Skocz do zawartości
VelliaR

Komputer gracza do 1400zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno padły mi płyta i zasilacz w starym kompie, został mi proc Intel PDC E5200(podkręconego do 3,12), dysk i obudowa, resztę chcę wymienić na nowe. Nie wiem co robić, czy zostawić tego procka i dokupić do niego resztę czy kupować właściwie nowy zestaw. Szukam najlepszej konfiguracji(biorąc pod uwagę OC) by na nim pograć w najnowsze gry(tj. Skyrim, Star Wars - The Old Republic czy Diablo3) i by posłużył mi jak najdłużej. Zalecana rozdzielczość mojego monitora to 1440x900. Nie chciałbym wydać więcej niż 1400zł, co myślicie o tym zestawie:

-Procesor: AMD Athlon II X4 631

-Płyta: GIGABYTE GA-A75M-S2V

-Ramy: 4GB DDR3 1600MHz

-Grafika: Radeon HD 6870

-i jakiś zasilacz(w sumie nie wiem jaki bylby potrzebny[HEL;P])?

Edytowane przez VelliaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepiej będzie dołożyć do i3-2120 i płyty na H61, zmieniając kartę na HD6850. Procesora nie podkręcisz, ale i tak będzie on sporo wydajniejszy niż Athlon II X4 631 po OC. Nie musisz też kupować dodatkowego chłodzenia na CPU. W przypadku Sandy Bridge najbardziej opłacalna pamięć to najtańsze 1333MHz CL9, ewentualnie możesz się skusić na 1600MHz CL9, jeśli dopłata będzie niewielka. Różnicy w wydajności tak czy inaczej nie ma. Co do zasilacza, to dobry będzie np. OCZ ZS 550W.

Swoją drogą, dysk i napęd na SATA oraz obudowę już masz?

Edytowane przez BlackMachine
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepiej będzie dołożyć do i3-2120 i płyty na H61, zmieniając kartę na HD6850. Procesora nie podkręcisz, ale i tak będzie on sporo wydajniejszy niż Athlon II X4 631 po OC. Nie musisz też kupować dodatkowego chłodzenia na CPU. W przypadku Sandy Bridge najbardziej opłacalna pamięć to najtańsze 1333MHz CL9, ewentualnie możesz się skusić na 1600MHz CL9, jeśli dopłata będzie niewielka. Różnicy w wydajności tak czy inaczej nie ma. Co do zasilacza, to dobry będzie np. OCZ ZS 550W.

Swoją drogą, dysk i napęd na SATA oraz obudowę już masz?

Dzieki za radę i tak; obudowę, napęd i dysk SATA-II mam. Troche drożej wyjdzie, ale faktycznie może taki lepszy zestaw. Na innym forum też dałem ten temat i ktoś zaproponował coś takiego:

Procesor AMD Phenom II X4 960T Black Edition AM3 BOX

Płyta główna Asus M5A78L-M LX

Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 6850 OC 1GB DDR5

Zasilacz OCZ Stealthxstream 2 500W

Teraz nie wiem co wybrać ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1 400 zł to proponuję coś takiego :

I3 2120 - 445 zł

Gigabyte GA-H61M-S2-B3 - 178 zł

Goodram 4GB DDR3 1 333 mhz CL9 - 69 zł

Sapphire Radeon HD7770 1GB Ghz Edition - 576 zł

Seasonic ET 400W - 154 zł

Razem : 1 426 zł , ceny z morele.net

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazyjnie kupiłem prawie nową grafikę Gigabyte Radeon HD 6850 OC 1GB DDR5 BOX oraz nowy procek Intel Core i5-2400, 3.10GHz, LGA1155, 95W, BOX. Sprzedam działające części ze starego kompa i powinno starczyć na resztę. Planuję kupić do tego:

-płytę: MSI H61M-P21 (B3) (LGA1155, H61, DualDDR3-1333, SATA2, D-SUB, mATX)

(ewentualnie ASRock H61M-VS lub Gigabyte H61M-DS2);

-ram: GoodRam DDR3 4GB 1333MHz CL9;

-zasilacz: OCZ Stealthxstream 2 500W.

Mam taką mniejszą obudowę, przedtem była w niej płyta GA-G31M-S2L też mATX. Nie jestem pewny zasilacza. Co o tym myślicie, tak bedzie OK?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję tą płytę główną: http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h61m-d2-b3-377644/

Ma wyjścia VGA i DVI w razie jakby grafika padła, jest solidnie wykonana, tania i ma 3 lata gwary.

A zasilacz ten: http://www.morele.net/zasilacz-ocz-zs-550w-135-80-plus-bronze-ocz-zs550w-eu-413359/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi