Skocz do zawartości
Paranormal

Części komputerowe do 2700zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem tu nowy, ale z pewnością się dogadamy :). Jak widać temat, chcę kupić nowe części do komputera tak do 2700zł, gdyż zamierzam przejść z LGA775 na SB. Szykuję się do wykonania dobrego OC CPU i GPU. Chłodzenie, dysk i obudowę mam już. Jest to Zalman CNPS10X Performa oraz SilentiumPC Brutus-410 i Hitachi 320GB SATAII. Chcę przede wszystkim to ustabilizować pod BF3. Gram tylko i wyłącznie na rozdzielczości 1440x900. Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale nie jestem pewien, dlatego chciałbym się dowiedzieć waszej opinii.

O to moja propozycja.

Jak myślicie? Czy ta pasta będzie wystarczyć na 2 razy? Bo będę jeszcze ją nakładał w innym komputerze, który idzie na sprzedaż. Czy może lepiej zrezygnować z Z68 i wybrać P67? Czekam na wasze opinie i pozdrawiam ;).

Edytowane przez Paranormal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z modularnych (i to w pełni modularnych) dobry będzie np. OCZ ZT 550W:

http://www.morele.net/zasilacz-ocz-ocz-zt550w-eu-433642/

Poza tym, tak jak zostało wspomniane, pamięci zmień na 4GB w jednej kości lub 2x4GB:

http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3-4096mb-pc1333-cl9-gr1333d364l9-4g-294462/

http://www.morele.net/pamiec-corsair-2x4gb-1600mhz-ddr3-cl9-xms3-heat-spreader-cmx8gx3m2b1600c9-411692/

Zestaw 2x2GB jest nieopłacalny, zwłaszcza w cenie ponad 100 zł. W dodatku tamte Kingstony mają napięcie 1,65 V, czyli maksymalne bezpieczne dla Sandy Bridge. Podsumowując, nie warto ich brać.

Poza tym kartę graficzną nie zaszkodziłoby zmienić np. na model Gigabyte:

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx560-ti-1gb-gv-n560ud-1gi-411014/

W przypadku modelu MSI dopłacasz 70 zł dla niespełna 60MHz większego taktowania na rdzeniu, co nie jest specjalnie opłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do OC ten giguś będzie odpowiedni?

Na razie tak to wygląda.

KLIK

Nie wiem, czy to dobre rozwiązaniem, ale wziąłem zasilacz 750W, bo kto wie? Może w przyszłości, za kilka lat(na 100%) będę zmieniał części. Zestaw ma starczyć na zdecydowanie kilka lat(4-5 lat) bez przykuwania uwagi, na jakich detalach grałbym(Tak jak np. teraz w BF3 na minimalnych). Ale też można wziąć ten 550W.

EDIT;

Tak to teraz wygląda. Z reszty kasy pozwoliłem sobie wybrać słuchawki do muzyki :). Taka zachcianka :E. Można też na co innego wydać :E.

Edytowane przez Paranormal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do OC ten giguś będzie odpowiedni?

Powinien dawać radę, oczywiście w granicach rozsądku. Pastę zmieniłbym jednak na Zalmana STG-2, spokojnie wystarczy na dwie aplikacje, a jest dość wydajny jak na swoją cenę i łatwo się go nakłada / usuwa. Zasilacz będzie wystarczający, ma 540W na linii 12 V, uciągnie każdą dostępną obecnie jednordzeniową kartę graficzną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thermal Interfaces Roundup: Retail Products. Page 12 - X-bit labs

Test past termoprzewodzących | Chłodzenie.net

A gdzie niby MX-2 przegrywa z STG2? Heh.

Obecnie to jest nawet MX-4.

Edytowane przez forthal
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh? ano tu

80-way Thermal Interface Material Performance Test | Thermal Interface Material,Thermal Paste,Heatsink Compound,80-Way Thermal Interface Material Best Thermal Paste Heatsink Compound Cooling Performance Comparison Benchmark Tests

Wielki test past termoprzewodzących. Odsłona druga. | Chłodzenie.net

:)

Po za tym nie jest to kwestia nad którą powinno się zbyt długo rozwodzić(z past z tej półki ciężko jest trafić na dziadostwo), ale jeżeli kolega bierze się za poważne OC to powinien zainteresować się raczej Coollaboratory Liquid pro(ew. Metal Pad)

A fakt, że w testach STG2 wypada bardzo różnie można uzasadnić tym, że cholernie ciężko się ją nakłada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi