Immothep Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 To mój pierwszy post i mam nadzieje że nie zostane zlinczowany jeżli już gdzieś było rozmawiane na podobny temat, ale tych spostów jest sporo i znaleść coś to nie lada sztuka :) Mam problem z moim prockiem chcialem go puścić na FSB ale po zmianie komp niby chodzi, słychać jak wszystko pracuje (wentylki, hdd) ale monitor gaśnie tak jakbym wyłączył kompa (nie monitor) na tym "cyferblacie" :) który jest na płycie głównej wyświetla sie kod C3 i oznacza wg instrukcji "Expand compressed BIOS code to DRAM" Powiedzcie mi czy jest jakaś szansa że procek pójdzie na fsb166 czy trafilem akurat na taki egzemplarz który nie pójdzie więcej :| THX 'n' POZDRo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 przydaloby sie wiecej szczegolow jak plyta, pamieci, czy procek jest 0,13 czy 0,18?? bez takich podstawowych danych trodno jest co kolwiek powiedziec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 1600+ tylko na 0,18 i bez podniesienia napiecia na 166 na pewno nie pojdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 podam kilka szczegółów: - XP1600+ 0.18 microna - Vcore default (1.75V) - EPOX 8RDA - 2x256 DDR 333 CL2.5 chodzą w Dual Chanel (nie No Name tylko zapomniałem nazwy ale jak wazne to wyjme i zobacze:) ) - Cooler Tytan TTC-DB5TB(3) FSB 150 - system stabilny - benchmark nie wywala sie do windy FSB 152 - system "stabilny" - benchmark wywala sie do windy FSB 154 - system (XP) laduje sie do momentu logowania a po kliknięciu na OK wisi FSB 162 - komp sie odpala ale windows juz nie FSB 164 - komp sie nie dopala - restet CMOS Mam nadzieje ze takie informacje starczą :) POZDRo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 To mój pierwszy post i mam nadzieje że nie zostane zlinczowany jeżli już gdzieś było rozmawiane na podobny temat, ale tych spostów jest sporo i znaleść coś to nie lada sztuka :) Mam problem z moim prockiem chcialem go puścić na FSB ale po zmianie komp niby chodzi, słychać jak wszystko pracuje (wentylki, hdd) ale monitor gaśnie tak jakbym wyłączył kompa (nie monitor) na tym "cyferblacie" :) który jest na płycie głównej wyświetla sie kod C3 i oznacza wg instrukcji "Expand compressed BIOS code to DRAM" Powiedzcie mi czy jest jakaś szansa że procek pójdzie na fsb166 czy trafilem akurat na taki egzemplarz który nie pójdzie więcej :| THX 'n' POZDRo mi ten proc (AGOIA) chodzil dopiero stabilonie na fsb 166 przy 1,95V, oczywiscie mnoznik default Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 max co udało mi sie uzyskać to FSB 160 przy Vcore 1.95 ale i tak windows tylko chodzi benchmark odrazu wywala sie przy starcie, wyższe FSB to już blue screen podczas ładowania windowsa :| Czy to oznacza że trafiłem na sztuke z której nie da się wiecej wycisnąc?? POZDRo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 max co udało mi sie uzyskać to FSB 160 przy Vcore 1.95 ale i tak windows tylko chodzi benchmark odrazu wywala sie przy starcie, wyższe FSB to już blue screen podczas ładowania windowsa :| Czy to oznacza że trafiłem na sztuke z której nie da się wiecej wycisnąc?? POZDRo wszystko mozliwe choc jesli masz slaba zasilke to moze to byc wina i tego :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Mam 300W Huntkey, czy słaby - nie wiem na zasilaczach sie nie znam No nic widze że nikt nie ma pomysłu wiec chyba zostane jak narazie na fsb150 do czasu kiedy nie kupie 1700+ POZDRo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zeby mój były 1600XP poszedł na 166 to musiałem mu zapodać Vcore ponad 2V! :? Więc sie nie dziw! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zapodałem Vcore na 2.05 przy FSB 166 i nawet nie pokazał sie blue screen windows sie juz wogóle nie ładuje :( i co jeszcze zauważyłem później po wejsciu do biosu komp zaczął sie zawieszać albo sam restartować dopiero jak wyłączyłem go na pare minut i ponownie właczyłem udało mi sie zmniejszyć FBS i Vcore :| jakieś sugestie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Immothep __.czy nie pisales kiedys na grach online? nick mi sie kojarzy :) a co do twojego problemu to moze tzreba bedzie obnizyc mnoznik zeby miec to upragnione fsb. W razie czego masz w faq caly topic o odblokowywaniu palomino(przepalanie, laczenie mostkow, moze sprawdzi sie jakis drut mod :D ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 A jakie masz temperaturki? Bo takie efekty pojawiają się przy zbyt wysokiej temperaturze CPU albo chipsetu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 john_doe --> zgadza sie :) pisalem i jeszcze pisze czasami na GOL'u :) co do upragnionego 166 to wcalnie nie jest upragnione :) niedlugo bede miał 1700+ i na nim sobie poszaleje a tu poprostu chce sie pobawic na 1600+ :) sinus --> co do temperatur to bios pokazywał mi wtedy na szynie 166 coś koło 53C, a i chciałem sie dowiedziec jak to jest z napieciem na pamięci, na ile moge bezpiecznie podkrecic ich V bo teraz mam defaultowe V i może przez to... PS jestem zielony w overclockingu i narazie chce sie pobawic na 1600+ i wiedziec w miare duzo kiedy przejde na 1700+ :) POZDRo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 No to już wszystko wiemy, temperatura troszku za duża! Z napięcie na pamiątki możesz dać spokojnie na 2.77, wyżej już lepiej nie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 No to trafiłem na lepszego kamikaze ode mnie :lol: :lol: :lol: Jak dajesz napięcia powyżej 2 voltów i chłodzisz wiatrakiem TITANA, to ........ ś.p. Athlon 1600+ Zmień mnożnik i chłodzenie pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 BENITO --> czuje się zaszczycony :P sinus --> 53C za dużo?? z tego co słyszałem to "bezpieczna granica" max temperatura to coś ~70C znajomy ma w idle na 2000+ niepodkreconym coś koło ~50C No nic zostają mi 2 wyjścia: albo pociachać mostki na procku albo kupić 1700+ :P POZDRo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 BENITO --> czuje się zaszczycony :P sinus --> 53C za dużo?? z tego co słyszałem to "bezpieczna granica" max temperatura to coś ~70C znajomy ma w idle na 2000+ niepodkreconym coś koło ~50C No nic zostają mi 2 wyjścia: albo pociachać mostki na procku albo kupić 1700+ :P POZDRo w idle bez krecania to mozna miec nawety 80 * ale jak sie kreci to temp powinna oscylowac na powietrzu w granicach 40 -50*, imho 50* jest wedlug mnie magiczna wartoscia po przekroczeniu ktorej komp jest czesto niestabilny :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 No widzisz! :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Może w przypadku 0,13 jest niestabilny po przekroczeniu 50 stopni. Ale jeśli chodzi o 0,18 mam stable do 71 stopni w 100%. Masz grubsze ścieżki, które lepiej znosza nagrzewanie niż nowe procki. Ostatnio nawet mój był stabilny przy 72 stopni. Jak u mnie w pokoju było powyżej 30 i katowałem proca stability testem. :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sammy Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 moj xp1600+ chodzil jako 172*10,5 przy defauldowym napieciu tylko temp. oscylowala w granicach 55-60 stopni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodex Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Czegos nie rozumiem w podpisie masz ze masz antka 1700+ a tu piszesz ze 1600+ !!! To jak to jest? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 moj xp1600+ chodzil jako 172*10,5 przy defauldowym napieciu tylko temp. oscylowala w granicach 55-60 stopni. szczerze mowiac to nie chce mi sie wierzyc w to 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinwu Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 u mnie 8rda+ chodzi bez zadnych prpblemów na 166 bez zadnego podnoszenia napiec , wywala sie na na 170 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sammy Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Czegos nie rozumiem w podpisie masz ze masz antka 1700+ a tu piszesz ze 1600+ !!! To jak to jest? moj xp1600+ CHODZIL jako 172*10,5 1600+ mialem z gigabyte GA-7VAX ale go zjaralem (chodzi o plyte) teraz mam 1700+ z gigabyte GA-7VAX-A moj xp1600+ chodzil jako 172*10,5 przy defauldowym napieciu tylko temp. oscylowala w granicach 55-60 stopni. szczerze mowiac to nie chce mi sie wierzyc w to 8O zobacz na wynik w 3dmarku tam jest napisane 1790 mhz co daje troszeczke ponad 170 mhz na magistrali procek byl z serii AGOIA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowiczek Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 A ja na swoim sprzęcie poszedłem bez problemu na 166x10,5 plus 5%napięcie i 3dMark (2001=8900pkt) spokojnie przebrnął ale temperaturka była około 53-55stopni. PS. jak mogę zmienić mnożnik na swoim procu?? , może to już było ale nie mogę znaleźć, dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 zobacz na wynik w 3dmarku tam jest napisane 1790 mhz co daje troszeczke ponad 170 mhz na magistrali procek byl z serii AGOIA moj tez byl z serii AGOIA i dlatego nie chce mi sie wierzyc :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jahu Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 mój stary procek (XP1600+ AGOIA) chodził na sprzęcie w podpisie na fsb 180 i napięcie miał wtedy 2,112 volta (dysk mi padł po tym). fsb 175 - napięcie 1,9. Natomiast do fsb 170 miał napięcie default-owe :) Mnożnik cały czas w spokoju (10,5) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyraxFX Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 A mój jak w podpisie z tymże teraz jeade na 2100 bo za oknem gorąco 10,5 *180 to mój rekord 2 V wchodził do win 3 dmark wywalał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Moim skromnym zdaniem procesor należy uznać za solidnie podkręcony gdy przechodzi jakiś porządny benchmark np. właśnie 3DMarka, a nie jak tylko wchodzi do windy, bo tak to mój może być 2200+, albo i więcej, jak się uprę i dobry wiatr zawieje. :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...