cyrulos Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witam, prosiblym o uwage osoby zorientowane o ewentualna pomoc przy wyborze zestawu. Kompletnie przestalem sledzic co sie dzieje na rynku, caly czas pracowalem na laptopie, teraz przymierzam sie do zakupu stacjonarki. Rozpisze krotko zapotrzebowanie. Ze wzgledu na prace: jestem programista (glownie aplikacje webowe) wiec przede wszystkim zwracam uwage tutaj na duzy monitor (24" Full HD), performance chyba nie jest tutaj az tak potrzebny, na pewno bede korzystal z wirutalizacji czesto Ze wzgledu na granie: interesuje mnie wydajnosc przyzwoita choc nie topowa wydajnosc, tytuly ktore biore na celownik na dzien dzisiejszy to Civ5, Diablo3, BF3, Wiedzmin2. Przydal by sie jakis tam niewielki bufor czasowy (komfort ze komp jeszcze troche podola) na to co nadejdzie w niedalekiej przyszlosci Co juz sobie wstepnie wymyslilem: - nie zamierzam sie bawic w zadne OC - Procesor od Intela, chyba chcialbym zostac przy i5 (koniecnzie chcialbym dokupic oddzielne chlodzenie tak do 160) - Plyta glowna - nie mam bladego pojecia, cos solidnego zebym nie mial z tym problemow w rozsadnej cenie - jak napisalem nie zamierzam sie bawic w OC - Grafika, zdecydowanie nVidia, myslalem o GTX 570 - pamiec 8GB - Dysk twardy, nie chcialbym sie tu nabierac na chwyty marketingowe producetnow, i nie musi to byc wspolczesny demon szybkosci - choc nie chcialbym zeby bylo to waskie gardlo wydajnosci przy grach. Ze wzgledu na wirtualizacje i serwer SQLa pewnie bedzie musial sie troche napracowac, 1TB wystarczy w zupelnosci. Chodzi mi tutaj o sredni dobry dysk co szybko nie padnie - zasilacz, nie mam pojecia jaki, pewnie cos co daje komfort ze komp sie nie sfajczy - Monitor, 24" Full HD, matryca TN, HDMI, cos takiego wypatrzylem: BenQ GL2440HM - obudowa SilentiumPC Regnum L50 (ze wzgledu na cene oraz ilosc filtrow anty kurzowych - u mnie pelno siersci) To co napisalem wyzej to tylko moje sugestie, jesli ktos uwaza ze zle kombinuje to jestem otwarty na propozycje. Kwota ktora chcialbym przeznaczyc to 3800 na wszystko Mam nadzieje ze bedzie to jakies male wyzwanie, i ktos bedzie sie fajnie przy tym bawil (tak jak ja kiedys pomagajac innym gdy sie jeszcze troche orientowalem) probojac dobrac cos sensownego. Pozdrawiam i z gory dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 i5-2400 Thermaltake Contac 29 MSI B75A-G43 8GB DDR3 1333Mhz Goodram ASUS GTX 570 SSD Crucial m4 64GB WD Caviar Blue 1TB SilentiumPC Regnum L50 Monitor to albo BenQ G2420HDBL a jak dopłacać to do Della U2311HM Na twoim miejscu wybrałbym procesor z odblokowanym mnożnikiem i płytę główną z mocniejszą sekcją. Nie żeby teraz podkręcać, tylko, żeby podkręcić jak braknie mocy, zamiast znowu kupować nowy. Kartę graficzną zdecydowanie wybrałbym Sapphire HD 7870 zamiast tego gtxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 - nie zamierzam sie bawic w zadne OC - Procesor od Intela, chyba chcialbym zostac przy i5 (koniecnzie chcialbym dokupic oddzielne chlodzenie tak do 160) - Plyta glowna - nie mam bladego pojecia, cos solidnego zebym nie mial z tym problemow w rozsadnej cenie - jak napisalem nie zamierzam sie bawic w OC - Grafika, zdecydowanie