Skocz do zawartości
materkamil

Komputer (3 tys równe!) wybrałem sprzęt już

Zestaw  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten zestaw jest dobry?

Rekomendowane odpowiedzi

Obudowe i napęd ze starego kompa mam. Dysk niestety nie nadaje się. Taki zestaw skompletowałem:

Procesor Intel Core i5 2500K

Płyta główna Asrock P67 PRO3 (B3)

Karta Graficzna Asus GeForce CUDA GTX560 DCII 1GB

Zasilacz Thermaltake Smart 630W

Chłodzenie Thermalright HR-02 Macho Rev.2

RAM Corsair XMS3 8GB, 1600MHz DDR3

Dysk Western Digital Caviar Black 500GB WD5000AAKX

Wentylator dodatkowy SilentiumPC Zephyr 120 LED BLUE

Pasta termoprzewodząca Zalman ZM-STG1

Jak to ocenicie? Co tu zmienić? Czy zestaw dobry. Będzie on służył jako komputer do podkręcania wszystkiego, nauki informatyki. Gry nie są priotytetem chociaż oczywiście taki BF 3 musi chodzić ;)

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

ja bym zmienił zasilacz chłodzenie i ram

chłodznie http://www.agito.pl/thermaltake-contac-29-bp-82-474254.html?attr=392-66876,393-497023

pamięci razy 2 http://www.agito.pl/pamiec-goodram-ddr3-4096mb-1333mhz-cl9-0-box-96-387269.html?cid=707&attr=366-300060,1-218114,361-47341,363-300064

na tym chłodzeniu temp wyglądają tak: i5 2500k 4,5ghz max w grach 45-50, 4,7ghz 50-52, 4,9ghz 55-58. Dodam że wentylator pracuje na najniższych obrotach tj 800obr.. Chłdozenie jest ciche, wydajne, tanie, małe i lekkie.

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego byś zmienił ramy? Przecież Corsair to bardzo dobra firma. A ceny są podobne.

Chłodzenie? Na pewno? Przecież to jest dużo tańsze od podanego przeze mnie --> o 80 zł. Cena musi o czymś świadczyć

A zasilacz jaki byś brał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Chłodzenie wystarczy to co ci podałem ja mam wentylator puszczony na nim na najwolniejszych obrotach i w idle mam teraz 26,23,18,24 temp chyba mówią same za siebie dla czego warto je kupić? podczas grania tylko w gta 4 gdzie gra wykorzystuje w pełni 4 rdzenie temp max odnotowana po godzinie gry to 55c przy 4,7ghz wiec jest bardzo ok. na platformie s1155 1333mhz a 2000mhz różnicy nie robi żadnej wiec kupuj 1333mhz cl9 1,5v. Po co ci takie wilkie chłodzenie które zasłoni dostęp do ramu i wtyczyki zasilania cpu? żeby wyjąć zasilacz z kompa będziesz musiał zdjąć chłodzenie, żeby wyjąć płytę będziesz musiał zdjąć chłodzenie za każdym razem pastę od nowa nakałdać. bez sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam na dole. No dobra ale przechodząc do tego. Chcę podkręcać procesor do 6 Ghz. Dziwne co ale taki mam zamiar. Dlatego potrzebuje dobrego chłodzenia do 200 zł. Na tą D14 mnie nie stać. I mówisz że wystarczy to co podałeś?

Edit: Ramy co podałeś wyjdą mnie łącznie 164 zł. A te co podałem 1600 MHz wyjdą mnie 170 zł. Więc 6 zł to nie majątek a oko cieszy te 1600 :)

Edytowane przez materkamil
  • Downvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

6ghz? haha chyba żartujesz z taką wiedzą jak twoja nie zabierał bym sie za podkręcania. Człowieku rekord na chłodzeniu wodnym to 5,5ghz przy napięciu 1,6v max co ci uda się wycisnąć na chłodzeniu powietrzem to 5,2ghz lub 5,3ghz to jest max więcej się nie da. Mi udało się podkręcić max 5,1ghz ale tylko dwa rdzenia reszta była wyłączona temp w stresie wynosiła wtedy tylko 45c.

tu masz screna

post-174386-0-27391300-1329159331_thumb.jpg

i5 2500k kręci się średnio od 4,5ghz do 5ghz zależy od sztuki.. o 6ghz możesz sobie pomarzyć tyle da się osiągnąć na krótką metę przy bardzo wyskoim napięciu zabójczym dla tego procesora i chłodzeniem ciekły azotem a nie chłodzeniem powietrznym zapamiętaj moje słowa.

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba żartujesz z taką wiedzą jak twoja

Tylko licz się ze słowami ziomal ok? B-)

chłodzeniem ciekły azotem a nie chłodzeniem powietrznym zapamiętaj moje słowa.

I tu bozia dała że jestem pasjonatem fizyki niskich temperatur...

No ale powracając do chłodzenia - które po tej mojej krótkiej informacji o moich planach życiowych - teraz wydaje ci się najsensowniejsze? To co ty podałeś czy to co ja?

• Downvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz tego HR-02.

Nie zrobisz na Thermaltake Contac 29 tych życiowych 6GHz i będziesz płakał po sieci, że to dlatego, że na PPC złe chłodzenie doradzili.

Tak, bierzesz Macho, jesteś macho :rolleyes: albo inaczej, jesteś macho, bierz Macho :rolleyes:

• Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosząc się do chłodzenia to myślę że lepiej brać zalmana stg2 zwyczajnie wydajniejsza pasta,chłodzenie w tej cenie Thermalright Venomous X + dobry wentyl 120mm zmiecie konkurencję :)

Z dobrych wentyli w miarę rozsądnych cenach śmiało można polecić Enermax UCCL12 Cluster -120mm czy Be quiet! SilentWings USC 120mm

Reszta zestawu jak najbardziej ok,chodź zasilacz osobiście brałbym XFX 550w.

Edytowane przez Adrian_Culés

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mnie codzienne używanie nie obchodzi bo ja jestem niecodzienny i wyjątkowy! Ludzie dochodzili na nim do 5,5 Ghz więc może ja do 6 dojdę. Dam napięcie: 1,65 V

Nie potrafisz złożyć dla siebie komputera a chcesz dojść do 6GHz? Człowieku, zejdź na ziemię albo przestań trollować.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...