Skocz do zawartości
badzer

Problem z Chieftecem

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem to:

myslem ze +12V bedzie sie trzymac na 12,4V

Można się chyba tylko cieszyć - jest 12.99V

Myslałem ze im blizej 12V jest 12 :) tym lepiej ale mnie uspokoiłes dzieki.

Mozliwe ze jest takie wysokie bo nie mam podpietego zadnego wentyla tylko 1 dysku i CD.

I dobrze myślałeś - im bliżej 12 tym lepiej a wręcz im poniżej 12 tym jeszcze lepiej. Pomijając błędy w odczycie na płytach napięcie 5V im bardziej się obciąża kompa tym bardziej spada - czyli powinno być wyjściowo bez dużych obciążeń trochę wyższe. Natomiast w przypadku 12V jest wprost odwrotnie - przy dużych obciążeniach zaczyna rosnąć w kierunku 13 - czyli wyjściowo powinno być poniżej 12. Tak wynika z moich obserwacji - a kto nie wierzy - niech zmierzy. Najlepiej to widać stopniowo podkręcając proca np AXP1700+ startują z bazowej wartości 1466MHz i obserwując napięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponadto SkAtaN napisał: "U mnie w starym zasilaczu wartosc 12 V rosła jak zasilka byla bardziej obciazona." To tak na potwierdzenie tego co napisałem wcześniej - sprawdźcie u siebie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem to:

myslem ze +12V bedzie sie trzymac na 12,4V

Można się chyba tylko cieszyć - jest 12.99V

Myslałem ze im blizej 12V jest 12 :) tym lepiej ale mnie uspokoiłes dzieki.

Mozliwe ze jest takie wysokie bo nie mam podpietego zadnego wentyla tylko 1 dysku i CD.

I dobrze myślałeś - im bliżej 12 tym lepiej a wręcz im poniżej 12 tym jeszcze lepiej. Pomijając błędy w odczycie na płytach napięcie 5V im bardziej się obciąża kompa tym bardziej spada - czyli powinno być wyjściowo bez dużych obciążeń trochę wyższe. Natomiast w przypadku 12V jest wprost odwrotnie - przy dużych obciążeniach zaczyna rosnąć w kierunku 13 - czyli wyjściowo powinno być poniżej 12. Tak wynika z moich obserwacji - a kto nie wierzy - niech zmierzy. Najlepiej to widać stopniowo podkręcając proca np AXP1700+ startują z bazowej wartości 1466MHz i obserwując napięcia

no mi też rośnie +12V ale za to +5V maleje!!! To samo z napięciem na procu. Przy obciążeniu mam 1,7V zamiast 1,75.

PYTANIE: Opłaca się dokładać do tego chiefteca z dualfanem czy lepiej wziąć single fana. Mi na ciszy nie zależy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie napisałem - napięcie 12V rośnie a 5V wprost przeciwnie - maleje. Co do Dual Fan - masz dodatkowy wentyl w zasilaczu u dołu, który będzie pomagał wyciągać gorące powietrze z budy. Jeżeli masz wentyle z tyłu budy to DF ci niepotrzebny - choć sam mam DF i 2 fans z tyłu - po prostu lubię ten świst :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę OT:

Ile obrotów mają Wasze Chiefteki?

Bo mój obciążony tym co w podpisie ma ok. 1,5 - 1,6 K obrotów. Do jakich obrotów może dojść ten zasilacz pod pełnym obciążeniem?

max to coś koło 1,5k. Więc masz obroty na maxa ale za to cichutko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę OT:

Bo mój obciążony tym co w podpisie ma ok. 1,5 - 1,6 K obrotów. Do jakich obrotów może dojść ten zasilacz pod pełnym obciążeniem?

Mi chodzi na 1,6k obrotów.

Co do tego Vbat to nawet nie wiem co to i czemu jest zero :)

A co do tych napiec zaraz napisze do chiefteca i zapytam sie czy to podlega reklamacji. Bardzo miła i pro jest obsługa tej firmy to moze cos da sie załatwic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę OT:

Hmmm, to dziwne ....

Bo mój sprzęt nie jest wielce wypasiony, nie jest kręcony, zasilacz mając 420W ma spory zapas mocy a obroty są na maxa? On chyba powinien mieć regulację obrotów w zależności od obciążenia/temperatury?

Dziwne ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę OT:

Kolejny raz mam dowód na poparcie tezy, że z pewną rezerwą należy podchodzić do wiedzy osób z tego forum, gdyż w części przypadków jest ona niczym innym jak tylko spekulacjami, które nie mają poparcia w faktach.

Dlaczego tak piszę? Bo według osoby z support'u ze strony chieftec.pl max. obrotów dla mojego zasilacza to 2,2K obrotów a nie 1,5K.

AK47: skąd ta wiedza, że 1,5K obrotów to max. dla tego zasilacza, he?

Poniżej cały mail:

Hello Andrzej,

Monday, June 16, 2003, 3:14:09 PM, you wrote:

AN> Witam

AN> Mam sprzęt w konfiguracji poniżej:

AN> Asus A7N8XDeluxe rev. 2.0/Athlon XP 2000+T-Bred/Chieftec 420W PSU Active PFC

AN> Dual Fan/2x256 DDR-333 CL2.5 Seitec/CPU Water Cooling by Mate/Creative

AN> GeForce2 GTS (will be changed)/Seagate 30GB (will be changed for Serial ATA

AN> RAID)/Enlight mini tower/1xNEC DVD/1xTDK 12x10x32 CDRW/SoundStorm/3Com

AN> modem/17' Belinea 10 70 35

AN> Asus PC Probe wyświetla obroty wentylatora w zasilaczu na poziomie 1,5-1,6K

AN> obrotów. Ile wynosi max. dla tego zasilacza? Ma on regulowaną automatycznie

AN> prędkość wentylatorów?

AN> Z poważaniem,

okolo 2200 obortow. Tak posiada on regulowana predkosc obrotow w

zaleznosci od temperatury.

pozdrawiam

--

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę OT:

Kolejny raz mam dowód na poparcie tezy, że z pewną rezerwą należy podchodzić do wiedzy osób z tego forum, gdyż w części przypadków jest ona niczym innym jak tylko spekulacjami, które nie mają poparcia w faktach.

Dlaczego tak piszę? Bo według osoby z support'u ze strony chieftec.pl max. obrotów dla mojego zasilacza to 2,2K obrotów a nie 1,5K.

AK47: skąd ta wiedza, że 1,5K obrotów to max. dla tego zasilacza, he?

Poniżej cały mail:

Hello Andrzej,

Monday, June 16, 2003, 3:14:09 PM, you wrote:

AN> Witam

AN> Mam sprzęt w konfiguracji poniżej:

AN> Asus A7N8XDeluxe rev. 2.0/Athlon XP 2000+T-Bred/Chieftec 420W PSU Active PFC

AN> Dual Fan/2x256 DDR-333 CL2.5 Seitec/CPU Water Cooling by Mate/Creative

AN> GeForce2 GTS (will be changed)/Seagate 30GB (will be changed for Serial ATA

AN> RAID)/Enlight mini tower/1xNEC DVD/1xTDK 12x10x32 CDRW/SoundStorm/3Com

AN> modem/17' Belinea 10 70 35

AN> Asus PC Probe wyświetla obroty wentylatora w zasilaczu na poziomie 1,5-1,6K

AN> obrotów. Ile wynosi max. dla tego zasilacza? Ma on regulowaną automatycznie

AN> prędkość wentylatorów?

AN> Z poważaniem,

okolo 2200 obortow. Tak posiada on regulowana predkosc obrotow w

zaleznosci od temperatury.

pozdrawiam

--

Troszke sie spoznilem, bo moj wyrabia juz sporo - teraz mam 1875 obrotow :D Max mialem chyba ok 1950 - magicznej bariery 2k nie przekroczylem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...