Gość wra1th Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Witam. Obecnie posiadam e6750 na ASUS p5b, 6 gb ramu (jakieś przesłabe goodramy), radeona 4890. Zastanawiam się nad ulepszeniem czegoś z tego. Cel to rozmaite gry w 1680x1050. Fundusze bazowe to 1000 PLN, mogą dojść ewentualnie fundusze ze sprzedaży reszty komponentów, lecz wolałbym je zachować. Cała reszta części mi odpowiada, zasilacz na pewno podoła (~600w bequiet). Da radę coś z tym zrobić, czy zbyt małe fundusze? ~~ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Najlepiej byłoby jakbyś zmienił platformę na najnowszą: i3-2120 - 450zł GA-H61M-D2-B3 - 170zł 8GB Good Ram 1333Mhz - 140zł Później sprzedajesz obecne graty razem z kartą graficzną i powinno starczyć na HD6870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 @up HD 4890 jest o ~26% mniej wydajny od 6870, a biorąc pod uwagę koszt takiej wymiany bliski 400 zł (stare GPU pójdzie za 300 zł, a nowe 700?) nie warto. Trochę zgarniesz jeszcze za LGA775, a i 6GB DDR2 powinno dać mały zastrzyk gotówki i zasilić budżet. Koszt i5 2500K, P67 Pro3 i 4GB DDR3 Goodram to 1224 zł czyli jeszcze zostanie ze sprzedaży komponentów co warto wrzucić w skarbonkę i zbierać na GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wra1th Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Dzięki za odpowiedzi. Wolałbym mieć nieco więcej niż 4gb ram. Warto dopłacać do i5? Czym w ogóle jest to i3? Wypadłem z obiegu, że tak powiem, całe lata świetlne temu, więc zapytam wprost: czy i3 to jest coś a'la celeron? W przeszłości bardzo hejtowałem tą rodzinę procków Intela... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) :D Celerony nadal funkcjonują, tam samo pentiumy, i3-2120 jest o klasę wyżej, obsługuje 4 wątki i jest wysoko taktowany. Generalnie ogarnia 99,9% gier i całkiem mocne karty graficzne. W testach wypada często lepiej niż czterordzeniowe procesory AMD, a nawet najsłabsze i5. i5-2500k znacznie lepszy, warto dopłacić :D Edytowane 3 Maja 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wra1th Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Kurczę, sprawdziłem ceny obu polecanych przez Was procków, no i i5 jest strasznie drogie... Ceny sprawdzałem w esc.pl, mieszkam w Gdańsku i do esc mam 5 przystanków autobusowych, a jak pamiętam, ten sklep zawsze był polecany. 830 PLN vs 470 PLN... różnica jest bardzo duża. Czy przy moim ograniczonym budżecie warto w ogóle myśleć o i5? Już od razu mówię, że budżet się nie zwiększy, o oszczędzaniu na cokolwiek więcej mowy nie ma. Mam ewentualnie jeszcze na szafie leżącą w pudełku nvidię, gts 8800 czy cuś takiego - warte to coś w ogóle jest? I jak tak, to czy są problemy ze sprzedażą tego, czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) a i3 jest z kolei drogi względem G840, a ten wręcz absurdalnie gdy mamy G530 za 150zł ;p gf8800 - przejrzyj allegro, majątku na nim nie zbijesz - ale popyt jest. Edytowane 3 Maja 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wra1th Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Ojtam, ojtam. ;-) Chodziło mi bardziej, czy jest sens myśleć o tym i5, w momencie gdy jest to procesor droższy o 76% względem owego i3? Czy będzie wydajny o te 76% więcej? (to akurat jest pytanie retoryczne, bo jakby tak było to nie kosztowałby tylko 76% więcej, jeszcze na tyle się znam, hehe ;-p). I czy jest sens myśleć o jakimś tam zapewne niewielkim (tutaj niestety już tylko zgaduję) przyroście wydajności mając mój budżet. Zależałoby mi raczej by wymienić całość, włącznie z grafą. Wydaje mi się, że blokuje mnie ona. Grałem sporo w WoW - na 25man. W ostatnim contencie na niektórych walkach liczba FPS spadała poniżej 10... a WoW nie jest grą która ma dobrą grafikę. Baaa, ma koszmarnie słabą grafikę. Popatrzyłem sobie na cenniki i na płytę która została polecona do tego i3... jest to raczej konstrukcja niskobudżetowa. Czy coś się w tej kwestii zmieniło? Ceną przypomina mi dawne płyty ECS / Asrock z czasów athlonów xp. Łagodnie mówiąc, najlepsze to one nie były. Czy coś się przez te lata zmieniło w tej kwestii? Pamiętam, że za płytę główną trzeba było konkretnie wybulić. Zazwyczaj drugie tyle co procek. A tutaj taka niespodzianka... :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 (edytowane) co do płyt - pod 1155 nie trzeba bulić, płacisz za wyposażenie - jakościowo wszystkie są podobne. Płyty na H61/B75 etc nie potrzebują dobrej sekcji zasilania bo i tak nie umożliwiają OC przez mnożnik - a same procesory mają niewielki pobór prądu. Jest oczywiście kilka bardziej udanych modeli np. http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h61m-d2-b3-377644/ dobre zarządzanie energią, dużo opcji, DVI http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p8h61-m-le-r3-0-383540/ to co wyżej + OC przez BCLK + SPDIF + PCI + osiąga lepsze wyniki w smarkach dalej to już patrzymy na obecność USB3, Sata3 (na zewnętrznym scalaku ITE) http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-h61ma-d3v-453089/ (205zł taniocha ;p aczkolwiek d3v to nie najlepsza seria płyt, podobnie asus LX) http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h61m-u3s3-381465/ jeszcze dalej na natywną obsługe tych funkcji + 4 sloty na ram http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75a-g43-459601/ http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b75-d3v-458746/ No i wreszcie OC ;p http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-b3-intel-p67-lga-1155-360678 dalej tylko dla entuzjastów ;p co do CPU: (aczkolwiek średni FPS nie nadaje się zbytnio do testowania CPU, bardziej liczy się tu minimalny FPS) Wielki Test Procesorów 2012 - 46 układów CPU od AMD i Intela | PurePC.pl Edytowane 4 Maja 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 Właśnie dużą zaletą tego i3 jest to, że możesz go postawić na najtańszej płycie głównej na rynku i nie będzie to miało żadnego wpływu na jego wydajność czy stabilność. Jeżeli zdecydujesz się na i5-2500K to wtedy musisz za płytę zapłacić dwukrotnie więcej i w dodatku dokupić do niego chłodzenie, jeżeli chciałbyś go podkręcać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 Nic nie stoi na przeszkodzie by trzymać i5 2500K na płycie za 160 zł. Jedyny minus będzie taki, że go nie podkręcisz, więc nie pisz, że i5 wymaga dwa razy droższej płyty, bo to nie prawda - kupno droższej płyty na chipsecie co najmniej P67 owocuje możliwością podkręcania i tyle. Chyba, że masz jakieś tajne info odnośnie braku stabilności i spadku wydajności i5 na tańszych płytach... Dodajmy, że do podkręcania są procesory z odblokowanym mnożnikiem (z literką K), a poza nimi są standardowe i5 oraz o dziwo nawet i7! Taki model i7 2600 (bez K) nie ma sensu egzystować na P67 czy Z68/77 skoro i tak go na nich nie podkręcisz, ale jak rozumiem H61/67/77 spłoną ogniem piekielnym gdy przyjdzie im działać z potwornym Core i7 :-P W poście #3 podliczyłem ile wyniesie Cie zakup nowej podstawki z przyszłością między innymi dzięki wysokiemu potencjałowi OC. Jak już pisałem jeszcze Ci zostanie ze sprzedaży komponentów kilkaset zł. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 (edytowane) Ojtam, ojtam. ;-) Chodziło mi bardziej, czy jest sens myśleć o tym i5, w momencie gdy jest to procesor droższy o 76% względem owego i3? Czy będzie wydajny o te 76% więcej? (to akurat jest pytanie retoryczne, bo jakby tak było to nie kosztowałby tylko 76% więcej, jeszcze na tyle się znam, hehe ;-p). I czy jest sens myśleć o jakimś tam zapewne niewielkim (tutaj niestety już tylko zgaduję) przyroście wydajności mając mój budżet. Zależałoby mi raczej by wymienić całość, włącznie z grafą. Wydaje mi się, że blokuje mnie ona. Grałem sporo w WoW - na 25man. W ostatnim contencie na niektórych walkach liczba FPS spadała poniżej 10... a WoW nie jest grą która ma dobrą grafikę. Baaa, ma koszmarnie słabą grafikę. Popatrzyłem sobie na cenniki i na płytę która została polecona do tego i3... jest to raczej konstrukcja niskobudżetowa. Czy coś się w tej kwestii zmieniło? Ceną przypomina mi dawne płyty ECS / Asrock z czasów athlonów xp. Łagodnie mówiąc, najlepsze to one nie były. Czy coś się przez te lata zmieniło w tej kwestii? Pamiętam, że za płytę główną trzeba było konkretnie wybulić. Zazwyczaj drugie tyle co procek. A tutaj taka niespodzianka... :-P Mysle ze mozna uogolnic, ze i5 2500K jest mniej wiecej o tyle samo wydajniejszy, o ile wiecej kosztuje. I to przed OC. Jezeli w WoWie fpsy spadaja Ci ponizej 10, to mysle, ze jest to bardziej wina CPU niz GPU. Zreszta, zmniejsz sobie rozdzielczosc na jakas masakrycznie niska i zobacz jaki i czy w ogole bedzie przyrost fpsow. Płyty sa ok, Asrocki sie mocno zmienily przez te lata i sa teraz jednymi z lepszych wyborow. Przynajmniej tak mowia wszyscy na forum ;) Edytowane 5 Maja 2012 przez _q_b_a_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Prolog, kupno i5-2500K na płytę za 150zł mija się z celem, bo przy tym procesorze płacisz dodatkowo za odblokowany mnożnik. Nic niestoi jednak na przeszkodzie, żeby odpuścić podkręcanie, kupić i5-2400, który ma praktycznie taką samą wydajność i do tego tanią płytę i boxowe chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 (edytowane) Ja to wiem. Tyle tylko, że w swoim poście sugerujesz po pierwsze, że wydajność i stabilność działania i5 w przeciwieństwie do i3 będzie zależna od chipsetu płyty głównej, a po drugie twierdzisz, że za płytę do i5 autor musi zapłacić dwukrotnie więcej, a przecież nic nie stoi na przeszkodzie by trzymać i5 na najtańszej możliwej płytce pod LGA 1155. O mnożniku i chipsetach też wspomniałem - nie ma sensu płacić za K dla H i nie ma sensu kupować P/Z dla procka K bez (inna sprawa, że czasami kupujesz mobo z "niepotrzebnym" chipsetem dlatego, że jest lepiej wyposażone itp). Edytowane 5 Maja 2012 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...