrobienie muzyki. Mogę dać około 200zł za kartę, z jakimś małym marginesem oczywiście. Jaką kartę byście polecali? Czy karta z chlodzeniem pasywnym 512MB da radę czy za słaba?Jakiej firmy polecacie karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość ankakowalska

N-razy Ci pisano, że nie warto kupować tej płyty głównej.

Ja osobiście nigdzie nie widzę w tym temacie takiego wpisu, a jedynie, że nie warto przeplacać. Zbanowaliście Piotrka, tylko za to, że ma inne upodobania od was.Ja tu widzę u góry wpis, że asus stworzyl asrocka i że maximus to topowa płyta asusa. Czy znasz jakieś konkretne wady tej płyty glównej czy tylko kłapiesz dziobem bo nie lubisz asusa albo oplaca cie asrock? Piotrek zapytal tu o kartę graficzną, a wy go banujecie i umieszczacie temat jako wpis o płytach glównych.nikt się ciebie nie pytal w tym wpisie jaką płytę polecasz, lecz jaką kartę graficzną polecasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy, aż zarejestruję się także Piotrka babcia, bo jak widzę mama już jest :lol2:

Nie wiem po co więc szanowny Piotr "wielotematowiec-spamer" Dobiecki pyta o porady skoro sam wie najlepiej i ma tak dobrze zorientowaną rodzicielkę. Bajki o tańszym bracie Asusa i słabej sekcji napisał sam autor tematu. Co do kłapania dziobem to rzeczywiście lubię ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotrdobiecki nie został zabanowany tylko dostał odpoczynek na 3 dni od forum za olewanie regulaminu działu, dwukrotnie to samo przewinienie w ciągu kilku dni.

Nie mów mi za dwoje bo aż taki stary nie jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość ankakowalska

Czekamy, aż zarejestruję się także Piotrka babcia, bo jak widzę mama już jest :lol2:

Nie wiem po co więc szanowny Piotr "wielotematowiec-spamer" Dobiecki pyta o porady skoro sam wie najlepiej i ma tak dobrze zorientowaną rodzicielkę. Bajki o tańszym bracie Asusa i słabej sekcji napisał sam autor tematu. Co do kłapania dziobem to rzeczywiście lubię ;)

O tańszym bracie asusa pisal Klaus. To może mi odpowiesz na pytanie: czy masz konkretne zastrzeżenia do płyty asus maximus gene-z? Ja też czytałam o niej dobre recenzje, zresztą na purepc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie jest fanem niczego, a ten sprzęt ma faktycznie mieć do tworzenia muzyki to Asrock P67 PRO3 to moim zdaniem aż za dość. Ten maximus jest spoko, ale po co przepłacać? Jak piotrek ma własne zdanie to niech kupuje co woli i v'oile, ale uparty gbur, do którego żadne RADY nie docierają widocznie nie widzi, że jak ma do wyboru maximusa gene-z i extreme4 to lepiej wziąć Pro3. Co on do muzyki z x-fi i xonara sli/crossfire zrobi, ze Extreme4 potrzebuje?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to. Produkt nie musi być "zły" by być nieopłacalnym. Jakby autor napisał, że chce komputer do gier na lan party to dostałby właśnie propozycję tej płyty Asusa ze względu na dwa PCI-Express x16 i dobre OC, a wszystko w formacie micro ATX. Ale do muzyki? Pro3 aż nadto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...