nVidia, myslalem o GTX 570 - pamiec 8GB - Dysk twardy, nie chcialbym sie tu nabierac na chwyty marketingowe producetnow, i nie musi to byc wspolczesny demon szybkosci - choc nie chcialbym zeby bylo to waskie gardlo wydajnosci przy grach. Ze wzgledu na wirtualizacje i serwer SQLa pewnie bedzie musial sie troche napracowac, 1TB wystarczy w zupelnosci. Chodzi mi tutaj o sredni dobry dysk co szybko nie padnie - zasilacz, nie mam pojecia jaki, pewnie cos co daje komfort ze komp sie nie sfajczy - Monitor, 24" Full HD, matryca TN, HDMI, cos takiego wypatrzylem: BenQ GL2440HM - obudowa SilentiumPC Regnum L50 (ze wzgledu na cene oraz ilosc filtrow anty kurzowych - u mnie pelno siersci) - Szkoda, bo obecnie w mojej ocenie standardowe zegary żadnego z procesorów nie pozwalają na komfortową grę w kluczowych momentach. Ustawienia wysokie, bo jadę ponad 40FPS w najgorszym wypadku, ale w trakcie sieczki spadki poniżej 30 i co teraz? Winny procesor, ale zmniejszać ustawienia wyświetlania po to by w trakcie "sieczki" nie cięło to duże koszta. Za minimalny FPS odpowiada taktowanie procesora i zwykle kilka FPS pozwala wyleczyć PC z tej dolegliwości, jednocześnie dalej cieszyć się wymaksowanymi ustwieniami :P Druga sprawa to fakt, że podkręcanie Intelowskich procesorów z odblokowanym mnożnikiem jest piekielnie łatwe. - Ponownie szkoda, bo za 169 zł można mieć HR-02 Macho :P - Do 2500K - P67 Pro3, a do 2400 pewnie coś od MSI, Asusa lub Gigabyte ze względu na trzy lata gwarancji. Trzeba się rozejrzeć. - Jakieś uzasadnienie? Rzeczywiście patrząc na budżet i biorąc i5 2400 wypada ten pułap cenowy, ale po premierze HD 7850 i 7870 ten GeForce nie ma sensu - gorący, prądożerny i mniej wydajny. Karta bdb, ale mamy już 28nm i nawet najlepszy produkt nie obroni się przed postępem technologicznym także myśl raczej o dwóch wcześniej wspomnianych. - 2x4GB - To byle WD Blue albo dopłacić np do F4EG. O SSD myślałeś? - Zasilacz bardzo ważnym elementem jest, ale dopasujemy go w zależności od tego ile kasy w puli zostanie po wybraniu innych komponentów. - Oglądałem w morele.net więc pewnie jest wiele innych też, ale spójrz na U2312HM, X2377HDS-B1 i podobne na IPS. - To zacny wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrulos Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 - Grafika Jedyna przeslanka tak na prawde za wyborem nVidii jest wymyslona przez nich technologia PhysX. Zdaje sobie sprawe ze to jest niezly marketing ,jednak poczytalem troche o tym PhysX - nVidia PhysX - wiki i tutaj sprawa jest prosta, jak dlugo producent gier nie bedzie wykorzystywal tej biblioteki tak nie bedzie to potrzebne. Niestety wiadomo jak to jest, ze nowe tytuly gier napedzaja producentom sprzetu chetnych na zakup. Dlatego producenci gier i sprzetu czasem dogaduja sie zeby biznes sie krecil i powstaja takie tytuly jak tam na stroni nVidii widac. Wszystko zalezy czy firma ktora jest autorem gry zdecyduje sie na wykorzystanie biblioteki (na pewno przyspieszy to pisanie, ale niestety odpada ta czesc klientow ze sprzetem nie wspierajacym takich rozwiazan). U ATI tego nie widac, dlatego pomyslem ze moze jednak warto za wczasu kupic juz cos takiego - moze moje rozumowanie jest bledne jednak, chetnie poslucham kogos bardziej zorientowanego, ja zwyczajnie przyznam uleglem marketingowi :) czy moze poczekaz az nVidia wypusci tansze karty z technologia 28nm ? - SSD kompletnie o tym nie myslalem, jest to drogie rozwiazanie i nie bardzo rozumiem jaki mial bym miec z tego zysk ? Pewnie chodzi o postawienie systemu na dysku z SSD a reszta na drugim. Niestety nie mam pojecia na ile takie rozwiazanie ma sens, poza tym co z system ciagle aktualizujacym sie - czy 64GB na system, aktualizacje i jakies instalki podstawowe jest wystarczajace - kwestie OC moze faktycznie warto przemyslec przyszlosciowo, ale teraz ceny tego procesora i5 2500K siegajace 900zl to przesada (byl juz tanszy sporo), czy jest sens czekac az troche stanieje ? pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgadzam się z przedmówcą, że P67 + 2500K będzie lepsze. OC na takim setupie jest baaaardzo proste. A w przypadku połączenie tego z Thermaltake Contac 29 temperatury i hałas i tak będą niskie. Tutaj faktycznie mamy do wyboru albo P67+2500K i HD 7850 albo 2400 (ale na pewno nie B75) już prędzej H61 jeśli nie podkręcasz i HD7870. Poniżej pozwoliłem sobie złożyć 2 zestawy: 1. Asrock P67 Pro3 i5-2500K HD 7850 TwinFrozr III 2GB Thermaltake Contac 29 GoodRam 2x4GB Seagate 7200.14 1TB 64MB SilentiumPC Regnum L50 Pure Black Cena: 3100 2. Trochę droższy Asrock H61M-GE i5-2400 HD 7870 TwinFrozr III 2GB Thermaltake Contac 29 GoodRam 2x4GB Seagate 7200.14 1TB 64MB SilentiumPC Regnum L50 Pure Black Cena: 3265 Do tego monitor 23" z tych polecanych przez kolegę wyżej. 24" z matrycą IPS nie znajdziesz poniżej 1000 zł, a w IPS warto zainwestować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Ile tych gier z PhysX jest? 30? W ile warto zagrać? 10? W ilu efekty generowane przez GPU (pamiętajmy, że spokojnie często może to robić CPU) są widoczne i warte włączenia (FPS leci na łeb na szyję)? 3? Więc kupisz kartę mniej wydajną, z większym zapotrzebowaniem na prąd i wyższymi temperaturami by grać w Alicję, Batmana i Mafie? Pominę fakt, że bez utraty frajdy można w te tytuły zagrać na AMD :P Nie mówię, że to nic nie warte (choć tak uważam póki zieloni nie zmienią polityki w tej materii), ale z pewnością fizyks nie powinien być kartą przetargową. GTX 670 10 maja i cena poza zasięgiem, a na 660 czekać kolejny miesiąc? SSD znacznie usprawnia pracę w systemie i pozwala na to by uznać za przyjemne korzystanie z Windowsa. Moja "siódemka" waży wraz z obrazami i programami całe 24GB po dwóch latach. Nawet nie pamiętam kiedy wyrzucałem śmieci, a i pobierać lub zrzucać lubię na pulpit, rozpakowywać i wyrzucać - w skrócie systemu nie szanuje i da się żyć. Olewając punkty przywracania systemu czyli mając jak ja 24GB na dysku 64 można pokusić się nawet o instalację kilku tytułów, ale oczywiście takich, które z SSD korzystają, bo większość gier nie czerpie z SSD korzyści względem HDD. Core i5 fajny, mocny czterordzeniowy itd, ale taktowanie rdzenia rządzi się swoimi prawami i by komfortowo grać i nie blokować wydajniejszych kart musiałbyś kupić i5 2400 za 723 zł, a i5 2500K jest za 839 zł (ceny z morele.net), więc dopłacasz 116, tak? Ja wiem czy tak dużo. Pytanie jeszcze jaką cenę będzie mieć następca - i5 3570K. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) w alicji chyba tylko włosy i sukienka są liczone :) Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Core i5-3570K ma kosztować ok. 900 zł. Pewnie na początku jeszcze będzie podatek od nowości, więc przez 1szy miesiąc ok. 1000 zł. A zysk? Kilka procent. Jeśli jednak cena będzie taka sama (jakimś cudem) to warto poczekać do poniedziałku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2012 3770K miał kosztować około 1250 zł, ale widzę, że premierowa cena jednak wynosi 1300. Jednak przy i5 1k to byłoby naprawdę dużo, za dużo, ale.. zakładając, że 2500K kosztuje gdzieś 840 zł i 3570K miałby kosztować 1000 to nadal 19% więcej za 10% wyższą wydajność, tak? Przy niereferencyjnych 7970 i 680 dopłata wynosi ponad 22% za podobną różnicę w wydajności o ile nie mniejszą, więc widać w tym segmencie to norma, że każdy kolejny "punkt" kosztuje coraz więcej. Poczekamy, zobaczymy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrulos Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Ok to podsumowujac, cos takiego mi wyszlo, budzet jak zwykle przekroczony, bede musial pewnie przelozyc w czasie kupno o miesiac w takim razie. Asrock P67 Pro3 - 350 i5-2500K - 820 HD 7850 TwinFrozr III 2GB - 970 (tutaj rozwazam jeszcze podmiane na HD 7870, chociaz pewnie ten 7850 na troche jeszcze wystarczy jesli chodzi o granie w Full HD ?) Thermaltake Contac 29 / HR-02 Macho - 120 / 170 GoodRam 2x4GB - 180 Seagate 7200.14 1TB 64MB / HDD 512GB + SSD Crucial M4 64GB - 360 / 280 + 360 SilentiumPC Regnum L50 Pure Black - 300 Monitor U2312HM, X2377HDS-B1 - 760 przedzial: 3860 - 4190 nadal nie wiem jaki zasilacz - moglby jeszcze ktos doradzic tutaj cos sensownego, zeby cenowo mnie nie zabolalo (do 400zl chyba sie cos rozsadnego znajdzie) ale zeby tez nie byl to najtanszy szit (juz walic ze budzet przekroczony), rozwazam jeszcze podmiane grafiki na HD 7870 tak wiec dobrze zeby ten zasilacz co polecicie tez nie mial z taka konfigurajca problemu. Monitor jak napisaliscie ze warto do Della doplacic, to zorientowalem sie ze w pracy siedze na U2211H, i fakt wyglada wszystko niezle ale do tej pory nie zdawalem sobie prawy ze to jest matryca ISP i tyle kasy to kosztuje. Moze jednak faktycznie warto doplacic. pozdrawiam i serio duze dzieki za zaangazowanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) nie będzie przekroczony - proś sklep o rabat - dostaniesz z 6% od ręki :) http://www.morele.net/zasilacz-xfx-core-650w-135mm-80-sli-psu-p1-650s-nlb9-oem-364298/ albo slabszy http://www.morele.net/zasilacz-xfx-core-550w-120mm-80-p1-550s-xxb9-oem-379507/ i tak są nader wystarczające do tego zestawu może być też OCZ ZS 650 (nieco lepsza konstrukcja od tych <=550W) http://www.morele.net/zasilacz-ocz-zs-series-650w-80-plus-bronze-atx12v-v2-2-and-eps12v-ocz-zs650w-eu-oem-413360/ Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Tylko po jakie licho mu 650W do zestawu nie pobierającego nawet 300? Lepiej brać be quiet! BN181 - bardzo dobry, cichy wentylator, bardzo dobre wyniki elektryczne i modularne okablowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...