Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moj ssd 128 samsung pm830, dokladne parametry moge podac po diagnozie della - nie jestem pewien czy wszystko z nim ok... (w laptopie vostro v131, kupiony juz z nim ale chyba na sata2 pracuje, bo max predkosci 300mb/s osiagnal tylko)

Kupilem lapa z linuxem, wrzucilem na niego po formacie winde 7 licencje korporacyjną. Stery wszystkie poinstalowane, system dziala od tygodnia stabilnie i dobrze.

Jest jedno ale. Chcialem sobie jak zawsze z hirensa 15-tki wersja nieokrojona za pomoca ghosta zrobic obraz dysku. Hirens zachowuje sie nietypowo, tj. po odpaleniu z plyty widac normalnie menu, a nastepine po wyborze mini windows xp system laduje sie do ramu ale nie ma w nim zadnych narzedzi ktore normalnie sa w trayu pod taka czarna ikonka. Nie ma ich tez ani w menu systemu, ani na dysku mini xpeka.

Pomyslalem sobie, pewnie jakis dziwny blad ale wersja pod dos zadziala. Wybralem wiec wersje dos hirensa, ktora (i teraz nie pamietam czy w ogole sie nie laduje, czy po wyborze narzedzi odpowiednich tj. ghosta dopiero sie nie laduje) w kazdym badz razie ekran jest czarny i miga kursor po lewej na gorze tak jakbym mogl cos wpisac.

Pomyslalem wiec, ze sprobuje innych narzedzi, ktore zeby odpalic musze wejsc do BIOSu. Niestety, haslo na BIOS zalozylem w euforii instalowania nowego lapka, i obecnie tego hasla NIE PAMIEAATAM:) tylko sie nie smiejcie hehe...

Postanowilem wiec poszukac narzedzia, ktore mi cmosik restartnie, tak zeby nie rozkrecac lapka. Znalazlem, niestety nie dziala na 64bit i takowego nie znalazlem jak narazie. To skusilo mnie do tel. do Della. Mila Pani poinformowala mnie, ze po wpisaniu 3 razy blednego hasla do BIOSU komputer wyswietli mi kody bledow. Wlasnie, w teorii powinien wedlug tych informacji, ale w praktyce komp sie wylacza, tak jakby przytrzymalo sie guzik od wlaczania w desktopie i nagle gasnie.

Mila Pani po konsultacjach ze swoim kierownikiem poprosila o diagnostyke (ktora chyba jednak inaczej troche sie wlacza niz jej opis, szczegoly moge podac) a tej jeszcze nie przeprowadzilem, bo chcialem to zrobic na oryginalnym zasilaczu a w pracy mialem jakas podrobe.

Czy ktos sie spotkal z podobnym problemem i zachowaniem laptopa? Macie jakies pomysly na taki stan rzeczy? Tak naprawde dzieki tej pani z Della i jej kiero pojawila sie watpliwosc czy aby na pewno ktoras z czesci nie jest wadliwa/uszkodzona - stwierdzili ze jest taka mozliwosc. Ja narazie obstawialbym jakis sterownik dysku ale chetnie wysluchalbym waszych pomyslow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi