PanZartownis Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Witam, co może niektórych śmieszyć, jestem lektorem (czytam różne rzeczy). Potrzebuję zestawu do obróbki dźwięku w domu, internetu i pakietu Office. Mam już używany od roku (przeze mnie) zasilacz marki Seasonic o mocy 600W. Potrzebuję dokupić do tego komputer z monitorem (nie koniecznie HD). Moje główne wymagania to energooszczędność i dobra karta dźwiękowa a także cicha i "chłodna" praca zestawu. Budżet to 2000zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) i5-2400 Thermaltake Contac 29 MSI B75A-G43 8GB DDR3 1333Mhz Goodram SSD Crucial m4 64GB WD Caviar Blue 500GB AAKX Asus Xonar DX Sulentiumpc Brutus 430 Benq G2222HDL Obawiam się, że przekroczyłem budżet i trzeba będzie zrezygnować z dysku SSD. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) z i5 też można zrezygnować - sądze że bardzo by się nudził przy kompresji audio ;p http://www.morele.net/procesor-intel-core-i3-2120-3-3ghz-bx80623i32120-box-375927/ pare sekund w te czy wewte nie ma raczej znaczenia. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Troszkę też przyoszczędzić można na chłodzeniu biorąc SilentiumPC Spartan HE923, do i3 raczej nie ma sensu kupować schładzaczy za 120 zł, OC i tak niemożliwe, a ciszę - zwłaszcza w spoczynku - zapewnią tańsze chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanZartownis Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 1. Po co mi 8GB RAM? 3-4 wystarczą do wszystkiego - to nie zestaw do gier... Zamiast tego wolałbym jakieś 2x2GB o lepszych parametrach i jakości. 2. Dysk przełożę sobie z obecnego kompa, więc można to odjąć z kosztorysu. 3. Zostałbym jednak przy i5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) z tym że parametry ani dual nic nie dają przy tej architekturze procesorów. Produkty Goodram-a są bardzo dobre jakościowo - co potwierdza wieczysta gwarancja i świetne opinie użytkowników na przestrzeni wielu lat. Do gier wystarczą w zupełności 4GB - do obróbki multimediów przydaje się więcej. nie wiem z jakiego oprogramowania korzystasz ani w jakiej jakości są twoje nagrania - zwykle wszystko jest ładowane do ramu w celu obróbki - inaczej mieli se na dysku. Dyski sobie sprawdź dokładnie w jakim są stanie (MHDD etc.). Jakiś mały SSD na system dałby bardziej odczuwalny efekt niż lepszy procesor. może być i i5 jak chcesz ... ale to tak samo jak z ramem - po co ci ? Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...