Skocz do zawartości
ulyses

Czestotliwosc plyty glownej i taktowanie pamieci i procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest nastepujacy (albo moze nie ma problemu!).

Mam plyte MSI KT4 Ultra z Athlonem XP 2000+ i koscmi DDR 256 MB, przy czym tu jest pytanie numer jeden:

Czym mozna sprawdzic z jaka czestotliwoscia taktowane sa pamieci? (AIDA wyswietla mi, z sa to PC2100, a jak je kupowalem to mowiono ze to PC2700).

Pytanie nr 2:

Czestotliwosc pracy plyty glownej to 133 MHz, czy w takim wypadku pamiec pracuje tylko na 266, czy MSI sam ustawia ja na 333, jezeli tylko kaze mu w BIOSIE, wlaczajac asynchroniczne dzialanie (automatycznie, bo w ustawieniach BIOSU nic a propos tego nie znalazlem). Co o tym wiecie? Czy czestotliwosc nie powinna byc na 166 MHz?

Pytam, bo chce, zeby dzialalo ok, a nawet nie mam czasu sie tym zajac, bo mam male urwanie glowy w prywatnym zyciu!

Z gory dziekuje i pozdrawiam,

Janusz Maruszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaglądnij jeszczeraz do biosu ! Widocznie ustawioną masz pracę synchroniczną, ale może to nawet lepiej - niekiedy są problemy w trubie asynchro. Inna sprawa, to jakbyś FSB podciągnął do 166 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz w innym programiku (Sandra 2003 RULZ) poza tym lepiej w biosie zmienic RAM'y na 333 albo "AUTO" wtedy ida razem z procem. Jak go ustawisz na 166 to pamieci po ustawieniu AUTO tez beda na 166... Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja obstawiam, że masz niestety inne pamięci, niż Ci powiedziano. U mnie Aida podaje PC2700. Typ i aktualną częstotliwość pokaże Ci np. CPU-Z. Zresztą popatrz, co bios podaje przy ładowaniu. Zapewne 266.

Różnica przepustowości pamięci w trybie synchro/asynchro jest znikoma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba masz po prostu źle ustawione pamiątki w biosie.

Może to być wina składających sprzęt, mogli się po prostu zapomnieć i nie przestawić tego. Mój kumpel kiedy kupował 8rda+ to mu w sklepie mówili, że to szajs i lepiej wziąć ecs, ale gościu się nie ugiął i goście mieli problem, bo "chcieli włączyć dual channel, ale nie wiedzieli, co to jest to 128 bit" i oczywiście źle obsadzili pamiątki. Wogóle co do pamięci to często goście w serwisie zapominają czegoś ustawić, włączają tylko standardowe ustawienia i sprzedają kompa ;) Poszukaj opcji zmiany taktowanie pamięci i ustaw na 166. A jak chces wiedzieć jakie pamiątki to okręć kompa i zobacz na naklejce czy pisze 2100 czy 2700 i tyle :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba masz po prostu źle ustawione pamiątki w biosie.

Może to być wina składających sprzęt, mogli się po prostu zapomnieć i nie przestawić tego. Mój kumpel kiedy kupował 8rda+ to mu w sklepie mówili, że to szajs i lepiej wziąć ecs, ale gościu się nie ugiął i goście mieli problem, bo "chcieli włączyć dual channel, ale nie wiedzieli, co to jest to 128 bit" i oczywiście źle obsadzili pamiątki. Wogóle co do pamięci to często goście w serwisie zapominają czegoś ustawić, włączają tylko standardowe ustawienia i sprzedają kompa ;) Poszukaj opcji zmiany taktowanie pamięci i ustaw na 166. A jak chces wiedzieć jakie pamiątki to okręć kompa i zobacz na naklejce czy pisze 2100 czy 2700 i tyle :-)

To, że jest ustawione synchro nie znaczy, że zapomnieli - tylko pewnie specjalnie tak zrobili, bo w tym trybie jest większa pewność, że będzie całość bardziej stabilna. Co do tych gosci od duala to nieźli - raczej bym u nich nic nie kupował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja obstawiam, że masz niestety inne pamięci, niż Ci powiedziano. U mnie Aida podaje PC2700. Typ i aktualną częstotliwość pokaże Ci np. CPU-Z. Zresztą popatrz, co bios podaje przy ładowaniu. Zapewne 266.

Różnica przepustowości pamięci w trybie synchro/asynchro jest znikoma.

MOżesz mieć rację bo u mnie Aida niezależnie na jakich timingach jest pamięć i na jakiej magistrali ciągle twierdzi iż mam seiteci ddr333 cl2,5 :P

A przecież działają jak ddr400 cl2 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba to najłatwiej przeczytać co pisze na kości ?? Chyba że są pląby wtedy tylko probramy zostają. A Sandra podaje poprawinie o ile pamięci są w miare dobra jak miałem jakieś z naklejką NTT to ich wogóle nie rozpoznawało jak wsadziłem Elixiry 333 cl2,5 to wykrywa je normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale macie problemy z ta Aida.

Czyta z SPD (/)(+) blad softu.

Niemam tego progsa i nawet go niewidzialem bo niemam takich problemow :o , ale po kiego o nim gadacie jak rezultaty w caly swiat ida ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do AIDA to zakładam, że poprawnie ona rozpoznaje tylko te pamięci, które ma w swojej bazie danych - a inne na podstawie SPD. W przypadku tym skoro przy 133 pokazuje 2100 trzeba przestawić na 166 i sprawdzić czy pokaże 2700. Jeśli nadal będzie 2100, to sprawa już podejrzana. Jednak całkowitej pewności nigdy nie będzie - nawet jeśli naklejka na pamięciach będzie PC2700. 99,9% pewności wtedy, gdy na samych układach scalonych pisze 333 (lub coś w tym stylu). Do naklejek nie mam zaufania odkąd kupiłem 128 MB PC100 na naklejce), które w rzeczywistości było kością 64 MB PC100 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AIDA podaje ze to pamieci PC2100 i tak najprawdopodobniej jest, bo jak ustawie w BIOSie na AUTO to dzialaja na 266, natomiast kiedy ustawie w BIOSie na 333 to dzialaja na 333, tylko ze wtedy jakby niedorownoja prawdziwym 333, bo sa przetaktowanymi 266. Do takiego doszedlem wniosku! Chyba mam racje, czyz nie?

ps

Sandra podaje to:

Samsung M3 68L3223DTL-CB0 356E4713 256MB 8x(32Mx8) DDR-SDRAM PC2100U-2533-750 (CL2.5 upto 133MHz) (CL2 upto 100MHz)

AIDA:

Nazwa modułu Samsung M3 68L3223DTL-CB0

Numer seryjny 323448373

Rozmiar modułu 256 MB (1 rows, 4 banks)

Typ modułu Unbuffered

Typ pamięci DDR SDRAM

Szybkość pamięci PC2100 (133 MHz)

Szerokość modułu 64 bit

Napięcie modułu SSTL 2.5

Metoda detekcji błędów Brak

Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Najwyższe opóźnienie CAS 2.5 (7.5 ns @ 133 MHz)

Następne najwyższe opóźnienie CAS 2.0 (10.0 ns @ 100 MHz)

Własności modułu pamięci

Early RAS# Precharge Nie obsługiwane

Auto-Precharge Nie obsługiwane

Precharge All Nie obsługiwane

Write1/Read Burst Nie obsługiwane

Buffered Address/Control Inputs Nie obsługiwane

Registered Address/Control Inputs Nie obsługiwane

On-Card PLL (Clock) Nie obsługiwane

Buffered DQMB Inputs Nie obsługiwane

Registered DQMB Inputs Nie obsługiwane

Differential Clock Input Obsługiwane

Redundant Row Address Nie obsługiwane

Producent modułu pamięci

Nazwa firmy Samsung

Informacje o produkcie http://www.samsung.com/Products/Semiconduc.../DRAM/index.htm

Tyle, ze na stronie SAMSUNGA nie moge znalezc infos o tej pamieci!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlacz sobie cpu-z on pokazuje informacje zczytane z kostki ... w zakladce memory pokaze ci co i jak ... z synchroniczncoscio na na Kt4V jest tak ze jak masz ustawione pamieci np na 133 (266) i procek na 133 to masz ok

jak podkrecisz magistrale proca to powiedzmy o 10 mhz to pamiatki pojda tez o 10 ... ale jak masz porca na 133 a pamiatki na 166 to proc o 10 mhz i pamiatki tez o 10 co da ci 176 .. i wtedy ci moga nie wyciagac ...

obrazowo ci to wytlumaczylem? przy tym dzielniki ci sie same wlaczaja przy 121 fsb a potem przy 155 ... wiec jak krecisz to uwazaj zeby ci sie agp i pci nie przekrecilo :) bo bedzie niestabilnie

moj duron chodzi na 160mhz FSB a pamieci sa ustawione na 266 ale bios juz je laduje jako 333 (mimo ze ustawione w biosie jest na 266 :) bo chodza na 320 mhz :)

pozatmy u mnie nie chciala pamiec ruszyc jak jej nie dowalilem 2.8v .. wiec sprawdz u siebie ... pamiec zimna a smiga ok ...

troche zamieszalem ale mam nadziej ze skumales

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlacz sobie cpu-z on pokazuje informacje zczytane z kostki ... w zakladce memory pokaze ci co i jak ... z synchroniczncoscio na na Kt4V jest tak ze jak masz ustawione pamieci np na 133 (266) i procek na 133 to masz ok

jak podkrecisz magistrale proca to powiedzmy o 10 mhz to pamiatki pojda tez o 10 ... ale jak masz porca na 133 a pamiatki na 166 to proc o 10 mhz i pamiatki tez o 10 co da ci 176 ..

Nie masz racji. Jak zwiększysz asynchronicznie magistralę z 133 na 143 to pamieci nie będą na 176 (z 166) tylko na ~179, a dokładniej na 166 + 10 x1,33. Jak wierzysz to sprawdź...

Nazwa modułu Samsung M3 68L3223DTL-CB0

Te pamieci to oczywiście ddr266. Padłeś ofiarą powszechnego oszustwa!!!

A tak poza tym te pamięci działają spokojnie na ddr333, więc nie masz się czym martwić. Z tego co pamiętam wytrzymują najczęściej ok. 180-185.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz racji. Jak zwiększysz asynchronicznie magistralę z 133 na 143 to pamieci nie będą na 176 (z 166) tylko na ~179, a dokładniej na 166 + 10 x1,33. Jak wierzysz to sprawdź...

wierz i wiem sam testowalem :)

chcialem chlopakowi napisac prosto i nieskomplikowanie :) tak zeby podstawe zajarzył ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem chlopakowi napisac prosto i nieskomplikowanie :D tak zeby podstawe zajarzył ;)

Ale ulyses nie o to pytał. ;) Chodziło mu o rozpoznanie pamięci i ich ustawienie przy niekręconym procesorze.

(...) przy tym dzielniki ci sie same wlaczaja przy 121 fsb a potem przy 155 ... (...)

Dlaczego tak uważasz? Obserwując przydzielanie procesorowi oznaczenia oraz rozpoznawanie pamięci, zaczynam się zastanawiać, czy dzielnik nie przeskakuje czasem na 1/5 już przy FSB 152. Bo od tego momentu bios rozpoznaje szynę jako 166.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...