Dolce Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Chcę złożyć komputer. Nie gram specjalnie w gry ale jak już mnie najdzie chęć to na moim obecnym komputerku się po prostu nie da. Czasem obrabiam zdjęcia. Najważniejsze jednak, chciałbym już złożyć coś lepszego niż mój obecny zestaw. Zakupiłem w dobrej cenie płytę : ASUS P8H67-M LE Zastanawiam sie nad procesorami : i5-2500K (ok. 770zł) lub finansowo i energooszczędniej i5-2400S (520zł). Tutaj mam pytanie. Czy warto dopłacić do i5-2500K 250zł, czy skok w wydanej kasie przełoży się zauważalnie na skok w wydajności ? Czy ten mocniejszy procesor będzie rozsądnym wyborem dla mojej płyty, która daje jakies tam możliwości oc (choć jest to płyta uATX) ? Na ile efektywnie da się podkręcić procesor na takiej płycie ? A może "harmonijniej" po prostu wziąć skromniejszego i5-2400S ? Jaki cooler dobrać do procesora ? Dobrze, jeśli byłby stosunkowo cichy. Następny temat to pamięci. Płyta obsługuje DDR3 o częstotliwości 1333MHz. Mam zasadnicze pytanie. Jeśli zakładamy, że do płyty biorę i5-2500K, który można podkręcić to pewnie i pamięci też będzie można podkręcić. Jakie wybrać w takim razie pamięci, które dobrze się sprawdzają ? Myślę, że warto wziąć 8GB i wypatrzyłem tego typu, mają CL=7 : G.Skill Jestem jednak w temacie podkręcania mało zorientowany więc od razu spytam czy powyższe pamięci są ok czy tez warto kupić coś innego ? Na ile dodatkowych megaherców pamięci można liczyć na mojej płycie ? Jeszcze takie pytanie dośc lamerskie - jeśli płyta obsługuje max. DDR3 1333Mhz to pamięci 1600MHz nie będą kompatybilne ? Chodzi mi o taką sytuację : załóżmy, że podkręciłem procesor oraz jednocześnie taktowanie pamięci. Czy zamiast podkręconych 1333MHz można wstawić 16000MHz :) Następny podzespół to grafika. Jak pisałem poprzednio, czasem najdzie mnie ochota pograć w gry. Nie jestem jednak typem "gracza" i nie zależy mi na mocnej grafice. Jeśli jakaś wymagająca gra nie pójdzie to zrezygnuje z gry a nie zastanowię się nad wymianą grafiki :) Załóżmy jednak, że pokierujemy się ekonomią. Jakaś karta w granicach 250-300zł to wydatek, który jestem w stanie udźwignąć. Może być oczywiście taniej :) Mam jeszcze pytanie odnośnie grafiki. Płyta posiada zintegrowaną. Wiem również, że procesoru i5 posiadają wbudowaną grafikę. Jak to jest, gdy do tej płyty zamontuję procesor i5, Będę miał "dwie" grafiki ? Proszę o wytłumaczenie tego tematu. Jeśli chodzi o dysk to posiadam SSD oraz napęd DVD "standardowy". Nie muszę więc na to wydawać kasy. Następny temat to obudowa. Płyta jest w standarci uATX. Chciałbym to wykorzystać. To znaczy dobrać jakąś małą obudowę, ale żeby wszystko upchnąć sensownie i poprawnie pod względem przepływu powietrza (chłodzenie). Myślałem o czymś takim : Obudowa Myślę, że udało by się tam jakoś upchnąć płytę (do obudowy można zmieścić uATX) i nawet przesunąć zasilacz do przodu, poniżej napędu żeby nad coolerem procesora go nie było. Zastanawiam się jednak czy wejdzie "standardowa" grafika ? Obudowa ma 135mm wysokości. Chyba, że kupić grfikę nieskoprofilową. Obudowa mi się nie tylko podoba ale i wymiarowo zmieściła by mi sie we wnęce biurka co było by praktycznm rozwiazaniem. Oczywiście nie będe się upierał. Przecież nie "urżnę" kawałka procesora jeśli nie da sie w tej obudowie sensownie wszystkiego upchnąć :) Zasilacz, który jest w cenie z obudową to chyba uATX o mocy 300W. Jeśli byłby za mało wydajny to można kupić samą obudowę i dokupić inny zasilacz. Jeśli nie powyższa obudowa (czego bym żałował) to może znacie jakąś podobnie wyglądającą i w zbliżonej cenie ? jesli nie to może decydować się na taką : Obudowa inna Ostatnia sprawa to właśnie kwestia zasilacza. Jaki byłby odpowiedni do zestawu (firma i ewentualnie model) i o jakiej mocy ? Płyta ma wejścia dla zasilania 1x24pin oraz 1x8pin (to zdaje się coś w rodzaju 2x4pin czyli 2x12V). Będe wdzięczny za wszelkie porady. Pozdrawiam - Tomek. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Dolce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 na tej płycie nie opłaca ci sie dopłacać do K bo i tak nie podniesiesz mnożnika. O wersjach energooszczędnych zapomnij - mają tylko niższy mnożnik - czyli są gorsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Gdzie masz i5-2400S za 520? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) U kolegi. Odnośnie pierwszej odpowiedzi. Myslałem, że te "nowobogackie" płyty dają jekieś tam możliwości oc. Nawet moja stara "zdzira", która od nowości była niespecjalnie wykwintna ma w oc zmiany mnożników ale widocznie teraz jest inaczej. Nie martwi mnie to specjalnie ponieważ zasadniczo nie lubię grzebać w ustawieniach, za leniwy jestem. Dodatkowo odpada problem z podkręcaniem pamięci :) Natomiast co do odpowiedzi odnośnie słabszego procesora energooszczędnego to nie rozumiem. Przecież, to oczywiste, że taki procesor bedzie mniej wydajny. Mnie jednak chodzi o Wasze zdanie na temat stosunku spadku wydajności obu procesorów do różnicy w cenach pomiędzy nimi, które podałem powyżej. No i oczywiście o ogólny pogląd, czy warto kupić i5-2500 w przypadku moich zastosowań i posiadanej płyty. Oczywiście rakiety kosmicznej nie będe budował ale też chyba każdy lubi mieć "pod maską" troche więcej koni niż jest w stanie wykorzystać. Tyle, że ja nie mam punktu odniesienia, nie wiem jak szybko pracują nowoczesne procesory. Byc może i5-2400S będzie dla mnie zadowalający czyli : system szybko się będzie uruchamiał, otwieranie programów będzie szybkie, obróbka danych w Corelu będzie szybka (czyli zdjęcia rodzinne z aparatu:)), gry typu "Need for Speed" i jakieś tam strzelanki będą się nie przycinały i do tego komputer wystarczy na parę lat. Po prostu siadasz do maszyny i cieszysz się, że nie musisz na nic zbędnie czekać... Prawdę mówiąc sam nie wiem po co mi te luksusu, mój obecny zestaw też da się lubić. No ale czasem trzeba coś sobie zmienić jeśli już nie opłaca się zmienić żony :) System jaki chcę zainstalowac to Windows7 64bit. No i oczywiście proszę o Wasze zdania na pozostałe tematy zawarte w moim pierwszym poście. Tylko błagam szybko, bo już nie moge doczekać się kiedy kupię te części :) Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Dolce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) SB da się kręcić "tylko" mnożnikiem - płyty na H61/H67 nie umożliwiają podniesienia mnożnika w procesorach "K" - czyli tych z odblokowanym mnożnikiem. Podkręcanie mnożnikiem umożliwiają płyty na P67, Z68 etc. U ciebie da się tylko włączając tryb turbo i przez lekkie podniesienie szyny BCLK - ~200Mhz zysku. Ogólnie ta twoja płyta nie za ciekawa - zależy za ile ją kupiłeś :> Energoszczędne wersje się nie opłacają bo mają niższy maxymalny mnożnik - ze zwykłego procka możesz zrobić energooszczędny obniżając mnożnik a z energooszczędnego nie zrobisz nigdy "zwykłego" bo mnożnik cię ograniczy. no ale za tą cene się opłaca, chociażby dlatego że możesz go od ręki opchnąć na allegro za jakieś 620pln ;p http://www.ceneo.pl/12467407allegro Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Czemu nie za ciekawa ? Będzie się psuła czy chodzi o brak jakiś wyjść, które mogły by sie przydać ? Płyta ma przecież ma USB 3.0, SATA 6GB... Chyba, że chodzi o overlocking. Rozumiem, że jeśli byłbym overlockerem to pewnie bym na niej smażył jedynie jajecznicę :) A jakie jest Twoje zdanie na temat procesora i5-2400S ? Czy on jest wydajny ? Chodzi mi o zastosowanie go w przypadku takiego użytkownika komputera jak ja. 2,5GHz na rdzeń to niewiele w porównaniu do jego "kolegów" z ponad 3,3GHz w standardzie, nie mówiąc o dodatkowym oc. Jednak rozumując tylko "wzwyż" musiał bym wziąć na raty zestaw za 10000zł z i7 i jakimiś tam cudami. Mi chodzi o poradę odnośnie przyzwoitego komputera w sensownych pieniądzach. Taki komputer ma jeszcze jedną zaletę ; żre mniej prądu a robi i tak swoją robotę. Szukam czegos w rozaju "złotego środka" na chwilę obecną. Wydajny zestaw bez krzyku gdy spojrzę na odchudzony portfel ale też bez bólu że mogło się dołożyć tych "parę stówek" i było by taaak cudownie :) Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Dolce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Ten S ma chyba turbo do 3.3Ghz + 200Mhz z BCLK - powinieneś na swojej mobo uzyskać na nim ~3.5Ghz. dopłata do "K" ci sie nie opłaca bo nie uzyskasz na swojej płycie wiele wyższej częstotliwości od S - pozatym masz tą S w znacznie atrakcyjniejszej cenie (180zł taniej niż normalnie) a płyta - tak jak wspomniałem - zależy za ile ją nabyłeś, ma tylko 2 sloty na ram, nie najlepsze umiejscowienie PCI (karta graficzna je zasłoni) brak USB3 na front panel etc. za 270zł masz płyty na B75 które to wszystko mają "zrobione lepiej". Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Rozumiem. A jaką płyte byś polecił na dzień dzisiejszy, niekoniecznie uATX. Swoją mogę jeszcze oddać, to nie problem. Wiesz już co mi potrzebne, napisz jakie podzespoły warto kupić. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Dolce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 To podaj jaki masz budżet :) i jaki sprzęt masz teraz - bo napisałeś ze ma być lepszy ... Pamięci bierz najtańsze - np. Goodramy 4GB 1333/1600 CL9, jakiekolwiek ich podkręcanie nie daje odczuwalnych efektów na Sandybridge (zysk <1%). ogólnie jak pisałem - nie wiem za ile nabyłeś tą mobo - jak nie zamierzasz dokładać dodatkowych kart rozszerzeń ani więcej jak 8GB ramu to ci wystarczy. jak tak to np: http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b75-d3v-458746/ http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75a-g43-459601/ tego S masz w dobrej cenie to bierz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzięki. Te Twoje płyty sa ATX ale w sumie to nie problem. Można zrezygnować z miniaturyzacji na rzecz jakości :) A jak się mają takie nieco droższe płyty do tych z Twoich linków : Gigabyte Asus lub Asrock Faktycznie pamięci nie mają takiego dużego znaczenia, nie warto dopłacać do niższego CL ? Jeszcze sprawa procesora i5-2400S. On jest w tej cenie bez coolera, używany. Natomiast i5-2500K to wersja box, nowy. W sumie nie wiem ile kosztuje sensowny cooler do tego procesora "S" ale trzeba doliczyć parę złotych. hoć być może i do tego "K" trzeba by dokupić jakis lepszy. Czy brać taki wydatek pod uwagę w przypadku tego "K" ? Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Dolce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) do "S" wystarczy najtańszy cooler, nawet boxowy powinien dać rade - nie grzeją się one za bardzo. co do K - jak już chcesz dokładać to i płyte z możliwością podkręcania by należało brać no i dodatkowy cooler będzie konieczny. do OC lepsza będzie http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-b3-intel-p67-lga-1155-360678 albo coś na nowym Z77 http://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne-42/,,,,,,,,,/1/?q=z77 P67 nie umożliwia skorzystania ze zintegrowanej w CPU grafice. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Czym różnią sie zasadniczo płyty Asrock z naszych linków ? Ta w moim ma Z68 GEN3, natomiast w Twoim P67. Jest jakaś zasadnicza różnica ? Cena w zasadzie taka sama... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Chipsetem - Z68 / P67 Z68 jest gorsza do OC ale ma wyjście na monitor. ta z P67 ma zdecydowanie lepszą sekcje zasilania (2x więcej faz). Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Ok. Skoro mi tyle już napisałes to popatrz na ta, co o niej sądzisz, warto dołożyć jeszcze 40zł : MSI Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Dolce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 nie warto, ogólnie nie warto dokładać więcej do płyty na P67 - to stary i budżetowy chipset. MSI nie jest zbyt popularna - nie widziałem żadnych testów ani opinii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Dwa pytanie odnosnie płyt : 1) Czyli ta Asrock z P67 z Twojego linku w cenie 335zł to maksimum jakie można dać za P67 ? 2) Czy płyty uATX z racji mniejszych wymiarów sa gorsze czy też nie ma to znaczenia ? Co sądzisz o takiej płycie uATX (to ten drugi wariant z procesorem "S" i bez oc) : Gigabyte Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Dolce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) do bani ten GB - też tylko 2 sloty ramu. co sie tak uparłeś na allegro ? tam jest drożej niż w normalnych sklepach ... mATX są okrojone - co jest oczywiste z racji braku miejsca. Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Hmmm. A czy jest różnica czy dam pamięci 4x2GB w 4 slotach czy 2x8Gm w dwóch ? Planuję dać 8GB ramu, więcej to chyba dla zwykłego użytkownika byłbay szajba. Pamięci sa zresztą obecnie stosunkowo tanie i idą ciągle w dół dlatego nie będzie kłopotu wymienić je kiedyś, jeśli zajdzie taka konieczność, na np. 2x8GB. Podejrzewam zresztą, że jak zajdzie konieczność stosowania min. 16GB ramu to i tak wówczas trzeba będzie cały zestaw zmieniać. Z tego co widzę to wszystko idzie tylko na więcej i więcej... A jeśli chodzi o tą Gigabyte uATX to dlaczego jest do bani. Chodzi o bak możliwości dodatkowych slotów na DDR i brak oc czy jeszcze o jakieś dodatkowe "uproszczenia" ? Nie upieram się na Allegro, podaję tylko linki. Kupię podzespoły tam gdzie będzie najtaniej. Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Dolce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) lepiej http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b75m-d3h-458747/ Ramu nigdy mało - zawsze można go do czegoś wykorzystać :) 8GB kości są drogie z tego co patrze to rozważasz obudowe mITX - zdajesz sobie sprawe że mATX się tam nie zmieści ? tylko http://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne-42/0.00,0.00,,,,,,,,8171O364778,8173O501199/1/#product_list się tam mieszczą o tym I-BOX zapomnij - to tandeta z jeszcze gorszym zasilaczem. do tego gabarytowo to zwykła obudowa mATX już lepiej chyba Cooler Master 360/361 ma zasilacz z przodu więc na wysokość będzie jak mATX a włożysz płyte główną w pełnym ATX z tym że jest węższa i nie wszystko sie może zmieścić Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzięki. Dzisiaj spokojnie siadłem i przemyślałem sprawę. Faktycznie, lepiej wydać więcej pieniążków na lepszą płytę. Rozmiar uATX nie jest droższy od ATX a do tego płyta nie musi być chyba gorsza. Jak uważasz ? Jeśli to nie kłopot to popatrz jeszcze na te płyty, wydają się dobre, szcególnie Asrock i MSI : Asrock MSI Asus Napisz mi, którą z nich byś ostatecznie wybrał. Ja powiem od sibie, że Asrock wydaje się być ok, widziałem test. Cenowo też jest tańszy. Czy ich odpowiedniki ATX są lepsze (w sumie weszły by do tej obudowy, która pokazałeś) ? Na co Ty byś się decydował ? Spojrzyj również jescze raz tutaj, piszą że zsilacz tez niezły a cena ok : Obudowa + zasilacz 500W Pozdrawiam. Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Dolce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Najpierw wybierz sobie obudowe - mATX to raczej ostateczność - branie takiej płyty do obudowy dla pełnego ATX mija się z celem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Jeżeli twoim celem jest wypełnić optycznie obudowę to tak. Ale jeżeli celem jest kupno płyty poniżej 200 to nie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak widać celem tutaj nie jest kupno płyty do 200zł ;p właściwie nadal nie wiem co jest "celem" w tym temacie i za ile :> na pewno nie jestem za pakowaniem ~400zł w płyte mATX ... chyba że jakąś fajną obudowe do tego masz. Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli chodzi o przykładowo takie płyty : ATX uATX W czym generalnie jest gorsza ta uATX ? Czy chodzi po prostu o mniejszą ilość złączy czy też ogólnie jest ona słabasza podw zględem "technicznym" (np. sekcja zasilania, mozliwości oc itp) ? Obudowa np. taka, pomieści zasilacz ATX : Medion Pozdrawiam. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Dolce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...