Skocz do zawartości
Piotrass

Xpredator i Gigabyte x79-ud3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jestem nowy na tym forum, wybrałem to forum z nadzieją rozwiązania swoich problemów. Czytelnikiem PurePc.pl jestem od dawna ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować gdyż sporo użytkowników ma dużą wiedzę której aktualnie potrzebuje.

Jestem na etapie składania swojego pierwszego składaka ( Poprzedni komputer był zestawem ) i najsłabsza moja strona to okablowanie a dokładniej podłączenia obudowy z płytą główną.

Obudowa to Xpredator White edition z której wychodzą następujące kable:

H.D.D Led 2pin,

VCC1 USB1- USB1+ GND1 4PIN

Power SW 2pin,

+P Led -P Led 2x1pin

1x USB 3.0

Fan A1 A2 A3 3x2pin

Fan B1 B2 B3 3x2pin

1x USB 2.0 9pin

AC`97 i HD Audio 10pin

1x Sata

2x kable zasilające ( zasilanie wentylatorów i zasilanie podświetlenia led ) 2 kości na 4 piny a są tylko po 2 w każdej

Płyta Główna Gigabyte x79-ud3

Większość z tych kabli powinna trafić w miejsce opisane na płycie głównej F_Panel ale jak się okazuje nie jest to takie proste pomimo że mam przed nosem instrukcje od płyty głównej

Wiem do czego są przewody Fan i jak je użyć, wiem jak podłączyć 2 kable zasilające, usb 3.0 i 2.0, Ac`97 i Hd Audio ale reszta to magia dla mnie.

Czy moglibyście mi pomóc lub nakierować jak podłączyć resztę ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDD LED podłącz do Hard Drive Activity LED (piny 1 i 3)

Power SW - piny 6 i 8

VCC USB to najprawdopodobniej czytnik kart(?), więc powinien być wpięty w odpowiednie wyjście USBx.

+P LED - piny 15, 17 i 19.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Power switch podłączasz do PW- i PW+ (pin 6 i 8). Kolejność kabli bez znaczenia.

H.D.D. Led do HD- (pin 3) i HD+ (pin 1). Z reguły jest tak, że biały lub czarny kabel to "-" a inny kolor to "+". Tu kolejność ma znaczenie.

To samo się tyczy P Led. Minus (-P) do minusa (PWR-, pin 19), plus (+P) do plusa (PWR+, pin 17).

USB to krótka piłka. W instrukcji masz ładnie to opisane.

VCC1 = Power (5V) (pin 1)

USB1- = USB DX - (pin 3)

USB1+ = USB DX + (pin 5)

GND1 = GND (pin 7)

Prościej już nie potrafię ;)

Edytowane przez kfgz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Po pierwsze dziękuje Wam bardzo za pomoc i podpowiedzi jak sobie poradzić z moim problemem. Od wczoraj przeszukuje Google z zerowym rezultatem.

Udało mi się podłączyć trzy rzeczy do gniazda oznaczonego F_Panel na płycie głównej, lecz trochę inaczej jak podawaliście, jeżeli zrobiłem to źle, przepraszam ale muszę to napisać żeby być pewnym.

Nie mam zamiaru się wymądrzać bo w tym temacie jestem laikiem, zdaję się na waszą wiedzę...

Power SW( Podłączony pin 6 kolor kabla pomarańczowy i pin 8 kolor kabla biały )

H.D.D Led ( Podłączony pin 1 kolor k. czerwony i pin 3 kolor k. biały )

"kfgz" napisałeś że +P Led ma być w pinie nr. 17 a -P Led w pinie 15, ja umieściłem +P Led w pinie nr. 17 kolor k. pomarańczowy a -P Led w pinie nr. 19 kolor k. biały. ( Ja myślę że ze strony "kfgz" padła czysta literówka ale wolę się upewnić.

Ostatni przewód który, powinien trafić do F_Panel to 4-pinowy łączony kabel z podpisem VCC1 USB1- USB1+ GND1, nie mogę go rozdzielić, wiec powstał problem dla mnie gdyż potrzebuję 4 pinów obok siebie. "kfgz" zasugerował włożyć w piny 1,3,5,7 lecz to jest jedna kość i pin nr. 1 i 3 jest już zajęty przez H.D.D Led.

Wykorzystałem zdjęcie "zzizzy" i zaznaczyłem podłączone do tej pory przewody za wyjątkiem tego 4-pinowego, bo nie wiem gdzie go dać i w jakiej kolejności.

Jeżeli znajdziecie chwilkę to proszę o wasze rady z wytłumaczeniem jak dla laika, z góry dziękuje i pozdrawiam

Piotr

post-192326-0-96697100-1336304005_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Szukałem, szperałem aż znalazłem...ale

Do postu dodałem dwa zdjęcia na pierwszym jest port USB 10 pinowy a na drugim zdjęciu jest opisana kolorystyka kabli, można powiedzieć że jestem w domu ale zastanawia mnie różnica między

DX - + i DY - + czy powinienem na to zwrócić uwagę, czy mogę podpinać na dwa sposoby tak jak zaznaczyłem na obrazku czyli żółty lub niebieski sposób ??

Pozdrawiam

Piotr

P.s

Na płycie głównej są 3 porty USB, dwa czarne i jeden czerwony kazdy 10 pinowy, do USB 3.0 jest osobny i jest na drugim końcu płyty głównej.

Myślicie że właśnie ten 4 pinowy wtyk VCC1 USB1- USB1+ GND1 powinienem umieścić w czerwonym porcie ? czy wedle upodobań ?

post-192326-0-52605600-1336315156_thumb.png

post-192326-0-54883200-1336315167_thumb.jpg

Edytowane przez Piotrass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojej strony literówka. Oczywiście powinno być 19 dla power LED a nie 15. Co do USB to DX to jeden port a DY to drugi. Nie mieszaj ich ze sobą bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za odpowiedzi, bardzo mi to pomogło.

Teraz muszę czekać na dwa dodatkowe kable przedłużające kable zasilania płyty głównej i mogę sprawdzić czy wszystko działa poprawnie.

Raz jeszcze dziękuje i pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi