Skocz do zawartości
p4well

Proszę o pomoc w złożeniu zestawu do 4000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o propozycję zestawu do kwoty 4000zł razem z monitorem. Komputer ma służyć do gier, filmów, internetu. Chciałbym w nim mieć któryś z nowych procesorów intela i dysk SSD. Sam SSD wystarczy bo mam nieużywany HDD 320GB od starego laptopa to go sobie dodatkowo podłączę. Komputera nie będę podkręcał, bardziej zależy mi na ciszy i małym zużyciu prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reyden pls! co mu z OC jak nie będzie podkręcał (zobacz, że w propozycji jest płyta B75 i procek bez K)? Zatem lepiej wziąć IB, bo zegar w zegar będzie szybsze i bardziej chłodne.

Edytowane przez elomelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem o możliwościach OC i5 i z tego co widzę to wzrost wydajności jest duży. Zainteresowało mnie to na tyle, że postanowiłem zdobyć dodatkowe fundusze i złożyć zestaw do OC zamiast zwykłego. Wykombinowałem dodatkowe 600zł co w sumie daje mi 3600zł (1000zł odejdzie na polecony wcześniej monitor DELL U2412M). Wziąłem pod uwagę przykład podany przez Prolog w 2 poście, patrzyłem co polecacie na forum i wyszedł mi taki zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/BtMm5L/

Możecie rzucić okiem czy coś w tym jeszcze zmienić?

Czy ta płyta wystarczy do podkręcenia procesora do 4,7GHz, nie będzie się za mocno grzała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź ceny w agito.pl, powinno wyjść trochę taniej niż w morele.net, na przykładowej karcie graficznej oszczędzasz prawie 70 zł. Co do płyty, to teoretycznie powinna sprostać podkręconemu i5-2500k, ale na 4,7GHz się raczej nie nastawiaj, prawdopodobnie nie zrobisz tyle na niskim napięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie ciężko o lepszą płytę. Trochę taniej powinien być np. AsRock P67 PRO3 B3, ale nie obsługuje on zintegrowanej grafiki z CPU oraz nie posiada wyjścia USB 3.0 na przód obudowy. Zresztą jakiej płyty byś nie wziął, i tak raczej nie zrobisz upragnionego 4,7GHz na niskim napięciu, to przede wszystkim kwestia procesora, płyta główna ma tu zdecydowanie mniejsze znaczenie. A dzisiaj trudno dostać i5-2500k z dużym potencjałem OC, te zostały wyprzedane już jakiś czas temu. Zależy na co trafisz.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbym wziąć tego Asrocka ale wtedy SilentiumPC Regnum odpada bo nie chce mieć nieaktywnych portów USB3 na panelu. Chodzi za mną taka obudowa http://www.morele.net/obudowa-chieftec-ch-09b-b-op-312316/ . Wygląda fajnie ale jest zbudowana w klasyczny sposób - zasilacz na górze. Nie ma też za dużo wentylatorów i nie wiem czy Thermalright się tam zmieści, byćmoże trzeba by wstawiać coś mniejszego. Nadała by się ona do kręconego i5 czy szukać czegoś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ba, nawet z 4,3GHz by nie było dramatu :D Po przesiadce z C2D T7200 2.0GHz myślę, że nawet z niekręconego i5 będę zadowolony.

Do G45 nie bardzo mam ochotę dokładać bo G43 ma w zasadzie wszystko czego potrzebuję a z OC zobaczymy jak wyjdzie.

Oby mi tylko Minecraft nie przycinał na tym zestawie :huh:

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji o długości kabli w tym XFX 550W a z tego co czytałem do Regnum potrzeba 4+4pin 55cm żeby ładnie schować. OCZ ZS chyba ma takie długie.

Edytowane przez p4well

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno XFX 550W ma zasilanie CPU na kablu 51cm, czyli za mało do Regnum (w filmiku na YT było powiedziane, że trzeba 55cm żeby go spokojnie podłączyć). Dlatego wezmę OCZ ZT 550W, który według specyfikacji ma 4+4pin o długości 23" czyli 58cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi