Skocz do zawartości
Immothep

XP1600+ i FSB 166

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post i mam nadzieje że nie zostane zlinczowany jeżli już gdzieś było rozmawiane na podobny temat, ale tych spostów jest sporo i znaleść coś to nie lada sztuka :)

Mam problem z moim prockiem chcialem go puścić na FSB ale po zmianie komp niby chodzi, słychać jak wszystko pracuje (wentylki, hdd) ale monitor gaśnie tak jakbym wyłączył kompa (nie monitor) na tym "cyferblacie" :) który jest na płycie głównej wyświetla sie kod C3 i oznacza wg instrukcji "Expand compressed BIOS code to DRAM"

Powiedzcie mi czy jest jakaś szansa że procek pójdzie na fsb166 czy trafilem akurat na taki egzemplarz który nie pójdzie więcej :|

THX 'n' POZDRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podam kilka szczegółów:

- XP1600+ 0.18 microna - Vcore default (1.75V)

- EPOX 8RDA

- 2x256 DDR 333 CL2.5 chodzą w Dual Chanel (nie No Name tylko zapomniałem nazwy ale jak wazne to wyjme i zobacze:) )

- Cooler Tytan TTC-DB5TB(3)

FSB 150 - system stabilny - benchmark nie wywala sie do windy

FSB 152 - system "stabilny" - benchmark wywala sie do windy

FSB 154 - system (XP) laduje sie do momentu logowania a po kliknięciu na OK wisi

FSB 162 - komp sie odpala ale windows juz nie

FSB 164 - komp sie nie dopala - restet CMOS

Mam nadzieje ze takie informacje starczą :)

POZDRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mój pierwszy post i mam nadzieje że nie zostane zlinczowany jeżli już gdzieś było rozmawiane na podobny temat, ale tych spostów jest sporo i znaleść coś to nie lada sztuka :)

Mam problem z moim prockiem chcialem go puścić na FSB ale po zmianie komp niby chodzi, słychać jak wszystko pracuje (wentylki, hdd) ale monitor gaśnie tak jakbym wyłączył kompa (nie monitor) na tym "cyferblacie" :) który jest na płycie głównej wyświetla sie kod C3 i oznacza wg instrukcji "Expand compressed BIOS code to DRAM"

Powiedzcie mi czy jest jakaś szansa że procek pójdzie na fsb166 czy trafilem akurat na taki egzemplarz który nie pójdzie więcej :|

THX 'n' POZDRo

mi ten proc (AGOIA) chodzil dopiero stabilonie na fsb 166 przy 1,95V, oczywiscie mnoznik default

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

max co udało mi sie uzyskać to FSB 160 przy Vcore 1.95 ale i tak windows tylko chodzi benchmark odrazu wywala sie przy starcie, wyższe FSB to już blue screen podczas ładowania windowsa :|

Czy to oznacza że trafiłem na sztuke z której nie da się wiecej wycisnąc??

POZDRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

max co udało mi sie uzyskać to FSB 160 przy Vcore 1.95 ale i tak windows tylko chodzi benchmark odrazu wywala sie przy starcie, wyższe FSB to już  blue screen podczas ładowania windowsa :|

Czy to oznacza że trafiłem na sztuke z której nie da się wiecej wycisnąc??

POZDRo

wszystko mozliwe choc jesli masz slaba zasilke to moze to byc wina i tego :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodałem Vcore na 2.05 przy FSB 166 i nawet nie pokazał sie blue screen windows sie juz wogóle nie ładuje :( i co jeszcze zauważyłem później po wejsciu do biosu komp zaczął sie zawieszać albo sam restartować dopiero jak wyłączyłem go na pare minut i ponownie właczyłem udało mi sie zmniejszyć FBS i Vcore :| jakieś sugestie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Immothep __.czy nie pisales kiedys na grach online? nick mi sie kojarzy :) a co do twojego problemu to moze tzreba bedzie obnizyc mnoznik zeby miec to upragnione fsb.

W razie czego masz w faq caly topic o odblokowywaniu palomino(przepalanie, laczenie mostkow, moze sprawdzi sie jakis drut mod :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

john_doe --> zgadza sie :) pisalem i jeszcze pisze czasami na GOL'u :) co do upragnionego 166 to wcalnie nie jest upragnione :) niedlugo bede miał 1700+ i na nim sobie poszaleje a tu poprostu chce sie pobawic na 1600+ :)

sinus --> co do temperatur to bios pokazywał mi wtedy na szynie 166 coś koło 53C, a i chciałem sie dowiedziec jak to jest z napieciem na pamięci, na ile moge bezpiecznie podkrecic ich V bo teraz mam defaultowe V i może przez to...

PS jestem zielony w overclockingu i narazie chce sie pobawic na 1600+ i wiedziec w miare duzo kiedy przejde na 1700+ :)

POZDRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BENITO --> czuje się zaszczycony :P

sinus --> 53C za dużo?? z tego co słyszałem to "bezpieczna granica" max temperatura to coś ~70C znajomy ma w idle na 2000+ niepodkreconym coś koło ~50C

No nic zostają mi 2 wyjścia: albo pociachać mostki na procku albo kupić 1700+ :P

POZDRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BENITO --> czuje się zaszczycony :P

sinus --> 53C za dużo?? z tego co słyszałem to "bezpieczna granica" max temperatura to coś ~70C znajomy ma w idle na 2000+ niepodkreconym coś koło ~50C

No nic zostają mi 2 wyjścia: albo pociachać mostki na procku albo kupić 1700+ :P

POZDRo

w idle bez krecania to mozna miec nawety 80 * ale jak sie kreci to temp powinna oscylowac na powietrzu w granicach 40 -50*, imho 50* jest wedlug mnie magiczna wartoscia po przekroczeniu ktorej komp jest czesto niestabilny :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w przypadku 0,13 jest niestabilny po przekroczeniu 50 stopni. Ale jeśli chodzi o 0,18 mam stable do 71 stopni w 100%. Masz grubsze ścieżki, które lepiej znosza nagrzewanie niż nowe procki. Ostatnio nawet mój był stabilny przy 72 stopni. Jak u mnie w pokoju było powyżej 30 i katowałem proca stability testem. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czegos nie rozumiem w podpisie masz ze masz antka 1700+ a tu piszesz ze 1600+ !!! To jak to jest?

moj xp1600+ CHODZIL jako 172*10,5

1600+ mialem z gigabyte GA-7VAX ale go zjaralem (chodzi o plyte)

teraz mam 1700+ z gigabyte GA-7VAX-A

moj xp1600+ chodzil jako 172*10,5 przy defauldowym napieciu tylko temp. oscylowala w granicach 55-60 stopni.

szczerze mowiac to nie chce mi sie wierzyc w to 8O

zobacz na wynik w 3dmarku tam jest napisane 1790 mhz co daje troszeczke ponad 170 mhz na magistrali procek byl z serii AGOIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja na swoim sprzęcie poszedłem bez problemu na 166x10,5 plus 5%napięcie i 3dMark (2001=8900pkt) spokojnie przebrnął ale temperaturka była około 53-55stopni.

PS. jak mogę zmienić mnożnik na swoim procu?? , może to już było ale nie mogę znaleźć, dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój stary procek (XP1600+ AGOIA) chodził na sprzęcie w podpisie na fsb 180 i napięcie miał wtedy 2,112 volta (dysk mi padł po tym). fsb 175 - napięcie 1,9. Natomiast do fsb 170 miał napięcie default-owe :) Mnożnik cały czas w spokoju (10,5)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem procesor należy uznać za solidnie podkręcony gdy przechodzi jakiś porządny benchmark np. właśnie 3DMarka, a nie jak tylko wchodzi do windy, bo tak to mój może być 2200+, albo i więcej, jak się uprę i dobry wiatr zawieje. :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...