Skocz do zawartości
Xailo

Komputer za 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Niedługo kończy mi się gwarancja na kompa więc zacząłem rozważać zakup nowego.Mile widziałbym i5 i jakiegoś gtx`a choć do radków nic nic nie mam ale słyszałem że Geforce mają większą żywotność.Z starego mógłbym zostawić ram,y (ddr3 4 gb 1333 Mhz),dysk (500gb),dvd,czytnik kart no i być może obudowę (Box Prestige 6233L-A2).Cenę mogę podnieść max do 2500zł.

Na razie tylko rozważam i czy by miało to jakiś sens

Mój komp

amd athlon II 250

ati radeon 5670 1gb

dziadowski zasilacz

MSI 770-C45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geforce mają większą żywotność

o GF to krąży już tyle legend wśród ludu że hoho ;) Jedyne czym się wyróżniają to mnogość zastosowań (CUDA/Physix przyjęły się lepiej niż odpowiedniki ATI/AMD - jest więcej oprogramowania)

oczywiście taka wymiana ma sens - tym bardziej że to co teraz posiadasz wciąż jest coś warte i można to sprzedać :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek zdecyduj się, czy chcesz wydać 2000 zł, czy 2300 zł, bo to jest różnica. Pamięci na razie nie musisz kupować, 4GB jest ilością wystarczającą do większości gier, lepiej dołożyć do reszty sprzętu. Na Twoim miejscu kupiłbym coś takiego:

http://www.agito.pl/procesor-intel-core-i5-2500k-3-3-ghz-box-81-426695.html

http://www.agito.pl/plyta-glowna-msi-z77a-g43-79-556640.html?attr=1-182054,4266-433149,264-488572,938-513104

http://www.agito.pl/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7850-2gb-ddr5-pci-e-box-84-556644.html?attr=248-513091

http://www.agito.pl/zasilacz-ocz-zt-550w-80bronze-sli-psu-221-527383.html?attr=1-350960

Płyta główna na nowszym chipsecie i z lepszym wyposażeniem, wydajniejsza i mniej prądożerna karta graficzna oraz mocniejszy i w pełni modularny zasilacz. Ewentualnie możesz go zmienić na OCZ Mk III 500W / OCZ ZS 550W, one również będą wystarczające. Taki zestaw wychodzi w agito niewiele drożej co ten proponowany przez Ciebie, przy czym podzespoły są lepsze, a jak już wspomniałem, trochę możesz też zaoszczędzić na zasilaczu. Sugerowałbym więc zakup podzespołów w agito, licząc na szybko, wyjdzie ok. 100 zł taniej niż w morele.net.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moja odbudowa starczy?

Obudowa szału nie robi. Proponowane podzespoły nie są jednak "bardzo gorące". Weż linijkę i zmierz ile masz miejsca na kartę graficzną a ile na chłodzenie cpu.

Podaj też jakie bliższe informacje nt. zasilacza. Co jakiś czas pojawia się ktoś, kto określa jako "noname" zasilacz tylko dlatego, że "name" jest mu nie znane. Czasami jest to rzeczywiście dziad, czasami mniej znana marka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akurat wiem że to jakiś no name.Zastanawiałem się nad tym żeby wsiąść jakiś procesor 6 rdzeniowy od amd bo różnica cenowa jest spora ale nie wiem jak tam z wydajnością.

Czy pamięci z radiatorami są wartę uwagi i czy warto by dokupić 4gb ram?

Edytowane przez graves123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się nad tym żeby wsiąść jakiś procesor 6 rdzeniowy od amd bo różnica cenowa jest spora ale nie wiem jak tam z wydajnością.

Słabsze od i5, bardziej prądożerne i grzejące się. Krótko mówiąc - nieopłacalne. Lepiej już wziąć najtańszego i5 i płytę na H61 / B75, zależnie od budżetu.

Czy pamięci z radiatorami są wartę uwagi i czy warto by dokupić 4gb ram?

Są warte uwagi o ile są tak tanie jak najtańsze GoodRamy i mają niskie radiatory oraz napięcie 1,5 V. Co do większej ilości RAMu - przede wszystkim kup sprzęt, jeśli jeszcze coś Ci zostanie, to wtedy możesz pomyśleć nad dodatkową kością 4GB. Jak już jednak wspomniałem, 4GB jest wystarczające do większości gier i na początek lepiej skoncentrować się na pozostałych podzespołach. Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi