Stanisz Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Cześć! Czy nadmierna ilość pasty na procesorze może być przyczyną niewłączenia się komputera, chodzi o to że po naciśnięciu przycisku power włączają się wszystkie wentylatory ale na monitorze "czarna du.a", zero reakcji, żadnego "biip". Może być że procesor jest popsuty? Płyta główna na pewno obsługuje ten procesor ale być może coś innego mam za słabego, zasilacz być może? Ktoś mógłby mi coś doradzić? Dodam jeszcze że po wstawieniu mojego starego procka wszystko chodzi poprawnie ale jest on dwu rdzeniowy : Athlon X2 2,1Mhz 4000+ i chyba trochę miej pasty dałem na niego. Specyfikacja mojego pudła: AMD Phenom X4 2,3Mhz HD9650 ASRock ALIVENF5-ESATA2+ NFORCE 520 6gb Ram Grafika Gigabyte HD5570 Zasilacz TRACER 450W Dwa dyski 160Gb 1 IDE 2 SATA To chyba tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Na moje to zasilacz jest czym prędzej do wymiany na coś normalnego. Głównie w nim bym upatrywał przyczyn. Skoro na innym CPU działa, to mamy tylko dwóch podejrzanych: wadliwy procesor lub zasilacz nie wyrabia (ja stawiam na to drugie). Duża ilość pasty może zmniejszać efektywność chłodzenia, ale nie będzie powodować niewłączania się kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisz Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Jaki kolwiek znak życia wydaje mi się że powinien dać, po odłączeniu wszystkich podzespołów dysku,ram,nagrywarki,grafiki też jest zero reakcji. Nie powinien się chociaż włączyć gdyby był to zasilacz? Speaker powinien się chociaż odezwać przy wyciągnięciu ram Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Stanisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Z mniej radykalnych posunięć to możesz zrobić clear cmos i upgrade biosa. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Wybacz kolego że się podepnę, ale też mam tak. Sprzęt z podpisu i tak. Sprawa bywa okresowa. Ogólnie komp nie wstaje po hard resecie manualnym lub wywołanym zwisem. Sytuacja bywała nawet na poprzedniej platformie 775. Obecnie wymienione i przez to wykluczone: Zasilacz (3 różne-to samo) Pamięci ddr2 oraz ddr3 na AMD Procki Intel na 775 oraz (na am3 athlon x3 oraz phenom obecnie) Karty graficzne: 8800, 4850, 5750. Aktualizacje bios porobione. Wspólny mianownik? Dyski twardy Samsunga na którym jest system. Oto co zauważyłem. Podczas normalnego startu Pieca "procedura" jest taka: start wentylatorów, słyszalne rozpędzanie się HDD, przemielenie głowicy czy coś w dysku, w każdym razie nagle dochodzi doniosły dźwięk z HDD, obraz na monitorze, beep z buzera i load. Kiedy problem występuje brakuje jednej rzeczy, tego słyszalnego zainicjowania dysku. Jeżeli ktoś po tym sprawozdaniu ma jakiś pomysł, proszę piszcie :) Ja mimo paru lat expa w serwisie...bladego pojęcia nie mam. Wypadałoby sprawdzić dysk, ale sytuacje tego typu mam 1-2x w tygodniu, a czasem i przez m-c jest spokój. Więc ciężko wykonać "szybkie" testy. Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisz Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) tzn? masz podobny sprzęt do mojego i też masz taki problem? bo nie kumam za bardzo za co z góry przepraszam :) też po naciśnięciu przycisku power komp milczy? a jeszcze mam takie jedno pytanie, jeśli procesor robi się ciepły to znaczy że pracuje? dobry to znak? Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Stanisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Tak, ale sprawdź też mostek czy się nagrzewa. Może nie identycznie ale podobnie. Sprzęt to taki jak w sygnaturce. U mnie to samo co u ciebie wystepuje po zresetowaniu sprzętu. Gdy jest wyłączony dłuższy czas, startuje normalnie, ale gdy go zresetuje bo się zawiesi dla przykładu, to już nie wstaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Stanisz, jaką masz wersję BIOS'u? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisz Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Typ BIOS'u AMI BIOS Version P1.10 AGESA Version 2.8.0.0 Wziąłem to z Everest'a, o to Ci chodzi? Oddałem procesor na gwarancję i okazało sie że jest dobry, w takiem razie gdzie szukać teraz przyczyny? Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Stanisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Typ BIOS'u AMI BIOS Version P1.10 AGESA Version 2.8.0.0 Wziąłem to z Everest'a, o to Ci chodzi? Oddałem procesor na gwarancję i okazało sie że jest dobry, w takiem razie gdzie szukać teraz przyczyny? Zaktualizuj bios do nowszej wersji: 2.10 ASRock > Products > Motherboard > ALiveNF5-eSATA2+ > Download Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) ASRock > Products > ALiveNF5-eSATA2+ > CPU Support List AM2+ Phenom Quad Core HD9650WCJ4BGH 95W Agena 2300MHz 1800MHz 512KB x4 2MB B3 P2.00 Zaktualizuj bios. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Oddałem procesor na gwarancję i okazało sie że jest dobry,Przepraszam za OT ale szczerość tego użytkownika mnie zaskoczyła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Płyta główna na pewno obsługuje ten procesor Tyle wiedziałeś ale na jakiej podstawie? Jak byk obsługa tego procka poprzez Twoją płytę zaczyna się dopiero od biosu P2.00, a masz archaiczny i to jest na 99% problemem. Z dobrych rad, to ten procek pobiera dość sporo prądu i jak chyba każdy bym radził wymienić przy najbliższej okazji zasilacz na jakiś z polecanych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisz Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Jestem szczery do bólu jak już :) dziękuje wszystkim za rady jak by cos jeszcze mi nie pasowalo to sie odezwe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Koledze Havoc, który podpiął się do tematu chciałbym powiedzeić, że w kompie młodszej siostry taki problem występował zz powodu HDD, plus czasami wywalał bluescreeny. Warto sprawdzić w SMART parametr CRC odpowiadający za styk kabla od dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisz Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 koledzy mieli rację i była to wina starej wersji biosu, teraz wszystko gra i śpiewa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...