xor Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 No, jestem. Po wczorajszym testowaniu (wynikow nie podam - pies zjadl :wink:) wywnioskowalem, ze na moim mobo algorytm przydzielania wyglada tak, ze plyta bierze kombinacje : mnoznik i (fsb zaokraglone w dol do pelnego 100/133/166), a nastepnie sprawdza, czy taka para ma w tablicy przypisany numer PR - jak nie, to wypisuje zagar w MHz, jak tak - to wypisuje PR. Tak to jest u mnie. Przykladowo przy wysokim mnozniku np. 18 czy 14 i niskim fsb (np. 100 ) - wyswietla zegar, przy 12x190 - 2400+, itp. Wiec wniosek jest nastepujacy : co plyta, to metoda :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 jakiekolwiek wyjscie poza 133/166mhz fsb powoduje "zgubienie" plusowego oznaczenia choc czasami np przy niskim fsb (np. 100mhz) robi mi sie hybryda ze niby XP 1100+ :?Wow, XP 1100+. :lol: Rewelacja. "Jakiekolwiek" znaczy np. 135? 140? 167? Czyli miałbyś FSB bardzo sztywno czytane przy oznaczeniach? To by był dopiero wybredny bios. :D (...) niestety moj bios jest bardzo burzujski i toleruje tylko rasowe procesory ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 fsb zaokraglone w dol do pelnego 100/133/166W dół, mówisz. Czyli miałeś FSB w okolicach 155, a rozpoznawało 133? Mamy kolejne, całkiem logiczne stwierdzenie, że płyty działające na zasadzie mnożnikxFSB będą wyświetlać PR tylko przy (czytanych zakresem) szynach 133 i 166. No i wreszcie jakieś wyższe FSB z plusikiem. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 to ja wysune kolejny wniosek,ze wszystkie plyty z fsb 133 (wyjatki potwierdzaja regule) czyli kt133a ,kt266 ,kt266a wyswietlaja PR zaleznie od zegara procesora ,bo nie dotycza ich proce na wyzszych fsb przyklad: przypomnialem sibie ze u rodzinki na Solteku KAV (kt133a) i 1700+ po podniesieniu fsb do 139 (1529MHz) wyswietlilo mu 1800+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Ja tam stwierdziłem, że różne mobo inaczej inaczej sobie to liczą, ale większość będzie to robić na zasadzie częstotliwość - fsb. Możliwe też że niektóre mają po prostu jakieś tabele z modelami. Jeśli chodzi o ideę samego PR to na początku było ok, ale potem jest to, co widać na wykresie i nic już się nie zgadza :( szkoda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 KGB, to była ta koncepcja, o którą się tak wczoraj oburzyłeś... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 KGB, to była ta koncepcja, o którą się tak wczoraj oburzyłeś... ;)ja sie nie oburzalem o nic ,a tymbardziej wczoraj przewrazliwiona jestes :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 KGB, to była ta koncepcja, o którą się tak wczoraj oburzyłeś... ;) ja sie nie oburzalem o nic ,a tymbardziej wczoraj przewrazliwiona jestes Jest :) A co do 75KAV, to u mnie chyba przelicza w/g mnożnika i FSB i ma przedziały w których nie wyświetla oznaczenia +, tylko częstotliwość, 12x137 i 12x138 chyba nie podawał PR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Jest :)A Ty, Dijkstra, niby skąd to wiesz, hę? A co do 75KAV, to u mnie chyba przelicza w/g mnożnika i FSB i ma przedziały w których nie wyświetla oznaczenia +, tylko częstotliwość, 12x137 i 12x138 chyba nie podawał PRPsujesz nam koncepcję. :lol: Podaj jakieś konkretne wyniki, żeby potwierdzić, że to nie częstotliwość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 A co do 75KAV, to u mnie chyba przelicza w/g mnożnika i FSB i ma przedziały w których nie wyświetla oznaczenia +, tylko częstotliwość, 12x137 i 12x138 chyba nie podawał PRsprawdz lepiej ,bo u rodzinki po puszczeniu RedStroma i zrestartowaniu zrobil sie 1800+ z 1700+ tego jestem pewien Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 A co do 75KAV, to u mnie chyba przelicza w/g mnożnika i FSB i ma przedziały w których nie wyświetla oznaczenia +, tylko częstotliwość, 12x137 i 12x138 chyba nie podawał PR sprawdz lepiej ,bo u rodzinki po puszczeniu RedStroma i zrestartowaniu zrobil sie 1800+ z 1700+ tego jestem pewien Ale u rodzinki to chyba było na 11, a u mnie na 12, o ile pamiętam...Redstorma nie tykam, bo gópi jakiś :P Sprawdzę pewnie jutro, bo przez 5 dni neta nie miałem, muszę się nacieszyć :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. :D Podsumowując: było trochę mało materiału do weryfikacji, ale ustaliliśmy, że na płytach z oficjalnym FSB 133 oznaczenie przydzielane jest na podstawie częstotliwości procesora, natomiast na płytach z wyborem szyny 133/166 (oficjalne FSB 166) decyduje połączenie mnożnika i FSB. Wprawdzie Dijkstra podważył koncepcję, ale najwyraźniej nadal cieszy się netem, ;) bo konkretnych wyników nie podał. O SL-75KAV rozmawiałam jednak z bomblem, który powiedział, że również tutaj decyduje częstotliwość (czyli wszystko się zgadza ;)). Żeby nie było tak łatwo, :D "tolerancja" przy odczytywaniu połączeń mnożnikxFSB wygląda inaczej na różnych płytach. Poza tym, o czym wspominał przy okazji Dijkstra, nazewnicze możliwości biosu są związane z jego wersją. I to by było na tyle. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...