Matrioszka Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Witajcie, mam około 1400zł na komputer (sama jednostka, bez myszki, klawiatury, moniotra, itp), a jako że nie wiem czy to co złożylem poniżej ,,może byc'' to piszę tu aby prosić o pomoc w złożeniu jakiegoś sensownego zestawu. Na takim zestawie na pewno mam zamiar w coś pograć, nie myślę tu o jakiś full detalach czy coś, komp bedzie głównie do wszystkiego. Złożyłem takie coś: Płyta głowna:\\\\\\\\\\ Procesor:\\\\\\\\\\ Pamieć:\\\\\\\\\\ Dysk:\\\\\\\\\\ Karta graficzna:\\\\\\\\\\ Nagrywarka:\\\\\\\\\\ Obudowa:\\\\\\\\\\ Zasilacz:\\\\\\\\\\ 1.Co do obudowy to wybrałem bt 430, bo jest nie wiele droższy od bt 410, a jak kiedys zmienie płytę to USB 3 się przyda. 2.Myślę też o tym, żeby nie brać narazie żadniej karty graficznej tylko uzbierać jakaś kase i kupić coś lepszego, wtedy komputer ~1100zł, a karte bym kupił w przyszłosci jakaś lepsza. Można o tym myśleć? 3.Zasilacz biorę mocniejszy na pózniej. Czekam na jakąś odpowiedź i pozdrawiam! :] Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez Matrioszka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Myślę też o tym, żeby nie brać narazie żadniej karty graficznej tylko uzbierać jakaś kase i kupić coś lepszego, wtedy komputer ~1100zł, a karte bym kupił w przyszłosci jakaś lepsza. Można o tym myśleć? Dobry pomysł, tylko, że wtedy potrzebujesz inny orocesor, żeby była w nim zintegrowana karta graficzna. Np. Intel Core i3-2100 DualCore 64 Bit 3.1GHz. Swoją drogą ten procesor polecałbym w ogóle, zamiast Celerona. Co do obudowy to wybrałem bt 430, bo jest nie wiele droższy od bt 410, a jak kiedys zmienie płytę to USB 3 się przyda.Jeśli chcesz USB3.0 "od razu" to kup płytę z chipsetem B75. Niedużo droższa, a lepiej wyposażona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) w każdym* procesorze pod 1155 jest zintegrowana grafika - G530 nie jest tu wyjątkiem co więcej jest taka sama jak w i3 (wycięte chyba tylko sprzętowe dekodowanie h264 - chociaż kodeki DXVA i tak działają ... ) *Tylko w niektórych serwerowych Xeon nie jest Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrioszka Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Czyli co zmieniam procesor na Core I3, ale tym samym 300 zł, ktore miały zostać na kartę (żeby dołożyc do innej kasy) znika... Jak by nie patrzeć płyta na B75 dajmy taka, 260 zł. Razem ~1500zł (100 zł wiecej i nic na poźniej). Dobry pomysł? (Reszta jak wyżej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Ok, nie doczytałem i faktycznie jest tam Intel HD. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrioszka Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2012 W takim razie co sadzicie o tym zestawie z 1 postu? Brać taki zestaw czy jest lepsza alternatywa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) raczej nie ma :) jeżeli teraz byś leciał na integrze z g530 to i tak byś musiał wymienić procesor po dołożeniu lepszej grafiki - bo będzie ją już ograniczał. karte bierz http://www.morele.net/karta-graficzna-power-color-ax4850-1gbd5-hv3-429498/ - lepiej wykonana procka g530 chociaż warto chyba dołożyć do g620/g840 (jakieś 8%/15% zysku) lub i3 - zależy jak stoisz z budżetem ten asus LE to wg. benchmarków najwydajniejsza mobo na h61 i najtańsza z SPDIF&PCI&BCLK, jeżeli nie zależy ci na USB3 i sata3 to może zostać. Płyty na B75 są znacznie lepiej wyposażone. z tańszych http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h61m-d2-b3-377644/ Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...